Se împlinesc 100 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai importante mișcări culturale ale secolului 20. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Madrid va promova până în 29 aprilie contribuția artiștilor originari din România la apariția și internaționalizarea mișcării dadaiste.
„În luna februarie a anului 1916, un grup de tineri artiști provenind din Germania, Franța și România puneau bazele unui cabaret unde muzica și poezia, teatrul și dansul, arta primitivă și arta abstractă luau forma unor performances contestatare care anunțau însăși moartea artei. Hugo Ball, Emmy Hennings, Hans (Jean) Harp, Tristan Tzara și Marcel Iancu fondau astfel Cabaret Voltaire în Zürich și, în curând, un nou cuvânt – dada – avea să se propage în grupurile artistice din New York, Berlin, Paris, Köln ori București”, .
ICR organizează în perioada 15 februarie – 29 aprilie o serie de evenimente activități, în colaborare cu alte instituții:
15 februarie – „Marcel Iancu și artiștii avangardiști de la revista Contimporanul”
În data de 15 februarie, Institutul Cultural Român de la Madrid va inaugura la sediul său o expoziție, inedită în Spania, cu 28 de desene, colaje, litografii și cromolitografii ale unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai avangardei românești: Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Hermann Maxy și Hans Mattis-Teutsch.
Lucrările fac parte din colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academei Române.Cei patru artiști au făcut parte din nucleul revistei Contimporanul, cea mai longevivă revistă românească de avangardă condusă de Marcel Iancu și Ion Vinea. Obiectivul acesteia era stimularea creației artistice dintr-o perspectivă „constructivistă”, care să depășească nihilismul dadaismului și să conecteze cultura română la tendințele cele mai progresiste ale artelor europene.
De-a lungul celor 10 ani de activitate (1922-1932), au colaborat cu articole în paginile revistei sau au expus lucrări în expozițiile internaționale organizate de Contimporanul Hans Arp, André Breton, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, B. Fundoianu, Paul Klee, M. H. Maxy, H. Mattis-Teutsch, Francis Picabia, Arthur Segal sau Kurt Schwitters. Expoziția, curatoriată de Cătălina Macovei, șef al Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, este organizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române.
17 februarie – Conferința internațională „Cabaretul Voltaire și avangardele europene”
În data de 17 februarie, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român, Ambasada României în Spania, Ambasada Elveției în Spania, în colaborare cu Casa del Lector – Centrul Cultural Matadero Madrid, organizează o conferință cu participare internațională care își propune să analizeze începuturile mișcării dadaiste, contribuția artiștilor români și ceea ce rămâne din spiritul de rebeliune al acelor ani.
Vor participa Adrian Notz, director al Cabaret Voltaire din Zürich, Fernando Castro Flórez, filosof, critic de artă și profesor de estetică la Universitatea Autonomă din Madrid, și Petre Răileanu, scriitor și jurnalist. Adrian Notz, în calitate de artist și curator a semnat, printre altele, conceptul expoziției Dada East? Contextes roumains du Dadaïsme, în vreme ce Fernando Castro Flórez scrie frecvent în suplimentele culturale ale marilor cotidiene spaniole: El País, Diario 16, El Mundo, ABC Cultural. Petre Răileanu a obținut, în 1993, Diploma de Studii Avansate a Universității Nouvelle Sorbonne cu o teză despre avangardele românești, iar în 2012 devine bursier „Sarane Alexandrian” pentru studiul avangardelor europene. De-a lungul timpului, Petre Răileanu a publicat numeroase studii pe tema avangardelor.
Proiecte pe termen lung de promovare a avangardelor românești
Dincolo de evenimentele punctuale, Institutul Cultural Român își propune să pună la dispoziția cercetătorilor și a publicului vorbitor de spaniolă informații aprofundate despre mișcarea de avangardă românească.
În acest scop, Institutul lansează un număr special, inspirat din grafica revistei Contimporanul, cu informații despre această publicație, programul său artistic, dar și despre mișcarea de avangardă construită în jurul său. De asemenea, reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român va lansa un blog dedicat avangardelor românești în limba spaniolă care să constituie un instrument de referință despre dadaism și mișcările născute din acesta.
Activitățile dezvoltate de Institutul Cultural Român au suscitat deja interesul cotidianului național spaniol El Mundo, care a publicat un amplu articol dedicat centenarului dadaismului, dar și a Radio Nacional de España, postul public de radio, care a realizat un interviu cu Fernando Castro Flórez în avanpremiera conferinței internaționale.