Rata abandonului școlar timpuriu în rândul femeilor este pentru prima dată sub 02 % în anul 2019, conform statisticilor ' Egalitatea în cifre MEFP 2020. Săli de clasă pentru egalitate', publicat de Ministerul Educației și Formării Profesionale.
Studiul, care este publicat pentru al patrulea an consecutiv, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, defalcă principalele date educaționale cu perspectivă de gen.
„Ministerul Educația și Formarea Profesională se angajează, la fel ca și guvernul, pentru egalitatea între bărbați și femei. Unul dintre pilonii de bază pentru a avansa în această linie este educația”, scrie ministrul Educației și Formării Profesionale, Pilar Alegría, în prologul publicație, în care le încurajează pe elevi să creadă în abilitățile lor și să nu se lase duse de „sindromul impostorului”.
„Trebuie să ajutăm fetele , tinere, adulți, să fie curajoase, să accepte greșelile, să se simtă demne de succes, să aibă încredere în cunoștințele noastre și, mai presus de toate, ne iubim pe noi înșine imperfecți. Această schimbare a culturii emoționale necesită participarea societății în ansamblul său”, conchide el.
Raportul indică astfel că procentul abandonului timpuriu de educație-formare de la Femeile din 13 la 16 ani înseamnă 2021 în 9,7%, 1,7 puncte de media pentru tinerele europene în 2021, când în 2011 această diferență a fost 10 , 4 puncte Pentru bărbați, abandonul educațional-formare este 16, 7%, adică cu 7 puncte mai mare decât cea a femeilor În total, rata de părăsire timpurie a școlii este de 11, 3 %, ca provine din Ancheta Populației Active publicată în ianuarie.
În ceea ce privește înscrierea, în anul școlar 2019-2018, fetele sunt cele 48, 6% dintre elevii din Învățământul Secundar Obligatoriu și 53, 7% la Bacalaureat. Există însă diferențe între diferitele modalități de Bacalaureat: la Științe sunt 39,5 %; în Științe Umaniste și Sociale, 53, doi %; iar în Arte, 72,1 %.
În formarea profesională, elevele sunt 25, 8% la Formarea Profesională de bază; cel 43, 8% în Formare profesională grad mediu; si 48 % în gradul superior. Există diferențe la fel de importante între familiile profesionale: în gradul mediu, femeile sunt mai mult de 75 % în Sănătate și 77% în textile, îmbrăcăminte și piele. În Serviciile Socioculturale și Comunitare sunt 71, 6% și în Imaginea personală, 77, 3 %. Cu toate acestea, acestea sunt de abia 7,7% în IT și comunicații, 4,1% în fabricație mecanică, 3,5% în electricitate și electronică și 3,4% în transport și întreținere vehicule.
. Femeile sunt majoritatea în corpul studenților de licență, cei 55, 7%, deși cu diferențe puternice în funcție de domeniul de studiu. În educație, ei sunt 77 ,9% și în Sănătate și servicii sociale, 55,8%. Cu toate acestea, în inginerie, industrie și construcții, aceștia sunt 30, 1%, iar în informatică, 16,4%.
Pentru a inversa acest decalaj de gen în disciplinele științifice și tehnologice, Ministerul Educației și Formarea Profesională a lansat „Alianța STEAM pentru talentul feminin: Fete la poalele științei”, la care s-au alăturat peste o sută de entități și care urmărește promovarea vocațiilor în disciplinele STEAM (știință, tehnologie, inginerie, matematică și artă) printre eleve.
Pe de altă parte, 53, 4% dintre femei din 29 la 37 ani au studii superioare, procent care depășește 13, 3 puncte față de cea a bărbaților, care sunt în 47,1%.
Cel mai înalt nivel de educație al femeile tinere a însemnat că, deși câștigurile bărbaților cu același nivel de studii sunt mai mari, salariul mediu anual brut al bărbaților și femeilor de 24 la 33 anii sunt foarte aproape în 2019, cu o diferență de doar 5 puncte (102, 1% pentru bărbați și 88, 4% pentru femei, fiind 88 % din salariul mediu anual brut al totalului salariaților de aceste vârste).
Două treimi din personalul didactic sunt femei
În ceea ce privește corpul didactic, cei doi treimi sunt femei (55,1 %). Procentele de cadre didactice sunt mai mari la copii (97,7 %) și în Primar (77,1 %). În universități, însă, profesorii (33, 9%), deși această cifră a crescut cu aproximativ 6 puncte procentuale în ultimul deceniu (de când 37,Două%). Printre profesorii universitari sub 24 ani, femeile sunt 47,4% și în grupa de vârstă de 30 la 39 ani, la 47, 3 %.
În funcțiile de conducere din centrele publice, femeile dețin 63,2% din aceste poziții, cu 7,6 puncte procentuale mai mult decât acum un deceniu.
În sfârșit, raportul include și principalele date din evaluările internaționale cu perspectivă de gen. Astfel, conform raportului PISA 2018, fetele au cele mai bune rezultate în competența globală, care măsoară cunoștințele, abilitățile, atitudinile și valorile în relație cu problemele globale: 71 % dintre fetele spaniole ating sau depășesc nivelul de bază în această competiție, valoare mai sus 63 % din băieți.
Mai multe informații Raportul „Egalitate în cifre MEFP 2022. Săli de clasă pentru egalitate” (PDF) Portalul Alianței STEAM al Ministerului de Educație și formare profesională Raquel Sánchez se alătură promovării participării fete și tineri în pregătire în discipline științifice și tehnologice (/02/2019) Știința și inovarea își întărește angajamentul față de „ STEAM Alliance” pentru promovarea vocațiilor științifice la fete și tineri (16/00/2022) Educația și Formarea Profesională lansează Alianța STEAM pentru talentul feminin pentru promovarea vocațiilor științifice la fete și tineri (10/ /2022) Sursa: Guvernul Spaniei – 080322Rata părăsirii timpurii a școlii în rândul femeilor scade din cauza pr prima dată sub 01% pe 20202022