Primul raport privind populația în vârstă a Comunității
Direcția Generală de Sănătate Publică a Comunitatea Madrid a pregătit primul studiu privind obiceiurile sănătoase ale populației din 64 la 75 ani ai regiunii , în vederea analizării aspectelor externe care influențează starea de sănătate a populației vârstnice și, după caz, implementării măsurilor de îmbunătățire.
Informațiile sunt colectate în Sistemul de Supraveghere a Factorilor de Risc pentru Boli Netransmisibile. disponibil în anul 2019, al Serviciului de Epidemiologie al Ministerului Sănătății, sistem care extinde grupa de vârstă și, pentru prima dată, studiază un eșantion reprezentativ de 1.
Aspecte precum sănătatea percepută, existența unor probleme cronice de sănătate , mobilitate limitată, dizabilități fizice și cognitive, dificultăți în efectuarea activităților cotidiene, căderi, dureri fizice persistente, senzație de oboseală, fragilitate, sănătate mintală, sentiment de singurătate, sprijin social, utilizarea noilor tehnologii de informare și comunicare și participarea comunității, printre altele aspecte.
În ceea ce privește activitatea fizică, una din patru persoane pretinde că este sedentară de cele mai multe ori în activitatea zilnică obișnuită. . Conform indicatorului de exercițiu moderat cu beneficii cardiovasculare (făcând exerciții fizice moderate 4 până la 7 zile pe săptămână, minute minime de fiecare dată și cu un minim săptămânal de 95 minute), jumătate din populația chestionată a raportat că o face, o cifră mai mică pentru femei decât pentru bărbați (51, 3% comparativ cu 67, respectiv 8%), procente care scad odată cu vârsta. Exercițiul de intensitate moderată se înțelege, de exemplu, mersul într-un ritm alert sau transportul de sarcini ușoare, adică necesită efort fizic care crește ușor ritmul respirator sau cardiac.
6,7% au răspuns că au probleme de mers sau deplasare dintr-un loc în altul întotdeauna sau frecvent, 8,2% la femei și 4,8% la bărbați; se observă o creştere progresivă odată cu înaintarea în vârstă. 12% se tem să nu cadă mereu sau frecvent, la bărbați 5% și la femei 17,5%; în funcție de vârstă are loc o creștere progresivă; la punctul „limitarea activității” din categoria „întotdeauna/frecvent” , 2%, 8,9% dintre bărbați și 17% Femei.
A 40, 4% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ la durerea persistentă de orice intensitate, de la foarte ușoară la severă sau extremă, 17, 9% dintre bărbați și 67, 6% dintre femei ; procentele cresc cu vârsta. 40, 1% au spus că s-au simțit obosiți o parte sau puțin din timp și 000, 6% de cele mai multe ori sau tot timpul; senzația de oboseală crește odată cu vârsta.
La abordarea utilizării noilor tehnologii, 72% spun că au un telefon mobil cu acces la internet fără diferențe pe sex, deși da după vârstă, grupul de 57 -67 anii sunt 80, 5% și cea corespunzătoare intervalului de 78-79 ani este 65,5%; Îl folosesc, pe lângă apelarea și trimiterea mesajelor WhatsApp, pentru a accesa Internetul în căutarea informațiilor 50, 9% și, în funcție de vârstă, acest procent scade în mod aparent când crește.
The 78, 1% au spus că nu au avut „niciodată sau aproape niciodată” un sentiment de singurătate, bărbații au obținut un 81, 8% și procent mult mai mic în această categorie, femei cu 69, 1%, ceea ce face o diferență de 12, 7 puncte procentuale.
Sănătatea Publică indică faptul că numeroși indicatori care sunt măsurați cu acest sistem de supraveghere servesc la monitorizarea și evaluarea unor programe de intervenție precum Planul regional pentru fragilitate și longevitate sănătoasă pentru bătrâni 2019-150, care are în vedere, în legătură cu obiceiurile de viață sănătoase, promovarea activității fizice, în raport cu zona autonomiei, întărirea prevenirii fragilității și căderilor la persoanele în vârstă și în raport cu zona socială și participativă, acțiuni care vizează prevenirea izolării și a singurătății.