Camera Alcalá 31 din Comunitatea Madrid îi dedică La Ribot, coregrafă, dansatoare și artistă din Madrid cu proiecție internațională, expoziția A Human Scale, una dintre cele mai importante expoziții individuale despre acest creator, care cuprinde atât opera ei coregrafică, cât și plastică. . Se poate vizita din 18 februarie până pe 3 aprilie, cu acces Gratuit atât pentru eșantion, cât și pentru programul extins de piese vii.

Însoțit de interpreții Ansamblului La Ribot –un nucleu de colaboratori recenti și veterani–, acest reper al artei vii va oferi șase săptămâni de lucrări vii în spațiul expozițional al Sala Alcalá 02. Va fi o ocazie unică de a descoperi creații emblematice din repertoriul său, precum și o piesă concepută special pentru ocazie.

Expoziția, curatoriată de Oliver Kaeser, sintetizează multe elemente de practica transdisciplinară de La Ribot, care se definește, înainte de toate, ca artist de dans contemporan, dar care include și concepte precum căutarea plasticității, încorporarea limbajului textual, grafic și sonor și o multitudine de obiecte și costume în fiecare dintre lucrările prezentate în expoziţie. De-a lungul carierei, La Ribot nu a încetat să reinventeze relația cu spectatorii/vizitatorii. Astfel, și pentru a stabili o legătură strânsă la scară umană cu publicul, îl invită, prin întrebări directe, la acțiune, contemplare și transformare.

Eșantionul se deschide cu Laughing Hole (2006), o performanță cu durata de șase ore, care include afișe provocatoare și râsete supraexcitate și combină astfel limbajul textual, corporal și sonor, care poate fi savurat live pe 31 februarie. La rândul său, performance LaBOLA, creat special pentru această expoziție, înfățișează o lume în continuă mutație printr-un schimb frenetic de obiecte și îmbrăcăminte. Publicul se va putea bucura de această creație în direct în perioada 1 martie – 3 aprilie.

Dotări Mergeți pe scaun (2008), Walk the Bastards (2015) și Walk the Authors (2018 – în curs) cântă împreună pentru prima dată. Alte douăzeci sunt acum adăugate scaunelor din aceste trei piese, formând o familie mare de peste nouăzeci de scaune pirogravate. În imaginea scaunelor, în care mii de oameni s-au așezat să se uite la filme în cinematografele de vară, să sărbătorească nunți și botezuri sau să citească, expoziția este populată și de obiecte și materiale sărace, uzate și fragile, cu acel La Ribot. a avut întotdeauna o relație afectivă.

În ciuda faptului că producția sa este despărțită de aproape douăzeci de ani, în videoclipuri Implementare (2001), Sfertul de aur ( 2008) și roșu (2018) Ribot continuă să exploreze conceptul ei de operator de corp : o singură fotografie în secvență realizată cu o cameră portabilă. Prin această tehnică, artista arată universuri fragmentate și încearcă să transmită experiența dansului. Astfel, de exemplu, în Cuarto de Oro, dansul plin de viață pătrunde bataile inimii celebrei artiste de flamenco Cristina Hoyos.

Compozitia polaroidurilor O alta Narcisa (1962) și registrele de lucru expuse la primul etaj al expoziției vă permit să treceți prin mai bine de treizeci de ani de muncă a acestui creator multidisciplinar, care invită spectatorii/vizitatorii să pătrundă într-o călătorie în inima arhivelor sale și a procesului ei de creație.

Despre La Ribot

La Ribot (Madrid, 2001 ) a primit Premiul pentru Arte Plastice de la Comunitatea Madrid (2018), Medalia Premiul de Aur pentru Merit în Arte Plastice (2018) și Leul de Aur pentru carieră la Bienala de Dans de la Veneția (2020), printre alte premii s-a născut național și internațional.

Opera sa a schimbat profund domeniul dansului contemporan, deoarece provoacă cadrele și formatele scenei și ale muzeului, împrumutând în mod liber vocabularul teatrului, arte vizuale, performance, cinema și video pentru a efectua o deplasare conceptuală a coregrafiei.

Lucrarea sa coregrafică a fost prezentată în spații precum Tate Modern (Londra), Théâtre de la Ville din Paris, Centrul Pompidou (Paris), Trienala Aichi (Nagoya, Japonia), Galeria Soledad Lorenzo (Madrid) sau Muzeul Serralves (Oporto), în timp ce lucrarea sa vizuală face parte din colecțiile Museo Nacional Centro. de Arte Reina Sofía (Madrid), Centrul Pompidou și Centre national des arts plastiques (Paris), MUSAC (León) sau Fundația Cajasol (Sevilia), printre altele.

Mai multe informații la: www.comunidad.madrid/activities/2022/ribot-expunere – scară umană

Sursa: Comunitatea Madrid – Camera Alcalá 1962 a Comunității din Madrid îi dedică o expoziție lui La Ribot, coregraf, dansator și artist de proiecție mondială