#ComisiaEuropeana – București, 19 mai 2024
Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost onorată să fie partener al celei de-a XII-a ediții a Forumului Global privind Democrația Directă Modernă. Evenimentul, desfășurat între 15 și 18 mai 2024, a avut loc pentru prima dată în Europa de Est, la București, România, și a adus împreună sute de participanți din întreaga lume.
Importanța democrației și participarea activă a cetățenilor
În cadrul ceremoniei de deschidere din 15 mai 2024, Mara Roman, șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, a subliniat importanța democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale, piloni esențiali ai proiectului european. „În exprimarea liberă a opiniilor și în participarea activă a cetățenilor în viața socială și politică, rezidă forța noastră. Construirea unei Uniuni în care fiecare cetățean poate deveni ceea ce dorește să fie este unul dintre obiectivele noastre principale. Trebuie să ne ascultăm reciproc și să creăm împreună viitorul în care dorim să trăim,” a declarat Mara Roman.
Provocările actuale și măsurile luate
În contextul unui mediu geopolitic din ce în ce mai ostil și al fragmentării și polarizării societății, nu putem considera democrația ca fiind un dat. Avem datoria de a ne asigura că democrația noastră este puternică, vie și capabilă să reziste atacurilor. „Rolul tineretului este esențial și sunt optimistă văzând că tinerii români (78%) se află în fruntea clasamentului UE în ceea ce privește activismul și intențiile de vot,” a adăugat sefa Reprezentanței.
Comisia von der Leyen a luat măsuri cuprinzătoare pentru promovarea și apărarea democrației, cum ar fi:
Conferința privind Viitorul Europei, un exercițiu fără precedent de democrație directă, al cărui moștenire continuă prin noile panouri cetățenești.Dialogul structurat consolidat cu tinerii pentru a le încuraja implicarea în procesul decizional.Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană, care include măsuri pentru promovarea alegerilor libere și corecte, protejarea libertății presei și combaterea dezinformării.Concluzii
Forumul Global privind Democrația Directă Modernă a reprezentat o șansă pentru a înțelege peisajul democratic al regiunii și pentru a discuta provocările actuale la nivel global. „Acțiunile noastre demonstrează că Europa este acum mai bine echipată pentru a apăra și promova democrația,” a concluzionat Mara Roman.
Programul complet al evenimentului și mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul https://eurosfat.ro/2024.
Despre Forumul Global privind Democrația Directă Modernă
Forumul Global privind Democrația Directă Modernă, desfășurat pe cinci continente din 2008, reunește o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți pentru a aborda provocările democrației și drepturilor de participare directă. Evenimentul din București a alocat un interes considerabil problemelor democrației din România și fenomenelor globale care modelează constant lumea în care trăim. Obiectivul Forumului este de a furniza participanților cunoștințele necesare pentru a construi un viitor mai sigur, în care încrederea rămâne în centrul democrației.