La doar câteva ore după propunerea lui Emil Boc de a-l remania pe Dan Nica din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, clasa politică din România a sărit în aer. Mizele politice în cazul acestui scandal sunt foarte importante pentru toate partidele parlamentare: câştigarea alegerilor prezidenţiale, guvernarea ţării după alegeri, controlul Ministerului de Interne în perioada organizării celor două tururi de scrutin şi, nu în ultimul rând, câştigarea, înainte de lansarea campaniei electorale, unei imagini de partid responsabil, care face tot ce-i stă în putinţă ca să nu suprapună o criză politică peste criza economică.
Premierul Boc a forţat limitele coaliţiei dând PSD-ului un răgaz de 24 de ore de a numi un alt social democrat pentru funcţia pe care Dan Nica ar urma să o elibereze, preşedintele PSD Mircea Geoană a convocat Comitetul Executiv Naţional al PSD, care a decis că propunerea primului-ministru este nefondată şi că argumentele invocate în cadrul coaliţiei reprezintă pretexte politice care ascund de fapt interesul politic direct al domnului Traian Băsescu. Biroul Executiv Naţional al PSD a luat notă de faptul că întreg grupul ministerial PSD este solidar cu vicepremierul Dan Nica şi a hotărât că, în cazul în care se va ajunge la decizia suspendării lui din funcţiile deţinute în guvern,, întregul grup, cu aprobarea şi cu votul unanim al Comitetului Executiv Naţional, se va retrage din actul guvernării.
După şedinţa Comitetului Executiv al partidului, întrebat de ziarişti dacă este de acord cu ieşirea de la guvernare, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat: „Dacă vor persista, trebuie să-şi asume această răspundere politică. Că aceasta va duce până la urmă la reacţia firească a PSD: toţi miniştrii PSD se retrag din guvern, e criză de guvern şi, deci, îşi asumă răspunderea, şi Boc şi preşedintele ţării. Şi este o chemare la răspundere politică acum pentru premier şi pentru preşedinte, să nu se joace cu focul. Asta e…”
După ce conducerea PSD şi-a anunţat susţinerea pentru Dan Nica, preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la responsabilitate din partea celor două partide care compun coaliţia guvernamentală şi şi-a arătat disponibilitatea de a media neînţelegerile apărute în coaliţie.
Premierul a răspuns apelului la responsabilitate arătând că prin decizia revocării ministrului de interne, nu doreşte ruperea coaliţiei, ci chiar doreşte o soluţie social-democrată pentru ministerul disputat.
Opoziţia a sărit imediat la gâtul guvernanţilor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarat că actualul Guvern ar trebui să demisioneze în bloc, adăugând că „dacă, totuşi, Guvernul nu demisionează, cum ar fi normal în faţa unei asemenea crize, noi ne rezervăm dreptul şi analizăm posibilitatea ca în această sesiune parlamentară, până la alegerile prezidenţiale, să iniţiem noi o moţiune de cenzură, legată nu de schimbarea unui ministru sau altul, ci legată de toate nenorocirile care, în aceste nouă luni, au fost aduse în societatea românească de incapacitatea şi responsabilitatea acestui Guvern. Dacă Partidul Social Democrat se retrage de la guvernare sau iniţiază o moţiune de cenzură, noi nu vom fi părtaşii săi în acest joc politicianist”.
Pe un ton uşor mai rezervat, liderul UDMR, Marko Bela, a lansat un apel către cele două partide să găsească o soluţie pentru a merge împreună în formula actuală până la alegerile prezidenţiale. Consiliul Permanent al Uniunii nu a luat în discuţie susţinerea unei eventuale moţiuni de cenzură a liberalilor.
Se pare că noaptea nu a fost un sfetnic prea bun pentru niciunul dintre cei implicaţi în acest scandal politic. Înainte de expirarea utimatumului dat PSD, Emil Boc a plusat, solicitând acestu partid ca, în condiţiile în care nu au nominalizat un nume pentru funcţia de ministrul de Interne, să propună din rândul miniştrilor PSD un interimar pentru funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, până când PSD va decide ce persoană va nominaliza pentru funcţia de ministru de Interne. Apoi a prelungit termenul de aşteptare a unei decizii din partea PSD cu două ore, după care, în lipsa vreunei reacţii din partea partenerilor de guvernare, a înaintat preşedintelui României propunerea de remaniere din funcţie a ministrului de Interne. Ba chiar i-a propus preşedintelui asigurarea interimatului la Interne de către Vasile Blaga până la nominalizarea de către PSD a unui ministru, care să ocupe poziţia oficială în cadrul Guvernului României de ministru de Interne.
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut apoi liderilor PSD şi PD-L, convocaţi de urgenţă la Cotroceni, să aibă în vedere pentru ocuparea portofoliului Administraţiei şi Internelor fie nominalizarea unui independent din punct de vedere politic, fie a unui reprezentant al opoziţiei. „Cred că lucrul esenţial la care cele două partide trebuie să se gândească acum este să nu suprapună o criză politică pe o criză economică. Vreau să fac precizarea că sunt un om care a condus un partid şi ştiu foarte bine ce presiune au şi unii şi alţii din partea organizaţiilor atunci când este vorba de orgolii. Eu cred că suntem la stadiul la care şefii celor două partide trebuie să stăpânească orgoliile partidelor , în favoarea unei soluţii care să nu împingă România într-o criză politică pornită de la un act constituţional al premierului”, a declarat Băsescu, amânând revocarea ministrului Dan Nica şi trimiţând cele două partide la noi consultări în cadrul coaliţiei.
Present până la urmă la întâlnirea cu Traian Băsescu, deşi declarase iniţial că nu va merge în cazul în care se va discuta despre Dan Nica, Mircea Geoană e refuzat categoric propunerile preşedintelui. care „a mimat o aşa-zisă mediere, venind cu o soluţie care evident este nu numai nerealistă şi inacceptabilă, este de-a dreptul ipocrită, aceea de a găsi o soluţie de ministru independent la Ministerul de Interne. Am spus atât dlui Băsescu, cât şi dlui Boc că este evident o încercare de bruscare a acestei coaliţii şi că responsabilitatea integrală a acestei crize îi aparţine dlui Băsescu şi celui care execută ordinele sale, Emil Boc”, potrivit declaraţiei liderului PSD. Geoană, crede că cea mai bună soluţie în acest moment ar fi un Guvern format de tehnocraţi, problema în momentul de faţă nefiind activitatea lui Dan Nica, ci „slabul răspuns la criza economică„, guvern condus de un prim-ministru independent şi găsirea unei formule ca şi în zona economică să avem cei mai buni specialişti din România.
Conform Constituţiei României şi prevederilor protocolului semnat între PSD şi PD-L, deciziile cu privire la revocarea miniştrilor se pot face numai cu acordul părţilor şi, numai cu acordul preşedintelui şi al Parlamentului României, pentru că în cazul Nica este vorba despre schimbarea componenţei guvernului, în care preşedintele are un cuvânt de spus, fiind cel care ia o decizie în privinţa propunerii premierului de revocare a unui ministru, dar şi de schimbarea vicepremierului Dan Nica, care a fost învestit în această funcţie printr-o decizie a Parlamentului.