Drepturile omului sunt încălcate în China
Vincent Metten, reprezentant UE în campania internațională pentru Tibet, a arătat că „acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo amintește de lupta importantă și curajoasă a opoziției chineze și atrage atenția către încălcările drepturilor omului din China.“
Parlamentul European a condamnat pe 25 noiembrie, într-o rezoluție urgentă, planurile Chinei de a transforma limba chineză în principala limbă de predare în Tibet și „marginalizarea limbii tibetane“.
Ngawang Choephel, președintele Organizației Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate a vorbit despre „criza drepturilor omului în Turkistanul de est, Mongolia și Tibet“ și „genocidul cultural“. „Tibetanii au devenit încă o dată victime ale omorurilor extra-judiciare, ale detențiilor arbitrare și secrete, ale torturii“, a adăugat dumnealui, amintind și de pedepsele extreme aplicate „liderilor spirituali, apărătorilor drepturilor omului, scriitorilor, intelectualilor, artiștilor și oamenilor de afaceri tibetani“.
Relațiile comerciale sunt importante
Deputatul european slovac Peter Šťastný, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), și suedezul Carl Schlyter (Verzi) au pus problema drepturilor omului în comisia parlamentară pentru comerţ internaţional. În acest context, Song Zhe, șeful misiunii Chinei pe lângă UE, a spus deputaţilor europeni: „probabil că ați observat schimbările rapide din ultimele trei decenii, nu doar în dezvoltarea economică, dar și în cadrul instituțiilor politice și în democrație; acest progres nu poate fi neglijat“.
Ambasadorul chinez și deputaţii europeni au arătat că buna cooperare în relațiile comerciale a trecut testul crizei. Domnul Song Zhe a arătat că există patru „zone promițătoare“ în domeniul cooperării: creșterea rapidă a pieței de consum în China, progresul industrial, construirea unei economii verzi și cooperarea în domeniul științei și tehnologiei.
Dumnealui a susținut consolidarea încrederii reciproce între UE și China. „Ar trebui să lucrăm ca parteneri strategici și să luăm în considerare interesele și sentimentele celuilalt“, a spus dumnealui, insistând pentru coordonarea politicilor, combaterea protecționismului și menținerea piețelor deschise.
Domnul Schlyter a salutat includerea unui „capitol verde“ în discursul ambasadorului. Acesta din urmă a arătat că țara sa merge către o economie verde, dar că emisiile de CO2 vor crește, din păcate. Dumnealui a spus că nu se așteaptă la un acord obligatoriu la Cancun. Sursa : Parlamentul European