În decembrie s-a încheiat procesul de conservare-restaurare a Mozaicului de Pește, una dintre piesele cheie din colecția Muzeului Național de Arheologie din Tarragona (MNAT), atât pentru dimensiunile sale – are o suprafață de 28 m2 – cât și din motivele pe care le reprezintă, un catalog de 47 de specii marine din Marea Mediterană.
Proiectul a început în 2018, în cadrul noului proiect de renovare a muzeului, moment în care s-a decis demararea procesului de conservare-restaurare a mozaicului care va face parte din noua muzeografie.
Prima fază de studiu și analiză a fost coordonată între MNAT și Centrul de Restaurare a Mobilierului din Catalonia (CRBMC), și a constat în determinarea cauzelor degradării mozaicului, stabilirea unui diagnostic și propunerea bazei pentru viitoare acțiuni în acest sens.
A doua fază de conservare-restaurare a început în luna septembrie a acestui an și s-a încheiat în decembrie.
Proiectul, care a avut o investiție de 77.319 euro, a fost realizat de CRBMC și a fost executat de compania ÀBAC, conservación i restauració SL.
Lucrările de restaurare au fost efectuate La fata locului la Muzeul de Arheologie din Tarragona, din cauza dimensiunilor mari ale piesei și a riscurilor pe care le implică mutarea acesteia.
Scopul intervenției a fost stoparea proceselor de degradare și asigurarea conservării viitoare a mozaicului, precum și îmbunătățirea prezentării acestuia, în conformitate cu cele mai actuale criterii de conservare-restaurare.
Printre sarcinile efectuate se numara indepartarea reintegrerilor de tencuiala efectuate in anii 60, curatarea chimica pentru indepartarea depunerilor de suprafata – stratul de lipici care a conferit intregului o nuanta galbuie – precum si reintegrari picturale, tratarea metalului. elemente de sustinere, consolidarea materialelor, chituirea covorului teselat prin jgheab, reintegrarea golurilor folosind mortare de culoare neutra.
De asemenea, o mare sarcină a fost îndeplinită în studiul material al mozaicului. Au fost efectuate teste analitice asupra materialelor litice pentru a afla proveniența materialelor, mortare, pigmenți și lianți, precum și diferitele patologii de care suferea.
Întregul proces a fost documentat printr-un reportaj fotografic și video, precum și prin digitalizarea 3D a mozaicului, iar în zona comunicării, un serie de videoclipuri pentru publicul larg cu scopul de a face cunoscut modul în care s-a desfășurat procesul de conservare-restaurare. Mozaicul Peștelui va rămâne protejat până la deschiderea noului Muzeu.
Mozaicul de pește
Mozaicul de pește a fost descoperit în anii 1950 în vila romană din Callípolis (Vila-seca) și a fost transferat la Muzeul de Arheologie din Tarragona, care urma să fie inaugurat în 1960. Deoarece nu era disponibil un spațiu adecvat dimensiunilor sale (dimensiune 625 x 450 cm) a fost amplasata in casa scarii de la etajul superior, de parca ar fi fost un tablou, ceea ce favorizeaza sa te poti bucura fara interferente din perspectiva
Mozaicul, realizat în opus tessellatumaparține tipului de compoziție unitară tipică mozaicurilor africane, în care scena ocupă întregul câmp mozaic, în contrast cu tendința tradiției elenistice de a realiza mici compoziții independente (emblemă), delimitat de un decor geometric.
Câmpul de mozaic este decorat cu 47 de reprezentări ale faunei marine mediteraneene, de obicei pești, dar și crustacee, cefalopode și mamifere, care au fost identificate.