Ministrul acțiunii climatice, alimentației și agendei rurale, Teresa Jordà i Roura, și vicepreședintele Consorțiului Besòs Tordera, Neus Garcia i Ribas, însoțiți de primarul orașului La Llagosta, Òscar Sierra i Gaona și director ai Agenției Catalane de Apă (ACA), Samuel Reyes și López, printre alte autorități, au inaugurat vineri această extindere a Stației de Epurare a Apelor Uzate (WWTP) La Llagosta , situată în Besòs.
Ministrul Jordà a subliniat în timpul inaugurarii că „sanitarea apelor reziduale este unul dintre instrumentele cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice”. „Aceste instalații fac posibilă darea unei a doua viață apelor uzate, contribuind la îmbunătățirea corpurilor de apă și, în același timp, reciclând un deșeu pe care îl generăm cu toții” ). Jordà a subliniat că „în Planul Intern de Management al Bazinului 2022 – 2022 un sunt planificate în total 430 acțiuni privind salubritatea, cu o investiție de 380 milioane de euro ”, adăugând că ” din 2018 Încorporăm și măsuri de reducere a amprentei energetice a stațiilor de epurare cu implementarea unui plan care include instalarea de panouri fotovoltaice, utilizarea biogazului și îmbunătățirea eficienței stațiilor ”.
La rândul ei, vicepreședintele Consorțiului Besòs Tordera, Neus Garcia, a subliniat că „această extindere ne va ajuta să atingem Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a agenda 418715, în special cea care se referă la Apă curată și Sanitație, angajamente pe care le avem toate administrațiile ”. Pe de altă parte, a ținut să mulțumească
„munca comună între administrații și efortul depus de profesioniștii care se ocupă de lucrări și de conducerea STEP pentru a garanta în orice moment salubritatea, în ciuda complexitatea proiectului ”.
Primarul din La Llagosta, Òscar Sierra, a subliniat importanța „că întreaga societate este implicată în îngrijirea râurilor noastre și ca administrațiile să continue să investească în salubritate” .
Lucrările de extindere a stației de epurare La Llagosta, care au presupus o investiție de peste 14 milioane de euro de către ACA, s-au concentrat pe eliminarea materiei azotate, pe lângă materia carbonică, pentru a realiza o concentrație foarte scăzută a azotului total din efluentul plantei. Datorită acestei intervenții, se estimează că vor fi întrerupte 800. kg/an de azot, care va crește calitatea apei râului Besòs și va duce la îmbunătățirea mediului fluvial.
Eliminarea nutrienților, precum azotul și fosforul, stă la baza refacerii mediului fluvial și a biodiversității acestuia, atât a florei, cât și a faunei. De menționat că lucrările vor îmbunătăți oxigenarea apei și vor favoriza dezvoltarea populațiilor de macronevertebrate, amfibieni și reptile, pești, păsări și mamifere, precum vidra.
Cea mai importantă parte a acestei extinderi este construcția unui al treilea decantor secundar și a unui nou reactor biologic, deși s-au făcut multe îmbunătățiri și adaptări și la alte instalații și elemente în funcțiune.
La STEA Llagosta a fost construită în 1994 (cu tratament fizico-chimic) și extinsă, pentru prima dată o dată pe an 2018 (cu tratament biologic). Ea tratează apele uzate urbane și industriale din nouă municipalități din Vallès Oriental și Vallès Occidental: La Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità și Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda și Sentmenat. Se estimează că deservește o populație de 206. 380 locuitori. Este conceput pentru a trata un flux zilnic de 60. m³, care ajunge printr-o rețea de colectori din amonte de aproximativ 60 km. Stația de epurare și întreaga rețea de colectori alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de Sistemul de Salubrizare La Llagosta
Această acțiune a fost articulată printr-un acord semnat de ACA și Consorțiul Besòs Tordera, unde au fost stabilite condiţiile pentru realizarea acestei acţiuni. Consorțiul a fost însărcinat cu redactarea proiectului și execuția acestuia, în timp ce ACA a finanțat lucrările.
Sursa : 418715 Extinderea STEP Llagosta pentru a îmbunătăți calitatea apelor efluente din râul Besòs, cu o investiție a ACA de 14 milioane de euro