Gigi Becali a fost reţinut de procurori, joi, 2 aprilie, la ora 13.00, împreună cu patru apropiaţi ai săi (Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu), într-un dosar în care sunt acuzaţi de sechestrare de persoane.
Acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, patronul Stelei a fost, apoi, arestat preventiv, vineri, 3 aprilie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, pentru 29 de zile.
„În prezenta cauză, gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor poate fi suficientă pentru a contura aprecierea că aceştia prezintă pericol pentru ordinea publică”, se arată în motivarea magistraţilor, care spun că apropiaţii şi susţinătorii lui Gigi Becali au acţionat la îndemnul şi sub comanda sa, într-o manieră care sfidează regulile de drept.
Finanţatorul stelist e suspectat că şi-ar fi făcut singur dreptate, după ce i-ar fi fost furată o maşină, în 26 ianuarie a.c., şi, împreună cu ceilalţi camarazi în detenţie, i-a sechestrat, ameninţat şi bătut pe cei trei hoţi (Tinel Nicolae, Constantin Stan şi Ştefan Mărgean). Gigi Becali a recunoscut în faţa judecătorilor că i-a pus pe hoţi să dea o declaraţie într-un bar din Pipera, recunoscând, indirect, că victimele au fost sechestrate.
Procesul de luni, 6 aprilie, de la Tribunalul Bucureşti, a durat mai multe ore, fiind întrerupt de o cerere de recuzare a completului de judecată. Magistraţii au decis ca persoanele inculpate să rămână în arest, respingând recursurile formulate de Becali şi celelalte persoane
De asemenea, ei au respins şi recursul Parchetului şi au decis ca Marius Geavela, a şasea persoană implicată în acest dosar, să fie cercetată în stare de libertate.
Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că Becali îşi va petrece Săptămâna Patimilor şi Sfintele sărbători de Paşte în arestul Direcţiei de Cercetări Penale.
Susţinut de oameni pe care i-a ajutat
Câteva sute de persoane au protestat în faţa Tribunalului Bucureşti, împotriva arestării preşedintelui PNG-CD. Două persoane au fost reţinute de jandarmi pentru instigare la violenţă împotriva forţelor de ordine.
La protestul neautorizat au manifestat simpatizanţi PNG din comuna Ştefăneşti, Ilfov, şi reprezentanţi ai rromilor din Sectorul 5, cărora Becali le-a plătit facturile de energie electrică.
Printre susţinătorii lui Becali s-au aflat şi locuitori din comuna vrânceană Vadu-Roşca, ale căror case au fost reconstruite de Becali după inundaţii. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că acesta nu a semnat încă documentele privind donaţia caselor, iar arestarea lui va întârzia această acţiune.
Mai multe biserici care au fost finanţate de-a lungul timpului de omul de afaceri au organizat slujbe de pomenire şi rugăciune pentru eliberarea acestuia.
Magistraţii şi procurorii sunt ameninţaţi
Magistraţii care lucrează la cazul Becali au fost ameninţaţi şi au cerut protecţie specială. Judecători şi procurori din toată ţară s-au solidarizat cu colegii lor. Conducerile CSM şi ale Curţii Supreme cer încetarea imediată a ameninţărilor directe şi a presiunilor mediatice exercitate asupra magistraţilor.
Judecătoarea care a dat prima sentinţă de arestare a fost ameninţată printr-un e-mail trimis pe adresa Judecătoriei Sectorului 1, în care se scrie: „Vagaboandei ăleia de judecătoare, care a acţionat la comandă politică ca să-l aresteze pe Becali, să ştie că o s-o găsesc şi va regreta amarnic toată viaţa ei hotărârea luată. Eu nu uit şi nu iert. Te voi găsi, să fii sigură de asta. Problema nu e dacă, ci când”.
Şi procurorul Maximilian Bălăşescu, de la Parchetul Capitalei, a fost ameninţat direct de Giovanni Becali, vărul miliardarului arestat. Giovanni l-a acuzat pe procuror că s-a înţeles cu interlopul Sandu Geamănu şi cu cei care au furat maşina lui Gigi Becali, ca să-l aresteze pe vărul lui. Giovanni Becali l-a ameninţat pe procuror că nu-l lasă până nu-l bagă la închisoare. El a mai declarat că, în urma înţelegerii, procurorul l-a pus în libertate pe Alexandru Ilie, zis Sandu Geamănu.
Giovani Becali s-a ales cu dosar penal
În urma acuzaţiilor aduse de Giovani Becali, Maximilian Bălăşescu a făcut plângere penală pentru ultraj şi calomnie. „Există posibilitatea ca în momentul în care s-a efectuat percheziţia la unul dintre inculpaţi, respectiv la Dumitraşcu Nicolae, zis Amar, această persoană să le fi spus poliţiştilor: Cine se ocupă de dosar? Maximilian?! Iar poliţiştii nu au răspuns până în momentul în care au fost duşi la Poliţia Capitalei. Şi mă gândesc că de aici a plecat toată chestia, eu având notorietate că m-am ocupat în ultimii trei ani de mai multe clanuri care au săvârşit diverse fapte pe raza Municipiului Bucureşti. O singură tangenţă am avut cu Sandu Geamănu, când un prieten de-al lui a fost cercetat de mine pentru tentativă de omor calificat, iar domnul Geamănu a fost audiat în calitate de martor. Acea persoană a fost trimisă în judecată şi este condamnată la opt ani închisoare”, declară procurorul într-o emisiune televizată.