#Madrid –
Secolul IX, Peninsula Iberică este dominată de musulmani. Lângă râul Manzanares a început construcția unui zid. Un oraș cunoscut sub numele de „Mayrit” începe să crească. Odată cu Recucerirea și după ce orașul Madrid a trecut la Coroana Castiliei, zidul inițial a fost extins pe măsură ce progresa secolul al XII-lea, dând naștere zidului creștin, cunoscut și sub numele de medieval, care adăpostește noile cartiere apărute după expulzarea lui. musulmanii.
Cu toate acestea, după câteva secole în picioare și-a protejat populația, odată cu sosirea Habsburgilor, înființarea curții la Madrid în 1561 și pretenția lui Felipe al II-lea de a construi un oraș modern, zidul a căzut în neutilizare și a fost practic demolat în întregime. întrucât a împiedicat creșterea unui oraș nou și incipient care, situat în centrul peninsulei, a permis legătura cu restul teritoriilor. Cinci secole mai târziu, Madridul din 2023 păstrează vestigii ale acelor primi ziduri, pânze ascunse între zidurile clădirilor din centrul capitalei care au fost construite de-a lungul anilor, și pe care Consiliul Local urmează să le recupereze acum într-un exercițiu de dreptate istorică.
Și este că mulți dintre oamenii care locuiesc în Madrid, fie că sunt „pisici” sau nu, nu își cunosc trecutul arab, cu care a început istoria acestui mare oraș, care a devenit capitala Spaniei în secolul al XVI-lea. Despre începuturile sale musulmane există dovezi în Parcul Emir Mohamed Iun spațiu de recreere în stil andaluz, prezidat de o fântână în formă de stea cu șase colțuri care, situată pe Cuesta de la Vega, arată o secțiune de 120 de metri a zidului inițial construit în Mayrit din 860.
Din acest motiv, și așa cum s-a procedat cu această zonă, Consiliul Local, la inițiativa Zonei de Dezvoltare Urbană, a aprobat un plan special pentru protejarea tuturor rămășițelor zidului Madridului care se mai păstrează. Celor deja cunoscute, amplasate în beciuri, străzile care s-au ivit din vechiul șanț care proteja zidul arab, și care în prezent pot fi văzute atât în interiorul clădirilor, planul Consiliului Local are în vedere punerea în valoare a resturilor de zid existente în parcele. , străzi și spații deschise. Această acțiune va proteja o suprafață totală de 300.873,50 m2-care include acele zone în care este documentat că au rămas resturi de zid, precum Calle de la Escalinata 13 și 21, Calle del Almendro, numerele 1 și 11, sau în Cava Baja, printre alte locuri-, față de cele mai multe peste 25.000 m2 protejat în prezent, datorită Planului General de Urbanism care datează din 1997.
În acest blog v-am povestit deja despre restaurarea efectuată de Consiliul Local în 2020 în unele secțiuni ale zidului medieval situat pe calle del Almendro 15 și 17.
monument istorico-artistic
Declarat monument istorico-artistic în 1954, zidul Madridului va căpăta din nou proeminență datorită acestei acțiuni a consiliului care va permite, printre alte obiective, catalogarea elementelor protejate, precum și recuperarea zonelor verzi, care va să fie folosit așa cum este făcut în piața Emirului Mohamed I, ca puncte de recreere și contemplare a zidului. În plus, Planul Special include și construirea unui Centru de Interpretare pe strada Espejo, totul în scop de cultură, diseminare și diseminare a istoriei zidului orașului nostru. /