Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat la Bruxelles concluziile privind mecanismul de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria. Deşi neregulile din sistemul judiciar nu rămân fără consecinţe, „România se află în situaţia de a nu mai fi pusă sub spectrul clauzei de salvgardare. Consiliul a validat recomandarea Raportului de vară al Comisiei Europene, care propunea, pe de o parte, continuarea aspectului de cooperare din cadrul acestui mecanism, iar pe de altă parte infirma posibilitatea politică în ceea ce priveşte luarea unei decizii de sancţionare a României pe baza clauzei de salvgardare. Sigur, de drept, această clauză se epuizează la sfârşitul acestui an, dar prin acest consiliu, practic, s-a constatat că, în fapt, clauza nu va fi activată – sau, mai precis, statele membre nu solicită un astfel de regim. Totodată, s-a eliminat practic posibilitatea corelării mecanismului de verificare pe justiţie cu posibilitatea limitării finanţării Uniunii Europene pivind România pe diverse programe financiare sau cu perspectiva încetinirii sau chiar blocării parcursului României în ceea ce priveşte Acordul Schengen”, a precizat ministrul român de Externe Cristian Diaconescu.
Transparency International a plasat România pe poziţia 70, în rândul ţărilor unde corupţia este percepută cel mai puternic, iar Bulgaria, pe 72. UE cere României consens politic, pentru ca justiţia să funcţioneze eficient. În ceea ce priveşte reforma sistemului juridic şi administrativ din România, miniştrii europeni notează că România a luat o serie de măsuri salutare. Totuşi, se atrage atenţia că schimbările pozitive rămân fragmentate şi nu au produs deocamdată rezultate practice pentru români.
România şi Bulgaria vor fi mai departe monitorizate până când se vor obţine rezultatrele aşteptate. Următorul raport de evaluare din partea Uniunii Europene în legătură cu funcţionarea sistemului judiciar va fi elaborat în primul semestru al anului viitor.