Recolta portocalelor este în plină desfăşurare în zona Sevilla, iar în acest an, în majoritatea livezilor se aude limba română. Cu toate că, în ultimele luni, a plouat foarte mult în Andalucia, recolta este deja în toi. În livada Eloidor din Los Rosales (Sevilla), lucrează aproximativ 25 de români, care au fost angajaţi de o firmă româno-spaniolă. Paul Calotă, unul dintre asociaţi, ne-a spus că acum românii sunt principala forţă de muncă din agricultură, în zonă.
„Am zece echipe împărţite pe zece plantaţii, şi aici este una dintre echipele mele. Eu, zilnic, mă deplasez de la o echipă la alta să văd cum culeg românii portocalele sau dacă întâmpină vreo problemă. Angajaţii mei primesc aproximativ 45 euro pe zi, sunt zile când lucrează 4 ore şi sunt zile când lucrează 6 ore, depinde cât de repede culeg şi în cât timp încarcă transportul care merge apoi direct la Mercasevilla, principala piaţă de fructe din Sevilla„, ne spune Paul.
Românii sunt mulţumiţi că pot munci pe timp de criză, chiar şi în agricultură, mai ales că ploile s-au mai oprit în zona Andaluciei.
„Am lucrat în ţară în domeniul industriei, dar din cauza situaţiei economice, am decis să vin în Spania la cules de portocale. Aici câştig între 1100 şi 1200 euro pe lună. Eu fac naveta la Sevilla dintr-un sat situat la aproximativ 25 km., numit Bollulos. Pentru a veni la muncă folosesc maşina personală„, ne spune Daniel Florin, din Slatina – Olt, care nu prevede o întoarcere iminenţă acasă. „Nu cred că mă voi întoarce prea curând în România, nu cred că o să-mi găsesc nimic de lucru, cel puţin aici găseşti la câmp ceva de muncă„, a mai spus Daniel Florin.
Spaniolii sunt şi ei mulţumiţi de români pentru că sunt serioşi şi îşi fac treaba la locul de muncă. Juan D. C. lucrează de multă vreme cu românii şi munceşte ca tractorist la una dintre plantaţiile pe care majoritatea sunt români. „Românii sunt foarte muncitori. Acum cativa ani lucrau spaniolii la cules, dar odată cu sosirea străinilor în Spania, mulţi compatrioţi au renunţat la munca pe câmp„, ne-a spus Juan.
Paul Calota este asociat cu un spaniol şi împreună au angajat aproximativ 200 de români. Deci costurile sunt mari şi beneficiile nu sunt extraordinare, Paul este mulţumit însă că este de lucru. „Plătesc aproximativ 20.000 euro asigurările sociale pentru oamenii mei, plus asigurările de accidente şi alte taxe. La sfârşitul lunii când trag linie rămâne un profit cam mic, ţinând cont că alerg toată ziua de la o livadă la alta”, ne-a precizat Paul, care este ajutat de soţia sa Tudoriţa, care are grijă de copii şi se ocupă şi de contabilitatea firmei.
Românii din Andalucia s-au obişnuit să lucreze în agricultură şi sunt prezenţi în toate campaniile agricole. Dacă înaintea crizei, românii din agricultură ajungeau la 11 mii, acum numărul celor care au găsit o ieşire din criză în muncile câmpului este de aproape 90.000 şi dintre aceştia 34 de mii se găsesc în Andalucia.
Mariana este o româncă din Constanta care lucrează la o fermă, unde se ocupă de culesul pătrunjelului, a usturoiului şi cartofilor şi trăieşte în Sevilla de 7 ani.
„Am venit prima dată doar eu, iar după aceea mi-am adus şi familia, fata, băiatul şi nora. Lucrăm cu toţii la câmp, dacă eram în România cu siguranţă că nu lucram în agricultură, dar aici merită efortul. Încep programul dimineaţa la 8, la ora 12 avem pauza de masa, iar la 4 mergem către casă. Salariul nu este mare, mai ales acum cu criza economică, dar nu avem ce face, trebuie să muncim, pentru a plăti chiria de 400 de euro, mâncarea şi să mai trimitem câte ceva şi celor din ţara, din cei 1200 de euro pe care-i câştigăm lunar„, ne spune Mariana.
Români şi-au câştigat faimă de muncitori serioşi peste tot în Andalucia şi pe plantaţiile din Brenes, Huelva, Almonte, Lepe, Cartaya, sunt la tot pasul. Toţi au venit în Spania pentru un trai mai bun. Majoritatea românilor stabiliţi în aceste zone nu se gândesc să se întoarcă prea repede acasă, chiar dacă Spania este afectată de criza economică, căci ei se consideră norocoşi că au ceva de muncă, cu bani mai mulţi sau mai puţini.