Cea mai amplă mişcare sindicală de după 1989 a paralizat România pentru o zi. În 5 octombrie, aproape 800.000 de angajaţi din şcoli, spitale, primării, consilii locale, secţii de poliţie, administraţii financiare, trezorerii, servicii de taxe şi impozite şi alte instituţii publice şi-au încetat sau diminuat activitatea în semn de protest faţă de prevederile legii unice a salarizării, act normativ pe care guvernul PD-L-PSD şi-a asumat răspunderea în urmă cu două săptămâni.
Considerând că guvernanţii şi-au propus diminuarea salariilor bugetarilor, concediu forţat pentru toţi angajaţii statului şi concedieri masive în sistem, sindicatele membre în „Alianţa Bugetarilor” s-au aflat ieri în grevă generală, cu toate că nu au întrerupt toţi lucrul. Mulţi elevi au stat acasă la îndemnul profesorilor, iar majoritatea celor care au mers la şcoală au stat cuminţi în bănci, fără să fie implicaţi în vreun proces de instruire, în spitale au fost asigurate doar urgenţele sau o treime din activitatea normală, bolnavii fiind consultaţi pentru a putea fi categorisiţi drept urgenţă sau amânaţi pentru a doua zi, funcţionarii au oprit activitatea timp de mai multe ore în multe primării, consilii şi instituţii financiare din administraţie. În unele instituţii s-a lucrat normal, iar poliţiştii, deşi nu au făcut grevă, au purtat banderole albe în semn de protest şi de solidaritate cu restul personalului bugetar.
În câteva judeţe funcţionarii au oprit activitatea, în altele au făcut grevă japoneză sau au purtat banderole. Reprezentanţii sndicatelor din administraţie au pichetat prefecturile în principalele oraşe din ţară şi sediile mai multor instituţii din 27 de judeţe: Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Sălaj, Teleorman, Tulcea, Timiş şi Vaslui.
ALBA
În 115 unităţi de învăţământ din Alba a fost grevă generală, în 46 parţială şi doar 15 şcoli din judeţ şi-au desfăşurat activitatea normal. Spitalele au asigurat doar urgenţele, activitatea la ghişeele instituţiilor financiare nu a fost întreruptă, deşi 240 din cei 562 de salariaţi ai Direcţiei Generale de Finanţe Publice Alba au încetat total lucrul, iar activitatea în toate primăriile din judeţ s-a desfăşurat normal.
ARGEŞ
Sindicaliştii din administraţia publică locală au pichetat sediul Instituţiei Prefectului. În majoritatea celorlalte instituţii bugetare din judeţ s-au desfăşurat diferite forme de protest, de la întreruperea totală a activităţii şi până la purtarea unor banderole albe, în semn de solidaritate cu greviştii. Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş au întrerupt total lucrul pentru două ore, după care o treime din angajaţi au asigurat activităţile de relaţii cu publicul. În sistemul sanitar au fost asigurate, conform legii, doar urgenţele medicale. În unităţile de învăţământ care nu şi-au suspendat total cursurile, s-au organizat activităţi extraşcolare cu elevii care s-au dus la şcoală. Casa Judeţeană de Pensii Argeş şi-a suspendat activitatea cu publicul, iar la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă angajaţii au lucrat normal, purtând însă banderole albe.
BISTRIŢA
22 de şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre cele 129 cu personalitate juridică, nu au făcut grevă generală, iar alte două au fost doar parţial în grevă.
În Bistriţa-Năsăud, peste 5.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ sunt membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Dintre aceştia, 50 vor participa şi la mitingul din 7 octombrie, de la Bucureşti.
CARAŞ-SEVERIN
50 de sindicalişti aparţinând Sindicatului Consind, afiliat Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au pichetat luni sediul prefecturii. Peste 400 de profesori, din 38 de şcoli, aparţinând Sindicatului Spiru Haret au intrat la clase, însă, nu au susţinut cursuri. Serviciul de Ambulanţă şi spitalele şi-au întrerupt activitatea, asigurând doar urgenţele, iar angajaţii din direcţiile de finanţe nu au avut program cu publicul.
GIURGIU
Angajaţii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi ai Primăriei municipiului Giurgiu nu au intrat în grevă. ‘Cei 140 de membri de sindicat din cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu asunt solidari cu revendicările sindicatului SED LEX la care sunt afiliaţi, dar majoritatea a optat să nu întrerupă activitatea pentru că această zi nu ar fi fost plătită. În judeţul Giurgiu au întrerupt activitatea nouă sute de angajaţi din Direcţia De Finanţe, din Administraţiile financiare din Trezorerie şi de la 38 de primării din judeţ afiliaţi sindicatului SED LEX şi aproximativ 1.400 de cadre didactice, iar cadrele medicale afiliate sindicatului SANITAS şi poliţiştii de frontieră din judeţ.au manifestat cu banderole pe braţe, fără a întrerupe activitatea.
IAŞI
Pentru prima dată după 1990, tot personalul medico-sanitar din judeţul Iaşi (în proporţie de 100%) a semnat pentru declanşarea grevei generale. Preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi, Vasile Astărăstoaie, a declarat că susţine greva de astăzi, deoarece noua lege a salarizării rezervă un loc degradant medicului şi asistentului medical.
NEAMŢ
Deşi susţin revendicările protestatarilor, doar 5 din cele 30 de instituţii s-au aflat în grevă: Inspectoratul Şcolar prin unităţile de învăţământ, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Dintre aproximativ 8.000 de cadre didactice care îşi desfăşoară activitatea la nivelul judeţului, un număr de 6.325 (79,6 %) au semnat protestul. 56 de unităţi şcolare, din totalul de 158, au fost în grevă totală, 94 parţială, una în grevă japoneză, iar în 10 unităţi de învăţământ cursurile s-au desfăşurat normal. Toţi funcţionarii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice au fost prezenţi la locul de muncă, însă au blocat în totalitate activitatea instituţiei.
MARAMUREŞ
Din cei 9.000 de membri de sindicat din învăţământul maramureşan, doar 122 de profesori din şcolile şi liceele maramureşene au ţinut cursuri. 100 de persoane reprezentând cartelulurile sindicale Alfa şi Frăţia au pichetat Prefectura Maramureş.
PRAHOVA
Niciunul dintre sindicaliştii din administraţia publică prahoveană nu s-a aflat în grevă, deşi sunt afiliaţi la Cartel Alfa. Singurii bugetari care s-au aflat luni în grevă sunt din cei din învăţământ, peste 9.000 de cadre didactice neparticipând luni la ore.
Aproximativ 20 de sindicalişti din Primăria Ploieşti au pichetat Prefectura Prahova, însă peste 500 de sindicalişti, atât din sectorul bugetar, cât şi din cel privat vor participa miercuri, la mitingul de protest de la Bucureşti.
”Am preferat să lucrăm decât să participăm la acest simulacru de grevă. O grevă generală se declanşează şi nu se reia activitatea până când nu se rezolvă o parte din revendicări în urma unor negocieri, dar nu poate fi vorba de aşa ceva acum”, a declarat Marian Mihăilescu, liderul Cartel Alfa Prahova.
SIBIU
În judeţul Sibiu, unde s-au susţinut toate cursurile, profesorii au ales drept formă de protest greva japoneză. În poliţie şi în sănătate s-a asigurat treimea legală, cadrele medicale afiliate la Camera Federativă a Medicilor din România neintrând în grevă.
VASLUI
Peste 300 de sindicalişti au protestat afişând caricaturi, recitând poezii şi interpretând cântece, compuse special pentru acţiunea de protest, în care au ironizat clasa politică. Reprezentanţii FSLI au prezentat şi o adaptare după Scrisoarea III de Mihai Eminescu, transformând dialogul dintre Mircea cel Bătrân şi Baiazid, într-un dialog între premierul Emil Boc şi un reprezentatnt al sindicatelor.
La doar trei unităţi şcolare din judeţul Vaslui orele de curs s-au desfăşurat în mod normal.
VRANCEA
Peste 200 de asistenţi, infirmiere şi brancardieri, angajaţi ai tuturor spitalelor din judeţul Vrancea şi ai Centrului de Transfuzie Sanguină au protestat în parcarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Focşani din cauza sărăciei cu care se confruntă unităţile spitaliceşti.
Cadrele didactice din cele peste 600 de unităţi de învăţămînt din Vrancea au refuzat să se prezinte la cursuri. Conducerea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea nu a fost de acord cu greva şi le-a ”recomandat” salariaţilor să lucreze ”în interesul cetăţenilor”.
Protestele continuă
Reprezentanţii Alianţei Bugetarilor au declarat, la finalul discuţiilor de ieri de la Ministerul Muncii, că protestele vor continua, întrucât niciuna dintre problemele ridicate nu a fost rezolvată. Peste 20.000 de bugetari şi angajaţi din mediul privat sunt aşteptaţi să protesteze, miercuri, la guvern. Ei vor solicita un salariu minim pe economie la nivel naţional de 740 de lei în 2010, refacerea grilelor din Legea de salarizare unitară, crearea de locuri de muncă şi protecţia salariaţilor.
Alianţa Bugetarilor a anunţat că va participa la mitingul organizat de confederaţiile sindicale, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente, în 7 octombrie, şi că salariaţii din sectorul bugetar nu se vor implica şi nu vor participa la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, FNSA, va participa, de asemenea, la mitingul din Bucureşti, în data de 7 octombrie, şi va declanşa greva de avertisment, pe 23 octombrie, urmând ca din 28 octombrie, dacă revendicările sindicatelor nu vor fi soluţionate, să declanşeze greva generală pe termen nelimitat.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis să participe la mitingul de protest din 7 octombrie alături de sindicaliştii de la Cartel Alfa.
Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat că sistemul bugetar are deja un deficit de 24.000 de salariaţi faţă de normativele în vigoare, iar acordarea concediului forţat timp de zece zile ar duce la dezechilibrarea sistemului bugetar cu grave consecinţe pentru sistemul sanitar.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că va organiza, între 8 şi 31 octombrie, un referendum la nivel naţional printre membrii organizaţiei sindicale pentru a vedea dacă sunt de acord să declanşeze greva generală în 16 noiembrie, a declarat prim vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu. FSLI reclama în 18 septembrie, la trei zile după ce Guvernul îşi asumase răspunderea pe legea salarizării unice, că prevederile articolului 49 din acest act normativ elimină sporurile, indemnizaţiile şi premiile pentru personalul didactic.
Legile privind salarizarea unică în sistemul bugetar, educaţiei şi a reorganizarii agenţiilor, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului în 15 septembrie, au fost constestate la Curtea Constituţională, care este aşteptată să se pronunţe asupra constituţionalităţii celor trei acte normative, în luna octombrie.