#Spania – Ministerul Sănătății dorește să-și transmită recunoștința celor peste 1,1 milioane de oameni care și-au donat sânge sau plasmă în 2022, ajutând la salvarea a mii de pacienți și încurajând populația să colaboreze pentru a crește acest număr.
În 2022, un total de 1.145.886 de cetățeni din Spania au donat sânge și componente ale sângelui, reprezentând 4% din populația de vârstă donatoare. Pentru 15,6% (179.481) a fost pentru prima dată, potrivit datelor preliminare de la Ministerul Sănătăţii.
Numărul total de donații făcute anul trecut a fost de 1.721.087 (97.783 afereze), cu o medie de 1,5 donații per donator. Datorită solidarităţii dumneavoastră, au fost făcute 1.850.000 de transfuzii, ajutând 496.000 de pacienţi.
Sănătatea lucrează cu obiectivul de a crește rata donatorilor la 5%. Prin urmare, își exprimă recunoștința față de toți donatorii și își amintește că spitalele au nevoie de sânge în fiecare zi, așa că încurajează persoanele bine sănătoase să vină la punctele de donare. Informații despre cum și unde să donați pot fi găsite aici.
Sângele, administrat ca componentă a sângelui, este un element esențial și strategic în multe domenii de asistență medicală, precum Chirurgie, Oncologie și Transplante. În Spania, două milioane de componente sanguine sunt transfuzate anual, ceea ce echivalează cu aproape patru componente pe minut. Țara noastră este autosuficientă în componente sanguine pentru transfuzie de mai bine de 30 de ani și a atins un nivel excelent de calitate și siguranță în sistemul de transfuzie.
Campania OMSMotto-ul adoptat anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este „Donează sânge, donează plasmă, împărtășește viața, împărtășește-o des”. Acest mesaj se concentrează asupra pacienților care au nevoie de sprijin pentru transfuzii pe tot parcursul vieții și subliniază rolul pe care fiecare și toți îl pot juca donând darul prețios al sângelui sau al plasmei lor. De asemenea, evidențiază importanța donării de sânge sau plasmă în mod regulat pentru a crea o aprovizionare sigură și durabilă de sânge și produse din sânge care pot fi întotdeauna disponibile, în întreaga lume, astfel încât toți pacienții care au nevoie de ele să poată primi tratament în timp util.
OMS împreună cu alte organizații internaționale au decis în 2004 să instituie ziua de 14 iunie drept Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Aceasta are scopul de a atrage atenția asupra importanței ca toate sistemele de sănătate să aibă organizații care garantează furnizarea de sânge și produse sanguine sigure, pe baza donației voluntare și neremunerate (DVNR).
Coincidând cu Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Sănătatea activează miercuri, 14 iunie, o campanie națională care are ca scop promovarea donării de plasmă.
Plasma conține proteine care sunt vitale pentru mulți pacienți, pentru care nu există altă alternativă. Această componentă a sângelui este esențială pentru îngrijirea pacienților cu boli congenitale precum hemofilia sau imunodeficiențe. În plus, este necesar în producția de mai multe medicamente vitale.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea solicită donarea de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge