De la 1 iunie românii şi bulgarii pot intra în Elveţia numai cu actul de indentitate, în baza acordului extins de liberă circulaţie între Uniunea Europeană şi această ţară.
Piaţa muncii va fi însă deschisă trepat, în două etape, până în 2016, urmând să fie alocat un număr fix anual de permise de muncă.
Al doilea protocol al Acordului de Liberă Circulaţie între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană îşi va produce pe deplin efectele abia în 2019. Până la 1 iunie 2016, adică timp de şapte ani, statul elveţian va controla în continuare piaţa muncii. Asta înseamnă că românii, dar şi alţi cetăţeni din Uniune, vor mai cunoaşte limitări privind dreptul de angajare în Elveţia, care se vor materializa într-un număr fix de permise de muncă ce vor fi eliberate anual şi principiul priorităţii naţionale aplicat locurilor de muncă vacante (un lucrător român primeşte un loc de muncă în Elveţia numai dacă nu s-a găsit un lucrător elveţian sau unul provenit din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene dinainte de aderarea României şi Bulgariei, pentru postul respectiv).
În acelaşi timp, statul elveţian va asigura un control sever al condiţiilor de muncă (astfel încât salariile şi condiţiile contractelor de muncă ale românilor şi bulgarilor să nu fie sub cele ale elveţienilor sau ale celorlalţi cetăţeni ai Uniunii), iar cetăţenii străini vor avea un acces mai bun la serviciile de asigurări medicale.
Ambasadorul României la Berna, Ionel Nicu Sava, afirmă că prioritate au cei care sunt deja stabiliţi temporar sau pentru o perioadă mai lungă în Confederaţia Eleveţiană (cei care au un contract de muncă pe o perioadă de 1 până la 5 ani şi cei care studiază în Elveţia).
Oferta de muncă este însă destul de săracă în acest moment, respectiv 326 de locuri de muncă pentru contracte semnate pe perioade mai mari de un an şi aproximativ 3.260 de posturi pentru perioade sezoniere, până la un an de zile. Numărul acestor locuri de muncă va creşte, însă, progresiv, în următorii 5-7 ani, până la câteva mii.