Cabinetul lui Emil Boc este decis să scoată la lumină una dintre primele măsuri anticriză care în mod real ar putea avea un efect benefic asupra economiei României. În cadrul ultimei şedințe de Guvern, din 27 mai, Executivul a adoptat o Ordonanţă prin care a făcut posibil ca fondul de Garantare a Creditelor să poată fi implicat în programul ”Prima Casă”.
Măsura luată de guvern are menirea să stimuleze interesul băncilor pentru deblocarea creditării, prin alocarea de garanţii guvernamentale pentru programul ”Prima casă”. ”Prin acest program se doreşte sprijinirea tinerilor care stau în chirie şi care îşi vor permite astfel să îşi cumpere o casă”, a precizat premierul Emil Boc, citat de presa din țară.
Scopul programului urmăreşte şi crearea de noi locuri de muncă, fapt pentru care este posibil ca garanțiile guvernamentale să fie aplicate doar în cazul construcțiilor noi. Potrivit guvernului, acest program nu presupune ”un efort bugetar”. ”Noi nu dăm din buzunar nimănui. Este vorba despre sistemul garanţiilor guvernamentale. E o procedură prin care statul are la dispoziţie, prin sume prevăzute în buget, posibilitatea de a da garanţii guvernamentale pentru susţinerea diverselor sectoare ale economiei naţionale. Noi garantăm 100 de milioane de euro şi creăm posibilitatea ca banii aceştia, prin fondul de garantare, să meargă la bănci şi să se garanteze locuinţe în valoare de un miliard de euro – se multiplică de zece ori”, a precizat premierul României, Emil Boc.
Din informațiile publicate până acum se înțelege că Statul va împărţi riscul cu banca în privinţa returnării creditelor, iar în cazul rău-platnicilor, imobilul va trece în proprietatea statului. ”Statul poate vinde apoi casele şi aici este un alt avantaj al programului, întrucât, până acum, s-au dat garanţii guvernamentale unor întreprinderi, nu s-a întâmplat nimic eficient cu banii, s-au pierdut şi locurile de muncă, fabricile au dat şi faliment şi statul a rămas şi cu banii luaţi. Acum, dacă nu s-ar returna creditele, statul rămâne cu un fond de locuinţe”, a mai spus Boc.
În perioada următoare se vor derula negocierile cu băncile care doresc să se implice în acest program. Guvernul a precizat deja că nepenalizarea rambursării anticipate a creditului şi sistemul de evaluare tehnică a imobilului sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească băncile pentru a fi selectate în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe. Pe lângă acestea, avansul va trebui să fie de maxim 5%.
Valoarea maximă a creditului care va fi garantat de Stat este de 60.000 de euro, iar guvernul precizează că programul va fi pus în aplicare în aproximativ 2 luni. Principalii beneficiari ai programului ”Prima casă” vor fi tinerii şi persoanele fizice care nu au alte credite ipotecare.