Românii pot solicita un credit prin programul „Prima Casă” începând de săptămâna viitoare. În cursa creditării s-au înscris 20 de bănci, care au adus oferte sub cea impusă de stat, iar costurile totale ale creditării vor fi cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare de pe piaţă, susţine ministrul Finanţelor Publice.
Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Dobânda Euribor la trei luni a scăzut, săptămâna aceasta, la un minim record, de 1,206%, în timp ce ROBOR se situa joi în jurul a 10,3%. Garanţia statului pentru credite, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.
Gheorghe Pogea a declarat că valoarea totală a ofertelor este de 1,457 miliarde de euro.
Cele 20 de bănci, a căror ofertă va fi analizată în aceste zile, sunt: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank, Garanti Bank.
După analiza ofertelor, Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public băncile care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate stabilite de HG 717/2009 şi volumul alocat pro-rata fiecărei bănci pentru încadrarea în plafonul de 1 mld. Euro stabilit pentru anul 2009.
Băncile care se încadrează în criteriile stabilite urmează să semneze convenţii de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
În numărul următor al publicaţiei noastre, vă vom prezenta oferta tuturor băncilor înscrise în acest program.
Plafonul de garantare la „Prima Casă”, majorat în 2010
Guvernul analizează posibilitatea majorării plafonului de garantare la „Prima Casă”, în 2010. Stabilit iniţial la valoarea de un miliard de euro, plafonul a fost depăşit de către bănci cu peste 450 milioane euro.
„Practic, în urma analizei ofertelor primite de la bănci, plafonul acceptat a fost stabilit pro-rata”, a mai explicat Pogea, dând şi câteva exemple. Astfel, potrivit ministrului, „BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Românească, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane. Suprasubscrierea cu peste 450 milioane euro în programul Prima Casă ne face să luăm în calcul extinderea plafonului de garantare a creditelor în 2010, după o analiză care va fi efectuată la finalul anului. Mulţumim băncilor care au răspuns acestui program şi suntem bucuroşi pentru suprasubscriere”, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Programul „Prima Casă” ar putea reduce dobânzile bancare
Costurile mici la creditele prin programul „Prima Casă” ar putea reduce dobânzile pe care băncile le vor practica la celelalte tipuri de împrumuturi, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. „Probabil că va influenţa piaţa dobânzilor. Este un pas pe care dorim toţi să-l urmăm. Este vizibil că băncile au început să reducă dobânzile la depozite, deşi nu se fac reclame pompoase sau preşedinţii nu ies cu declaraţii pe acest subiect „.
Dezvoltatorii vor credite şi pentru „a doua casă”
Dezvoltatorii vor cere autorităţilor extinderea programului „Prima Casă” astfel încât să fie acordată o garanţie de până la 30.000 euro pentru creditele contractate de persoanele care au deja o locuinţă, dar doresc să o schimbe pentru una mai bună.
Dan Ioan Popp, acţionarul principal al dezvoltatorului imobiliar Impact, a făcut această propunere în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar, argumentând că din numărul mediu de tranzacţii efectuate în ultimii 3-4 ani, de 450.000 de operaţiuni, majoritate reprezintă „upgrade-uri”, respectiv oamenii au o singură locuinţă şi o schimbă pentru una mai bună, şi doar aproximativ 8% reprezintă persoane care îşi cumpără pentru prima dată o locuinţă.
„Astfel, prin extinderea acestui program se poate ajunge la 120.000 de tranzacţii pe piaţa secundară, care se adaugă celor 20.000 de operaţiuni cu imobile noi. În plus, în ceea ce priveşte riscurile, acestea sunt mai mici, întrucât există o garantare cu ceva mult mai consistent”, a menţionat Popp.