Comisia Europeană a elaborat un ghid pentru aplicarea directivei privind libertatea de mişcare a cetăţenilor în statele membre ale Uniunii Europene, indiferent în ce scop: comerţ, studii, rezidenţă.
Adoptarea Codului de bune practici privind dreptul de rezidenţă în statele UE vine în sprijinul directivei intrată în vigoare în 2006, care încă nu este implementată corect de statele membre. Cele mai multe probleme de până acum sunt legate de solicitarea de documente pentru rezidenţă care nu sunt prevăzute în directivă şi eliberarea de vize pentru cetăţenii din ţări terţe, parteneri ai cetăţenilor europeni. Ghidul reglementează măsurile care trebuie luate atunci când directiva se foloseşte în mod abuziv de către autorităţi sau cetăţeni şi face referire şi la condiţiile de expulzare a cetăţenilor europeni. Astfel, cetăţenii care comit infracţiuni sau reprezintă o ameninţare asupra securităţii, nu pot fi expulzaţi din statele membre decât după analiza amănunţită a speţei. Comisarul european pentru justiţie, Jacques Barrot, a atras atenţia autorităţilor italiene că legislaţia referitoare la imigranţii din pachetul de securitate sau la expulzarea automată a celor condamnaţi la mai mult de doi ani închisoare nu se poate aplica cetăţenilor europeni şi a cerut modificări legislative în acest sens.
Cetăţenii români care vor să muncească într-un stat UE vor trebui să solicite permis de muncă în ţările care încă menţin restricţiile pentru forţa de muncă din România, în virtutea tratatului de aderare.