Ministrul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho propune crearea unui Forum de cooperare a firmelor spaniole şi româneşti în vederea exploatării oportunităţilor de investiţii în România. Declaraţia ministrului Celestino Corbacho a fost făcută cu ocazia inaugurării lucrărilor reuniunii economice hispano – române – ”Oportunităţi de investiţii în România pentru întreprinzătorii spanioli”, eveniment organizat de ministerele Muncii din Spania şi România, în colaborare cu Confederaţia Oamenilor de Afaceri Spanioli CEOE şi Ambasada României la Madrid.
La acest eveniment, au participat reprezentanţi ai mai multor ministere din România care au prezentat în faţa a peste 20 de firme spaniole, oportunităţile de investiţii în România. Cu această ocazie, Corbacho a sugerat întărirea cooperării hispano-române în domeniul afacerilor prin crearea unui forum care să aibă întâlniri periodice şi care să favorizeze legăturile între Spania şi România. De asemenea, ministrul spaniol a precizat că în ceea ce priveşte posibilitatea ca românii şomeri din Spania să încaseze ajutorul de şomaj în România încă nu sunt noutăţi. „Legislaţia europeană în acest sens este în proces de revizuire, pentru a prelungi acest termen şi noi suntem în favoarea acestei idei. Agenţiile de forţă de muncă din Spania si din Romania studiem acest lucru şi sper să se rezolve cât mai repede din punctul nostru de vedere, în acord cu executivul român, pentru că există nişte obiective care trebuie îndeplinite. Este vorba despre această posibilítate ca şomerul din Spania să poată să îşi ridice dreptul de şomaj din România. Desigur, în schimbul angajamentului că în România îşi caută un loc de muncă. Şomerul romaân din Spania nu poate să ridice şomajul acasă la el şi să fie pasiv. Sper să rezolvăm această chestiune, pentru că va ajuta la întoarcerea multor români care au venit în Spania, au căpătat experienţă, au avut un loc bun de muncă şi acum l-au pierdut din cauza crizei şi se pot orienta, de exemplu, în domeniul construcţiilor şi în alte sectoare interesante, în acest moment în România„, ne-a declarat ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho.
La reuniunea economică de la Madrid, secretarul general al CEOE, José María Lacasa, crede că sectoarele unde ar putea fi interesaţi spaniolii să investească sunt cele în care au devenit foarte competitivi la nivel internaţional. Este vorba despre infrastructură, telecomunicaţii, transportul feroviar, protecţia mediului şi implementarea energiilor curate. „Firmele noastre au ştiut, în aceşti ultimi ani, să gestioneze foarte bine resursele financiare de la Uniunea Europeană şi nu e un lucru uşor. Acum este rândul României să primească fonduri structurale sau ajutoare financiare de la FMI„, a precizat José María Lacasa.
În acelaşi timp, cu derularea reuniunii de la Madrid, o delegaţie a Ministerului Muncii şi Imigraţiei din Spania s-a întâlnit la Bucureşti cu oficialii români pentru a le explica experienţa spaniolă în ceea ce priveşte întoarcerea emigranţilor. În acest sens, experţii spanioli vor lucra împreună cu autorităţile române pentru aplicarea unor proiecte finanţate prin fonduri europene pentru a promova întoarcerea românilor care au emigrat, bazandu-se pe experienţa emigraţiei spaniole din secolul trecut.