Este o premieră faptul că un reprezentat al statului român recunoaște valoarea pe care o au românii din străinătate nu doar prin faptul că trimit bani acasă, ci prin acela că au învățat multe departe de casă.
De aceea, consilierul de stat al președintelui Klaus Iohannis pentru diaspora dorește să atragă sprijinul românilor din străinătate pentru modernizarea administrației din România.
Idei bune fără nici o susținere financiară
Pentru o astfel de strategie, Sandra Pralong recunoaște că Președinția României nu are buget și nici pârghii de acționare, dar se bucură de o colaborare bună cu actualul guvern.
Pe deasupra, consilierul lui Klaus Iohannis pentru românii din afara granițelor semnalează faptul că nu există destule studii despre diapora românească și despre emigrația masivă din ultimii ani.
„Există nevoia de a cartografia mai bine comunitatea și de a ști mai bine cum arată profilul românului emigrant, dar și care sunt activitățile și cum sunt conectate asociațiile între ele. Ne aflăm în căutarea de fonduri pentru a realiza un atlas al diasporei românești. Se vede foarte clar că acele țări prospere, care beneficiază de sprijinul diasporei, au comunități în afara granițelor extrem de sudate și de conectate, pe când țările mai sărace care nu exploatează expertiza diasporei sunt și cele care au comunitățile cele mai împrăștiate și mai izolate din afara țării”, ne-a precizat Sandra Pralong care speră să obțină o mărire a numărului de burse de studii și de doctorat pentru studierea diasporei.
Implicarea profesioniștilor români din diaspora în modernizarea României
„Ca să avem politici bazate pe dovezi trebuie să cunoaștem diaspora mult mai bine și pentru aceasta vom încerca să facem rost de fonduri”, a spus consilierul prezidențial Sandra Pralong, care a mai precizat la Madrid că se lucrează la crearea unei rețele internaționale, structurată pe bresle, la care să participe românii profesioniști din străinătate, dornici să împărtășească din experiența lor în alte sisteme în beneficiul administrației din România.
„Vrem să creăm rețele de expertiză pe bresle și încercăm să-i adunăm pe doctorii din Spania, cu doctorii din Franța, cu cei din Irlanda, cu doctorii din România și cu Ministerul Sănătății. Ne dorim ca astfel ei să transfere din expertiza lor, despre cum funcționează sistemul în țările lor gazdă, către instituțiile statului român. Deci, cumva să beneficiem de faptul că ei trăiesc într-un mediu funcțional și să vedem care sunt acele lucruri pe care le putem îmbunătăți în politicile publice din România”, a mai spus Sandra Pralong.
„Vrem să-i învățăm pe români să prindă pește singuri”
O altă strategie a Administrației Prezidențiale cu privire la românii din străinătate este aceea de a-i învăța pe cei care fac parte din asociații să învețe cum să obțină fonduri și subvenții publice, în special din țările gazdă. Pentru aceasta, consilierul Sandra Pralong apelează la soluții online existente.
„Vrem să utilizăm tehnologia pentru a le face disponibile cursurile de antreprenoriat disponibile care includ incubator de afaceri virtual. Este o arhitectură întreagă pe care o punem în loc în așa fel încât să-i sprijinim să învețe să pescuiască singuri„, a declarat Sandra Pralong, la Madrid, la finalul unei vizite de 4 zile în care s-a întâlnit cu români din Madrid, Alicante, Murcia și Almeria.
„Este o comunitate bine integrată, frumoasă, cu oameni minunați, pe care îi admir pentru că și-au făcut drumul lor în Spania prin forțe proprii și sunt apreciați de autorități. Problemele pe care le-au ridicat sunt îndeosebi cele legate de păstrarea identității culturale și de învățarea limbii române”, ne-a declarat Sandra Pralong, consilierul președintelui Klaus Iohannis pentru diaspora.
Vizita Sandrei Pralog a inclus și o întâlnire cu asociațiile românești la Madrid, la care au venit foarte puține persoane din cauza faptului că vizita a fost organizată în foarte mare grabă.