Guvernul va promova prin procedura asumării răspunderii, ce va fi declanşată la începutul acestei luni, mai multe măsuri menite să stimuleze ieşirea din criză a României. Aceste măsuri se referă la: neimpozitarea profitului reinvestit cu începere de la 1 octombrie, îmbunătăţirea legii investiţiilor, prin reducerea valorii investiţiilor care pot beneficia de facilităţi (acum există un plafon de 50 de milioane de euro), pentru ca mai multe firme să poată intra sub incidenţa facilităţilor, susţinerea producţiei pentru export prin garanţii şi contra-garanţii acordate de EximBank, suplimentarea garanţiilor de stat pentru cofinanţarea proiectelor europene, scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri aflate în dificultate din cauza crizei economice, majorarea capitalului social al fondului de garantare a creditului rural şi îmbunătăţirea activităţii acestuia, orientat către investiţii în agricultură şi în industria alimentară din mediul rural, vânzarea de către autorităţile locale a terenurilor pe care se află clădiri rezidenţiale în proprietatea cetăţenilor pe Legea 112, restructurarea agenţiilor şi raţionalizarea cheltuielilor publice.
De la 1 ianuarie 2010 va fi introdus impozitul forfetar pe activităţi unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat şi care va înlocui mult disputatul impozit minim, care, după părerea guvernanţilor, şi-a atins scopul, respectiv acela de a elimina din economie firmele fantomă. 14.500 de companii au intrat deja în insolvenţă în acest an, până în decembrie numărul lor urmând să ajungă sau chiar să depăşească 20.000, conform estimărilor specialiştilor.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a lansat propunerea ca băncile să suspende, pentru o perioadă de până la 12 luni, plata ratelor la creditele pentru intreprinderile mici şi mijlocii, fără ca întreruperea plăţilor să fie aplicată pentru creditele aflate deja în întârziere foarte mare la plată. BNR şi Asociaţia Română a Băncilor urmează să se pronunţe asupra planurilor de ajutorare a IMM-urilor.