Bilanţ provizoriu: peste 20 de morţi în judeţele Suceava, Botoşani, Cluj, Alba, Bacău, Iaşi şi Vrancea * 400 de localităţi din 37 de judeţe sunt sub ape * peste 2000 de locuinţe, 800 de subsoluri şi 91 de obiective socio-economice inundate * 56 de locuinţe complet distruse * 32 de comune fără curent electric * 29 de drumuri naţionale, 84 de drumuri judeţene 100 de drumuri comunale grav afectate * trafic feroviar închis şi multe restricţii de viteză pe mai multe rute CFR în nord-estul ţării * nivel neobişnuit de precipitaţii: 163 de litri pe metru pătrat la Dorohoi *
De la începutul inundaţiilor care au afectat România au decedat peste 20 de persoane, două persoane au fost lovite de trăsnet în judeţul Vâlcea, iar o altă persoană este dată dispărută în judeţul Suceava. Cea mai gravă situaţie este în regiunea Moldovei, cele mai multe decese înregistrându-se în Suceava, Botoşani, Bacău, Iaşi şi Vrancea. Au fost inundate 2.188 de gospodării şi anexe gospodăreşti, 2.200 locuinţe şi 1.000 dependinţe. 56 de locuinţe au fost distruse.
O situaţie specială a fost cea din Dorohoi, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu a putut interveni cu bărcile, din cauza pericolele asociate unei astfel de intervenţii. Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a emis marţi un ordin de evacuare a oamenilor din toate localităţile riverane Siretului. La intrarea în ţară, râul Siret a depăşit cota de pericol cu 61 de centimetri, are un debit de 1.055 de metri cubi/secundă, estimându-se creşterea nivelului cu 50 de centimetri.
Hidrologii au dat noi avetizări cod roşu pentru sectoare ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Râul Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Covasna. Aceste coduri vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol şi inundaţie în şapte bazine hidrografice.
Se menţine codul portocaliu pe râul Moldova, în sectorul amonte Gura Humorului, pe Bistriţa – sector amonte acumularea Izvorul Muntelui, pe Jijia – curs mijlociu şi inferior şi pe afluenţii săi, pe Prutul mijlociu sector Stânca Aval – Drânceni, aferente judeţelor Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Vaslui, pe Siret în sectorul aval Drăgeşti – Lungoci, aferent judeţelor Bacău şi Vrancea, pe Oltul superior şi mijlociu, şi afluenţii săi, în judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu, şi pe Târnava Mică şi pe Târnava Mare – aval Sighişoara, judeţele Mureş, Alba şi Sibiu.
Viiturile din ultimele zile au afectat 8.819 ha de păşuni şi fâneţe, 3.853 de ha de păduri şi 12.576 ha teren arabil. Apele au distrus 118 poduri, 785 de podeţe şi 84 de punţi pietonale, iar 2.449 de fântâni au fost colmatate. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a cerut autorităţilor locale din zonele afectate să transmită în timp util necesarul de materiale: motorină şi saci cu nisip, veste de salvare, bărci.
Familiile persoanelor decedate în urma inundaţiilor vor primi din Fondul de rezervă al Guvernului suma de 5.000 lei. Cei care au rămas fără case sau au fost evacuaţi vor primi de la rezerva de stat apă minerală, pături şi conserve.