Locurile de muncă actuale sunt precare şi puţine pe piața spaniolă, iar cei care au norocul să fie contactați de angajatori nu se pot aștepta la veniturile de odinioară.
Jumătate din persoanele care se află astăzi în căutarea unui loc de muncă în Spania au şanse să câştige un salariu de cel mult 800 de euro pe lună.
Doar 7% dintre CV-urile depuse au efect
Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Consumatorilor (OCU) din Spania, pe 1.111 persoane, cu vârste între 18 şi 65 de ani, completată cu un studiu realizat în rândul membrilor OCU, mai reiese că doar 7% din cei care trimit solicitări de muncă primesc un răspuns, şi nici acela nu e întotdeauna pozitiv.
Numărul şomerilor în Spania este de 4,5 milioane, iar Sondajul EPA privind populaţia activă indică un număr şi mai mare de şomeri, de 5,5 milioane.
Sondajul OCU arată că o treime din cei întrebaţi se află în şomaj de mai bine de trei ani şi patru din 10 şomeri au prezentat CV-ul pentru peste 10 locuri de muncă, numai în ultimele trei luni.
Spaniolii sunt înclinați să nu refuze nici o ofertă
Autorii sondajului mai subliniază că cei mai mulţi şomeri sunt dispuşi să accepte orice job și să renunţe la a munci în domeniul pentru care s-au pregătit. Astfel, 84% dintre respondenţi recunosc că îşi caută de muncă orice ar fi.
Norocoşii care sunt contractaţi spun, în 50% din cazuri, că salariul net este de 889 de euro/lună, pentru normă întreagă, iar 25% dintre cei chestionaţi vorbesc despre oferte de 650 de euro sau chiar mai mici.
Şi acest sondaj confirmă că cine are mai multe studii în Spania, are şanse mai mari să primească de muncă. Numărul şomerilor cu studii minime este dublu faţă de cel al persoanelor cu studii superioare.
În funcţie de nivelul de formare, acestea sunt salariile, potrivit rezultatelor sondajului realizat de OCU:
- fără studii – 771 euro
- studii medii – 878 euro
- studii superioare -1.036 euro.
Una din concluziile autorilor este că salariul lunar de 1000 de euro pe lună este de domeniul istoriei şi că pentru multe persoane este un lux!
Cei mai mulţi şomeri nu mai primesc nici un ajutor
66% dintre şomerii chestionaţi au epuizat toate ajutoarele stipulate de lege, iar ceilalţi primesc, în medie, ajutoare de 635 euro pe lună. Din acest motiv, cele mai multe persoane consideră că serviciul public de şomaj nu informează bine şi oferta de muncă este de calitate joasă şi prea mică.
O treime din angajaţi primesc un salariu sub minimul pe economie, stabilit la 645,30 euros, iar 27% dintre participanţii la sondaj au suferit reduceri de salariu de când a început criza. Jumătate dintre ei lucrează multe ore în plus, iar acestea nu sunt plătite decât în cazuri rare.
Acelaşi sondaj realizat de OCU mai indică şi faptul că 21% din cei care lucrează au probleme mari pentru a ajunge fără datorii la sfârşitul lunii.
Salariile mici şi lipsa locurilor de muncă afectează sănătatea
35% din cei întrebaţi suferă de stres din cauza serviciului şi 20% dintre ei recunosc că munca le aduce probleme de sănătate, dar şi în viaţa de familie, personală şi socială.
Autorii studiului consideră că unul din rezultatele cele mai rele este că la unul din 5 interviuri pentru un loc de muncă nici măcar nu se pune problema unui contract legal. De aceea, OCU ne sfătuieşte să denunţăm aceste oferte pe Twitter, cu hashtagul #EstaOfertaApesta.