În ultimele 6 luni, în Spania au fost depistate 16 cazuri în care oameni politici aleşi pe listele unui partid au trecut ulterior la alte formaţiuni politice. Dacă în România acest fenomen a devenit un obicei pe scena politică, în Spania există o Comisie Naţională Anti-Transfugi.
Comisia naţională împotriva migraţiilor între partidele politice a identificat 16 cazuri de astfel de treceri de la un partid la altul, la nivelul administraţiei locale spaniole, pentru că la nivel naţional astfel de migraţii de la un partid la altul practic nu mai există.
În consecinţă, pe baza sesizărilor venite de la toate partidele, membrii comisiei au analizat ieri denunţurile şi au decis în ce cazuri se poate trece la sancţiuni în vederea izolării aleşilor, care ajung să fie consideraţi transfugi. De exemplu, în Tres Juncos, localitate din Cuenca, Comisia a declarat drept transfugi doi foşti consilieri locali de la PP şi un fost consilier de la PSOE, care a câştigat şi postul de primar după ce a susţinut o moţiune de cenzură împotriva propriului partid.
Comisia Anti-Transfugi este constituită din reprezentanţi ai tuturor partidelor din Spania, iar sancţiunile au ca finalitate izolarea transfugilor de toate grupurile politice în aşa fel încât realegerea lor este practic imposibilă. Pactul Anti-Transfugi Politici a fost înfiinţat în 1998 şi până acum comisia s-a reunit de 21 de ori şi a descoperit 174 de cazuri de transfugi.