Sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba de la 1 iulie, statul urmând să suporte doar costul medicamentului cel mai ieftin din clasa terapeutică respectivă, diferenţa urmând a fi achitată de pacient. Preţul unic de decontare va fi cel mai mic pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală şi nu pentru fiecare medicament în parte, ca în prezent.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, spun că au nevoie de metode prin care să aducă mai mulţi bani în sistemul de sănătate. Ei susţin că pacienţii incluşi în programele naţionale nu vor plăti niciun ban, la fel ca până acum şi precizează că dacă bolnavii cronici vor fi nevoiţi să plătească în plus pentru medicamente, suma nu va depăşi 10%.
Colegiul Farmaciştilor consideră însă că bolnavii vor scoate din buzunar între 50 şi 80% din preţul medicamentelor de care au nevoie, iar directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, susţine că „indicaţiile terapeutice care sunt date de ANM nu mai pot fi respectate. De asemenea, nu se respectă ghidurile terapeutice care sunt elaborate de către Ministerul Sănătăţii. Este vorba de bronhopneumonia cronico-obstructivă, pacienţii vor fi obligaţi să se trateze cu tratamentul specific astmului, în loc de BPOC. În urma acestei schimbări de tratament, se ajunge ca statul, care plăteşte acum aproximativ două milioane şi jumătate de euro pentru tratamentul a 13.000 de pacienţi cu BPOC, în cazul schimbării tratamentului, există riscul de exacerbare a bolii, care necesită tratament spitalicesc, care duce la costuri suplimentare, conform calculelor pe care le-am făcut, de aproximativ nouă milioane de euro”.
Coaliţia organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice acuză însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de genocid împotriva pacienţilor, toate asociaţiile pacienţilor intenţionând să atace în justiţie acest proiect şi să sesizeze organismele europene.
Autorităţile încearcă şi încurajarea prescrierii medicamentelor generice, adică a celor fabricate sub licenţa originală.Reprezentanţii Asociaţiei Transplantaţilor din România sunt însă de părere că introducerea medicamentelor generice, prin testele suplimentare din centrele de transplant, înseamnă costuri suplimentare şi cantităţi mai mari de medicamente.