Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă introducerea noului sistem care facilitează verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate. „De la 1 iulie, Ministerului Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români din străinătate un sistem modern de verificare a datelor personale în timp real. Este un pas important în reforma serviciilor consulare prestate în beneficiul românilor de peste graniţă” – a declarat astăzi, 21 iunie ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu.
Sistemul de verificare a datelor personale în timp real este realizat de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi reprezintă un element important în reforma serviciilor consulare. Ministrul de externe a ţinut să mulţumească în acest sens Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
„Practic, prin acest sistem, în ceea ce priveşte solicitările pentru titlurile de călătorie, ca de altfel şi pentru confirmarea permiselor de conducere, timpii de aşteptare şi cheltuielile cetăţenilor români din străinătate, aflaţi într-o situaţie specială vor fi rezolvate, aşa cum este normal într-un sistem consular modern”, a adăugat ministrul de externe.
Printre beneficiile pe care acest sistem le aduce cetăţenilor români din afara ţării se numără: reducerea timpilor de aşteptare, care se consumau până acum cu transmiterea corespondenţei către structurile competente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin intermediul MAE şi comunicarea răspunsului pe aceeaşi cale. Emiterea unui titlu de călătorie dura câteva zile, în timp ce pentru verificările legate de un carnet de conducere erau necesare, uneori, aproximativ 4 săptămâni; pe baza acestui sistem, aceste probleme se pot rezolva într-o zi, a ţinut să menţioneze ministrul Diaconescu. De asemenea, un alt beneficiu este cel al reducerii cheltuielilor cetăţenilor pentru obţinerea documentelor. Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimbă, acestea fiind stabilite prin lege, însă economiile provin din faptul că persoanele interesate nu vor mai fi nevoite să aştepte zile întregi, cu plata cazării şi cheltuielilor de întreţinere, pentru confirmarea identităţii în vederea eliberării unui titlu de călătorie.
Aceeaşi situaţie este şi în cazul permiselor de conducere, cu precizarea că, având posibilitatea accesului direct la baza de date, consulul, cu sprijinul colegului din Centrala MAE, va fi în măsură să confirme în timp real existenţa permisului în cazul în care un cetăţean român este oprit în trafic în străinătate şi există dubii asupra autenticităţii permisului său.
Ministrul de externe a explicat mecanismul care permite implementarea acestei facilităţi pentru cetăţenii români din străinătate, astfel: „Odată ce solicitarea se va transmite consulului, consulul va face verificarea direct, prin intermediul Ministerului de Externe, pe o linie securizată, în legătură cu certificarea identităţii sau a faptului că respectivul cetăţean are un permis de conducere valabil”.
În acest sens au fost efectuate deja primele probe. Începând de luni, 22 iunie, sistemul va fi pus în practică în zonele conectate deja la sistem, pentru verificarea funcţionalităţii lui, iar de pe 1 iulie proiectul va deveni deplin operaţional la toate misiunile României din întreaga lume.
Personalul MAE va verifica: identitatea persoanelor care solicită titluri de călătorie după ce şi-au pierdut sau le-au fost furate aceste documente; existenţa permiselor de conducere.
În cadrul conferinţei de prezentare a sistemului a avut loc şi o simulare a mecanismul care permite implementarea acestei facilităţi pentru cetăţenii români din străinătate. La simulare au participat reprezentanţii presei şi a fost coordonată de către directorul Direcţiei Relaţii Consulare, Cornel Vişoiu, care a adus şi alte explicaţii practice în acest sens. (Sursa: MAE)