Parlamentul a decis trecerea Registrului Comerţului de la Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti ( MJLC) la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCI). Iniţiată de liberalul Cristian David şi conservatorul Dan Voiculescu, propunerea legislativă a fost contestată de Ministerul Justiţiei, care consideră decizia nelegală şi neconstituţională şi îi solicită preşedintelui să nu promulge legea.
Alina Bica a atras atenţia că, în momentul în care registrul va trece la Camera de Comerţ, se va percepe o taxă suplimentară, iar societăţile vor fi obligate să plătească TVA aferent operaţiunilor pe care le vor efectua comercianţii. Transferul Registrului Comerţului va crea probleme şi din perspectiva modului de organizare a registrului insolvenţei din viitor, CCI urmând să gestioneze activitatea de înmatriculare şi de modificare pe timpul vieţii a societăţilor comerciale, în timp ce Registrul insolvenţei ar trebui să rămână în continuare în administrarea MJLC. Secretarul de stat susţine că niciunde în Europa Registrul Comerţului nu se află în administrarea unei entităţi de drept privat, ţinâmd de autoritatea publică, cu excepţia Olandei şi Italiei.
Iniţiatorii invocaseră în expunerea de motive tradiţia istorică şi faptul că nu există o reglementare care să privească modul de gestionare a fondurilor Registrului Comerţului. Secretarul de stat în MJLC Alina Bica a replicat că România nu mai este cea din 1940 şi că sub conducerea CCI registrul a avut deficienţe de organizare şi administrare, adăugând că la sfârşitul anului 2008 Registrul Comerţului a înregistrat un venit de aproximativ 40 de milioane de euro, în timp ce Camera de Comerţ nu a înregistrat vreun profit până în acum.