Despre parteneriatul strategic între Spania şi România s-a vorbit prima dată la întâlnirea de la începutul anului dintre ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu şi omologul său Miguel Moratinos. La câteva luni după acea discuţie bilaterală în care au fost atinse diverse teme de interes comun, secretarul de stat din MAE, Bogdan Mazuru, s-a întâlnit la începutul acestei luni cu omologul său spaniol, secretarul de stat, Diego López Garrido.
După cum ne-a precizat secretarul de stat Bogdan Mazuru, discuţiile au fost purtate în perspectiva aprobării prin referendum a Tratatului de la Lisabona, viitoarea „constituţie” a Europei şi în privinţa viitoarei preşedinţii suedeze şi apoi a celei spaniole.
„Trebuie să ţinem cont de dificultatea preşedinţiei europene a Spaniei din 2010. Ei sunt foarte conştienţi de rolul pe care îl va avea Madridul anul viitor şi trebuie să ţinem seama că va fi prima preşedinţie, dacă se va aproba Tratatul de la Lisabona, cu o nouă comisie, cu un nou înalt reprezentant. Va fi, să spunem, o preşedinţie test care va funcţiona după tratatul de la Lisabona şi ne bucurăm că avem această relaţie strânsă şi foarte bună cu Spania. Oficiali spanioli vor veni în a doua jumătate a anului în România pentru această coordonare pe care ne-o dorim cu partea spaniolă„, ne-a precizat secretarul de stat Bogdan Mazuru.
Referitor la absorbţia fondurilor europene de către România şi apoi la „absorbţia experienţei spaniole” în acest domeniu de către România, secretarul de stat român a precizat că se pregăteşte punerea în aplicare a unui mecanism instituţional în acest sens, deşi a precizat că astfel de contacte au loc deja între cele două administraţii.
Printre celelalte probleme legate de încălzirea globală, de energia sustenabilă sau de migraţie, Bogdan Mazuru a remarcat şi că românii din Spania sunt foarte apreciaţi la nivelul guvernului spaniol. De asemenea, în privinţa viitoarei configuraţii a Uniunii Europene odată cu aşteptata aprobare a Tratatului de la Lisabona, Bogdan Mazuru a subliniat faptul că toate ţările membre intră cu aceleaşi avantaje în joc şi că totul depinde de negocierile care se poartă. De aceea, Mazuru a precizat că România vizează obţinerea unui post de comisar important în cadrul viitoarei Comisii Europene. În privinţa reţelei consulare a României, secretarul de stat a recunoscut că anul acesta nu sunt destule fonduri pentru investiţiile care ar trebui făcute, dar că reducerile bugetare nu vor afecta Spania şi Italia.