#Spania – Ministerul reamintește că înecul este o problemă majoră de sănătate publică și subliniază că incidentele acvatice pot fi prevenite cu un comportament adecvat pe plaje, piscine și alte locuri de scăldat.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat prima sa rezoluție privind prevenirea înecului în acest an, la cea de-a 76-a Adunare Mondială a Sănătății, desfășurată în mai anul trecut. Rezoluția acceptă invitația Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru ca OMS să coordoneze acțiunile din cadrul sistemului Națiunilor Unite privind prevenirea înecului și să faciliteze sărbătorirea Zilei Mondiale pentru Prevenirea Înecului la 25 iulie a fiecărui an.
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019, aproximativ 236.000 de oameni au murit înecat în întreaga lume. Conform celor mai recente date consolidate de la Institutul Național de Statistică (INE), în 2021, 510 de persoane au murit în Spania (419 bărbați și 91 femei) ca urmare a scufundării și înecului în mediul acvatic.
La noi, cele mai mari rate de înec la 100.000 de locuitori se întâlnesc la cele mai în vârstă grupe de vârstă de 80-84 de ani (2,9), 75-79 de ani (2,62) și 70-74 de ani (1,75), urmate de grupele de 20-24 de ani (1,75).
Consecințele devastatoare ale înecului sunt foarte prevenite prin măsuri precum instalarea de bariere pentru controlul accesului la apă în piscine și medii acvatice, învățarea băieților și fetelor de vârstă școlară să înoate și abilități de siguranță în apă (semnificația steagurilor și semnalelor, folosirea vestelor de salvare, acțiunea împotriva curenților de ruptură, manevre de salvare și resuscitare de bază etc.), în salvare sau antrenare în siguranță a persoanelor în mediu, etc.
factori de riscSunt identificați mai mulți factori de risc legați de înec, iar conștientizarea acestora poate ajuta la prevenirea accidentelor. Sunt, în principal, adoptarea de comportamente de risc, momentele de relaxare în supravegherea minorilor, scăldat în zone nesupravegheate, consumul de alcool și alte droguri în apropierea sau în apă, afecțiuni medicale precum epilepsia și turiștii nefamiliarizați cu particularitățile apelor locale. Trebuie amintit că o atenție deosebită trebuie acordată atât vârstnicilor, cât și minorilor.
Prevenire: recomandări pentru o baie sigurăCea mai bună prevenire în cazul minorilor este supravegherea, învățarea acestora să înoate și educarea acestora să respecte regulile de siguranță. Înecurile au loc rapid și în tăcere, de cele mai multe ori victima a rămas fără vedere pentru mai puțin de cinci minute. Prin urmare, fii cu ochii pe ei în orice moment când se află în apă sau se joacă lângă apă și nu delega această responsabilitate unui copil mai mare.
De asemenea, nu lăsați niciodată un bebeluș sau un copil mic singur într-o cadă sau o piscină gonflabilă. Un bebeluș se poate îneca în doar câțiva centimetri de apă.
Asigurați-vă că piscina la care mergeți cu familia are salvamar. Amintiți-vă că supravegherea copiilor dumneavoastră minori este responsabilitatea dumneavoastră, iar cea a salvamarului este salvarea și salvarea acvatică atunci când este necesar.Asigurați-vă că copiii dvs. mici nu pot accesa liber la piscină.Este foarte periculos să alergi pe marginea piscinei sau să te joci împingând oameni. Ai putea aluneca și a lovi marginea sau ai răni pe alții.Dacă nu știi să înoți, sau nu poți înota bine, purta o vestă de salvare atunci când faci baie și poartă-o întotdeauna pentru sporturi nautice. Nu sunt recomandate flotoarele gonflabile.Pe plajă, respectă steagurile. Nu faceti baie niciodata daca este rosu, iar cu galben este periculos: faceti baie doar pana la talie si cu precautie. În plus, faceți baie în plaje cu supraveghere și respectați întotdeauna instrucțiunile salvamarilor. Pe de altă parte, nu-ți supraestima condiția fizică sau capacitatea de a înota: în mare, dacă obosești sau ai dificultăți să te întorci, înotă pe spate mișcând picioarele doar până te apropii de țărm. În cele din urmă, dacă simțiți că sunteți atras de un curent, înotați paralel cu plaja și odată ce ați părăsit plaja, înotați spre țărm.Nu faceți baie în zonele în care scăldatul este interzis.Întotdeauna faceți baie în companie, mai ales dacă este o persoană în vârstă sau cu o problemă de sănătate.Scăldatul noaptea este foarte periculos, dacă i s-ar întâmpla ceva, nimeni nu l-ar putea vedea.Amintiți-vă că consumul de alcool scade capacitatea de reacție la pericol sau poate încuraja adoptarea de comportamente riscante.Săritul cu capul înainte de la o înălțime mare, cum ar fi poduri, copaci sau balcoane, poate provoca răni foarte grave. Înainte de scufundare, asigurați-vă că există suficientă adâncime și că nu există obstacole. Mai ales în cazul apei tulburi.Covorașele și alte obiecte gonflabile trebuie folosite cu prudență, deoarece ne pot trage rapid înăuntru.Ieși imediat din apă dacă obosești sau te răcești.Cunoașterea primului ajutor de bază în rândul populației poate contribui la un răspuns mai bun la acest tip de urgență. În acest fel, acțiunile efectuate înainte de sosirea serviciilor de urgență pot contribui la reducerea riscului de rănire gravă sau deces. Mai multe informatii Recomandări pentru perioada de vară Siguranța în mediul acvatic baie sigura Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea transferă populației recomandările de a se bucura de o baie sigură pe timpul verii