#Madrid –

Cercetări inițiate în urmă cu 15 ani de Spitalul 12 de Octubre și UCM

O investigație inițiată în urmă cu 15 ani și condusă de Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12 și Universitatea Complutense (Dr. I. Lizasoain și MA Moro) asupra accidentului vascular cerebral ischemic culminează cu publicarea în JAMA Neurology a rezultatelor fazei clinice. care demonstrează că tratamentul cu ApTOLL reduce mortalitatea la pacienți de la 18 la 5 la sută, precum și handicapul.

ApTOLL este un aptamer, o moleculă de acid nucleic (ADN/ARN) capabilă să recunoască și să se lege de ținta sa terapeutică cu specificitate foarte mare. În acest caz, blochează receptorul de imunitate înnăscută Toll-like receptor 4 (TLR4), cheie în activarea răspunsului inflamator.

„În 2007 am demonstrat implicarea TLR4 în accidentul vascular cerebral experimental. ApTOLL este un medicament născut în domeniul academic care, după mai bine de 15 ani, ajunge în faza clinică cu rezultate spectaculoase și rupându-se, în premieră, cu un istoric eșuat de medicamente cerebroprotectoare”, subliniază Ignacio Lizasoain, profesor al Departamentului de Farmacologie și toxicologie de la Facultatea de Medicină a UCM, cercetător la Spitalul 12 de Octubre și unul dintre arhitecții dezvoltării.

Rezultatele care tocmai au fost publicate sunt rezultatul unui studiu clinic în care a fost evaluat la peste 150 de pacienți care au avut un accident vascular cerebral ischemic. Acest studiu multicentric și internațional (14 spitale, spaniole și franceze, inclusiv Spitalul 12 de Octubre din Madrid) a fost coordonat de Spitalul Vall d’Hebrón din Barcelona (Dr. M Ribó) și aptaTargets (Dr. M Hernández), iar acest studiu a fost prezentat an la Conferința Internațională de AVC din Dallas.

APLICAȚIE ÎN ȘASE ORE DE LA CARE

„Folosirea ApTOLL la o doză de 0,2 mg/kg în decurs de 6 ore de la debutul accidentului vascular cerebral în combinație cu tratamentul endovascular se dovedește a fi sigură și asociată cu o reducere cu 18% până la 5% a mortalității și dizabilității la 90 de zile”, indică Lizasoain. .

În plus, administrarea medicamentului a arătat o reducere a volumului final al infarctului și a severității accidentului vascular cerebral măsurată de scala NIHSS la 72 de ore după accident vascular cerebral.

În Europa, în fiecare an mor 650.000 de oameni din cauza acestei boli, dintre care 40.000 în Spania. Pe lângă mortalitatea ridicată (în Spania este prima cauză de deces la femei și a treia la bărbați), poate provoca invaliditate permanentă și este a doua cauză de demență după boala Alzheimer.

„Nu numai că va reprezenta o nouă abordare pentru tratamentul fazei acute a AVC și prevenirea complicațiilor sale grave precum transformarea hemoragică, dar ar putea fi folosit și în alte boli precum infarctul miocardic acut sau scleroza multiplă, în care că receptorul TLR4 este implicat”, avansează Lizasoain.

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE APTOLL ȘI CĂLĂTORIA SA STIINȚIFICĂ

Este important de subliniat faptul că ApTOLL este un medicament născut în domeniul academic datorită finanțării inițiale primite din Planul de Stat al Ministerului Științei și Inovării și Institutul de Sănătate Carlos III. Pe lângă UCM și i+12, la cercetare participă Institutul Ramón y Cajal pentru Cercetare în Sănătate (IRYCIS; Dr. V González) și două companii, biofarmaceutică și aptaTargets SL și biotehnologică Aptus Biotech.

În 2017, aptaTargets a încheiat o rundă de investiții care a permis dezvoltarea unor studii preclinice de reglementare și efectuarea de studii clinice de siguranță de fază I cu voluntari sănătoși. Medicamentul este brevetat internațional cu participarea Universității Complutense din Madrid (brevet nr. PCT/EP2015/064277).

Aceste studii preclinice au demonstrat în 2018 că ApTOLL a fost nu numai eficient ca protector al creierului în modelele experimentale de accident vascular cerebral, dar că a prezentat un profil excelent de siguranță și toxicitate care a încurajat realizarea studiilor de fază clinică care sunt acum publicate. În 2022, și condus de Spitalul Universitario de la Princesa (Dr. F Abad-Santos), siguranța și farmacocinetica acestuia au fost evaluate la 46 de voluntari adulți sănătoși de sex masculin.

Articol de referinta: Siguranța și eficacitatea ApTOLL la pacienții cu AVC ischemic supuși tratamentului endovascular

Referință bibliografică:

  1. Case JR, Pradillo JM, Hurtado O, Lorenzo P, Moor MA, Lizasoain I. Receptorul 4 de tip Toll este implicat în leziunile creierului și inflamația după un accident vascular cerebral experimental. circulaţie. 2007. 115: 1599-1608.
  2. García-Culebras A, Palma-Tortosa S, Moraga A, García-Yébenes I, Durán-Laforet V, Cuartero MI, de la Parra J, Barrios-Muñoz AL, Díaz-Guzmám J, Pradillo JM, Moor MA, Lizasoain I. TLR4 mediază transformarea hemoragică după administrarea întârziată de t-PA pe site-ul accident vascular cerebral tromboembolic. Accident vascular cerebral. 2017. 48:1695-1699.
  3. Fernández G, Moraga A, Cuartero MI, García-Culebras A, Peña-Martínez C, Pradillo JM, Hernandez-Jimenez MSacristán S, Ayuso MI, González-Gobernado R, Fernández-López D, Martin ME, Moor MA, Gonzalez VM, Lizasoain I. Aptamerii ADN care leagă TLR4 arată un efect protector împotriva accidentului vascular cerebral acut la modelele animale. terapie moleculară. 2018. 26:2047-2059.
  4. Hernandez-Jimenez MMartín-Vílchez S, Ochoa D, Mejía-Abril G, Roman M, Camargo P, Luquero-Bueno S, Jilma B, Moor MAFernandez G, Pineiro D, Ribó M, Gonzalez V, Lizasoain I, Stareț-Santos F. Primul studiu clinic de fază I la om al unui aptamer ADN care leagă TLR4 (ApTOLL): siguranță și farmacocinetică la voluntari sănătoși. Mol Ther-Acizi Nucl. 2022. Marcu 9;28:124-135.
  5. Hernandez-Jimenez M, Stareț-Santos FCotgreave I, Gallego J, Jilma B, Flores A, Jovin TG, Vivancos J, Hernández-Pérez M, Molina CA, Montaner J, Casariego J, Dalsgaard M, Liebskind DS, Cobo E, Castellanos M, Cardona Portela P, Masjuan J, Moniche F, Tembl JI, Terceño Izaga M, Arenillas JF, Calleja P, Olivot JM, Calviere L, Henon H, Mazighi M, Piñeiro D, Pugliese M, Gonzalez VM, Moor MAGarcia-Tornel A, Lizasoain I, Ribo M. Siguranța și eficacitatea ApTOLL la pacienții cu AVC ischemic supuși unui tratament endovascular Un studiu clinic randomizat de fază 1/2. NU Neurologie. 2023. 20 iunie. doi:10.1001/jamaneurol.2023.1660

Sursa: Comunitatea Madrid – Rezultatele unui tratament care reduce mortalitatea în accident vascular cerebral de la 18 la 5% sunt publicate în JAMA Neurology