Mii de spanioli s-au saturat de politicieni si de cateva zile ies pe strada, in fiecare seara, ca sa-i sustina pe tinerii care protesteaza in centrele marilor orase pentru ca nu au nici venituri, nici locuri de munca si nici o perspectiva de viitor. Alegerile locale si regionale de duminica impun si interzicerea manifestatiilor, dar tinerii nu se sperie inca de forta autoritatilor.
Piata Soarelui (Plaza del Sol), centrul Madridului, a devenit si simbolul acestei miscari numite „Miscarea 15 mai„, ziua in care a avut loc prima manifestatie pentru o democratie „reala”. Zilnic se alaturi tot mai multi simpatizanti acestei miscari care a pornit pe Twitter, la fel ca si revolutiile din Tunisia si Egipt. Cei care stau in pietele oraselor sunt sprijiniti cu alimente de catre oameni, iar tinerii sunt organizati in comisii pentru a acoperi necesitatile grupului de rezistenta. Ce vor? O democratie in care votul sa aiba valoare.
„Este un sentiment de frustrare sa stii ca votul tau nu valoreaza nimic, ca sistemul este conditionat de reguli injuste si trebuie sa luptam impotriva acestui lucru„, ne-a declarat Juan, unul dintre tinerii prezenti in Plaza del Sol.
Cu doua zile inainte de alegerile locale si regionale din Spania, tinerii sunt sprijiniti de oameni din toate categoriile sociale si de toate varstele, care considera ca criza a distrus viitorul generatiei actuale.
Prezent si el la proteste, Ramon, un pensionar spaniol ne marturisea ca se solidarizeaza „cu acesti oameni care incearca sa ne trezeasca. Era momentul sa ne desteptam deja si sa le cerem politicienilor o democratie adevarata, pe care ne-au confiscat-o„.
SPANISH REVOLUTION asa cum este hashtagul de pe TWITTER al miscarii s-a extins in foarte scurt timp in majoritatea oraselor din Spania, unde se gasesc tineri care impartasesc aceeasi cauza. Aceea de a refuza sa plateasca facturile acestei crize, care i-a adus pe jumatate dintre ei in somaj.
„Ne uneste criza, ne uneste somajul, ne uneste indignarea fata de niste politicieni care nu ne raspund si care nu fac lucrurile bine. Exista multa coruptie, se cheltuie bani, este mult somaj si situatia continua. Nu suntem de acord si toate acestea trebuie sa se schimbe„, spune Elena, una dintre tinerele prezente in Plaza del Sol.
Lozincile sunt pentru o democratie reala si pentru un sistem politic care sa nu fie controlat de banci. „Tinerii nu spun decat ca cei care au creat problema nu pot fi solutia. Bancile au creat criza, dar sunt sprijinite si li se dau bani. Te duci sa ceri un credit si nu ti-l acorda. Banii care sunt dati bancilor ies din bugetul public, bani care nu se dau acestor tineri dintre care 50% sunt in somaj„, reclama Diego, un barbat in varsta, dar care se simte solidar cu revendicarile tinerilor.
Spanish Revolution se afla acum intr-un moment critic. Autoritatile electorale au interzis maine si poimaine manifestatiile si concentrarile pentru alegeri, dar manifestantii nu par sa fie impresionati.
Plaza del Sol – 19 mai 2011
{gallery}stories/plazadelsolmadrid{/gallery}
Manifestatiile de pana acum au fost pasnice, iar guvernul a ezitat sa foloseasca forta, insa revolutia spaniola se extinde deja si in alte tari precum Germania, Anglia sau Italia, unde tinerii spanioli au convocat manifestatii. Si la Bucuresti va avea loc o concentratie de tip #romanianrevolution, maine seara in apropierea Ambasadei Spaniei. In ciuda faptul ca partidele politice refuza sa accepte in totalitate mesajul acestor manifestatii, protestatarii sunt convinsi ca schimbarea este posibila si ca „utopia se afla deja aici„.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}