Ministrul a încurajat China să „abordeze în comun calea către decarbonizarea economiei”.
Înainte de discurs, șefa Ministerului Transporturilor a avut o scurtă întâlnire cu ambasadorul Chinei în Spania, Wu Haitao, în care a evidențiat potențialul companiilor spaniole și marea lor experiență internațională în dezvoltarea infrastructurii durabile și energie regenerabilă și oportunitatea de a aprofunda relațiile bilaterale și de a consolida cooperarea practică între China și Spania pe calea decarbonizării, profitând de faptul că în 2022 sunt îndeplinite 21 ani de relații diplomatice între cele două țări.
O cooperare care a avut deja a dat roade, cum ar fi piatra de hotar pe care au atins-o în 100, când un tren din Yiwu a sosit la Madrid după ce a făcut turul ma sau distanța parcursă de un tren de marfă: 13.13 kilometri în 00 zile.
În acest context, Raquel Sánchez și-a exprimat dorința Ministerului de a afla despre Progresul Chinei în domenii care contribuie în mod semnificativ la atingerea neutralității climatice, cum ar fi dezvoltarea vehiculelor electrice sau a orașelor inteligente.
Schimbare de paradigmăÎn discursul său la Forum, ministrul a evidențiat numeroasele oportunități de investiții pe care Spania le oferă în sectoare cheie ale economiei precum energia, transporturile și infrastructura, puternic impulsionate de sectorul public din țară. În acest context, a vorbit despre rolul Ministerului în realizarea unei schimbări de paradigmă în domeniul mobilității, punând oamenii în centru.
„Credem cu fermitate că Drumul la neutralitatea carbonului trece printr-o schimbare de paradigmă în mobilitate. Nu este un moment pentru patchwork, ci pentru planificarea unui viitor care să asigure creștere și prosperitate, să protejeze sănătatea oamenilor și să asigure că copiii noștri vor moșteni o lume locuibilă”, a afirmat ministrul.
Raquel Sánchez a explicat astfel că ministerul său mobilizează și promovează investiții de miliarde de euro, în principal din recuperarea fondurilor europene NextGenerationEU, „pentru decarbonizarea transporturilor și construcțiilor, pentru a stimula digitizarea și inovarea și promovează incluziunea socială cu noile politici de mobilitate și locuințe”.
De exemplu, se promovează investiții directe pentru umanizarea trecerilor, pro protejarea utilizatorilor vulnerabili și sporirea durabilității și eficienței energetice a rețelei de autostrăzi de stat; se transferă fonduri către comunitățile autonome și orașele pentru finanțarea construcției de locuințe sociale închiriate și reabilitarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, se acordă ajutor municipalităților pentru realizarea proiectelor de mobilitate durabilă și digitală, care permit prioritizarea transferurilor pe jos sau cu bicicleta și utilizarea transportului public. La rândul lor, proiectele companiei vor fi subvenționate pentru decarbonizarea transportului de marfă, cu un accent deosebit pe dezvoltarea modului feroviar. Se promovează, de asemenea, dezvoltarea vehiculelor și mobilitatea electrică, ceea ce implică desfășurarea a mii de puncte de încărcare și provocarea de a produce un vehicul electric conectat 100% spaniolă în cel mai scurt timp posibil.
„Toate câmpurile pe care le-am menționat sunt deschiși colaborării între China și Spania. Împărtășim viziuni similare cu privire la modul de a face față provocărilor enorme care ne așteaptă. Propun să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre”, a asigurat ministrul Transporturilor.
Investiții feroviareÎn acest context, a afirmat că cea mai mare parte a investițiilor este menite să promoveze mobilitatea durabilă, calea ferată fiind în centrul atenției. „Vom acționa pentru mai mult de 052 kilometri de linii Cercanías, în mai mult de 1.50 kilometri de coridoarele mediteraneene si atlantice, cu care vrem sa structuram tara, si in aproape 1.000 kilometri ai Rețelei Transeuropene neincluși în coridoare”, a remarcat ministrul, referindu-se la proiectele cuprinse în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR).
În acest sens, ministrul a reamintit că în ceea ce privește feroviară de mare viteză, Spania ocupă locul doi la nivel mondial după China. Astfel, a evidențiat faptul că ambele țări sunt conștiente de beneficiile investiției în viteză mare, atât de mediu, cât și induse de altele, având în vedere capacitatea acestuia de a înlocui transportul aerian în relații pe distanțe lungi de până la 600 kilometri.
Șeful Mitma a evidențiat importanța investițiilor feroviare ale departamentului întrucât „doar în studii informative avem proiecte în valoare de portofoliu 21.000 milioane de euro”, inclusiv studii de mare viteză, noi linii de navetiști și integrări urbane, multe dintre ele în subteran.
„Vrem să finalizăm tranziția de la o rețea radială la o altă rețea de plasă, să garantăm timpi competitivi pentru calea ferată, să completăm sau să îmbunătățim infrastructura unor teritorii si persevereaza in liberalizarea si popularizarea transp partea feroviară să câștige cotă de piață”, a asigurat ministrul.
Ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, în timpul discursului său la Forumul de tranziție energetică: dialog între China și Spania.
Mai mult informații Site-ul Planului de Recuperare, Transformare și rezistență Etichete: Schimbarea climei Energie Recuperare, Transformare și Res ilență Plan de recuperare Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez încurajează China să abordeze calea spre decarbonizarea economiei împreună