Cu 4 ani în urmă câţiva dintre membrii de astăzi ai asociaţiei „Casa de Rumania de España” au început să facă diferite propuneri primăriei, cu scopul de a-i cunoaşte mai bine pe români şi România, încercând astfel să schimbe imaginea care pe zi ce trece se vede tot mai afectată.
După 2 ani de zile, perseverenţa cu care au făcut aceste propuneri a dat în sfârşit primele fructe. Fructe foarte dulci. Despre ce este vorba? Despre un obicei pur românesc care prin frumuseţea, conotaţiile şi rezultatul de care s-a bucurat anul trecut a fost preluat şi de spanioli. În anumite zone din România la naşterea fiecărui copil părinţii plantează câte un copăcel. Nu ştim dacă acest obicei mai continuă în ţară, un lucru însă este cert, că cei plecaţi de acasă nu pot şi nici nu vor să renunţe la identitatea lor. Cu atât mai mult în aceste zile când criza aduce schimbări majore în discursul şi în comportamentul spaniolilor faţă de emigranţi.
„Casa de Rumania de España” nu este o asociaţie cu orgoliu care inventează acum roata, ci este o asociaţie care ne stimulează să acţionăm, nu doar să vorbim. Evenimentul organizat recent de Casa de Rumania cu sprijinul Primăriei Getafe s-a bucurat de un succes enorm. În jur de 300 de persoane de toate naţionalităţile au participat la plantarea copăceilor în cinstea copiilor născuţi în ultimii 3 ani. Sub titlul „O fetiţă, un băiat, un copăcel” membrii asociaţiei au organizat pentru cei prezenţi nu numai plantarea propiu-zisă ci şi diverse ateliere de pictură/desen, de face-painting, de lucru manual, de jocuri tipice din diferite ţări, etc. Au luat cuvântul Valentin Potrivitu, preşedintele Casa de Rumania de España, Carmen Duque, consilier de Educaţie, Participare Cetăţenească şi Emigraţie precum şi primarul oraşului Getafe, Pedro Castro, care au subliniat că acest obicei românesc ar trebui să devină un obicei al oraşului.
De asemenea, prin organizarea acestui eveniment s-au aniversat atât Ziua Copilului cât şi Ziua Mediului Înconjurător. Cei 300 de participanţi au fost împărţiţi în grupuri de 4-5 familii, pe diferite naţionalităţi şi apoi li s-a desemnat câte un copăcel. Cei mici au primit lopeţi din plastic, iar adulţii lopeţi adevărate. Părinţii şi-au dat acordul, ca şi în anul trecut, ca numele tuturor copiilor în onoarea cărora s-au plantat copăceii să fie trecute pe o placă comemorativă la intrarea în parcul Getafe Norte. Peste ani ne vom plimba cautând umbra acestor copaci şi la intrare vom citi nume precum: Maria, Carlos, Ioana, Johnatan, Alex, Paula, Vicente, Cătălin. Primarul Pedro Castro, şeful Planului Local al Emigraţiei, Domitilla Alvarez şi preşedintele asociaţiei Valentin Potrivitu au plantat un copac al „Convieţuirii„, pentru a recunoaşte implicarea Casa de Rumania de España în viaţa oraşului şi pentru a da astfel un exemplu prin această iniţiativă privind interesul românilor de a se integra cu adevărat în societatea spaniolă.