România nu va fi deloc timidă în a susţine integrarea Republicii Moldova în UE, a declarat preşedintele Traian Băsescu pentru radio Europa Liberă. El susţine că România va face eforturi să explice partenerilor europeni şi nord-atlantici istoria celor două ţări ca să contracareze propaganda antiromânească de la Chişinău. Făcând o paralelă cu situaţia din 1989 din România, el a afirmat că, asemenea lui Nicolae Ceauşescu, Vladimir Voronin nu este capabil să îşi înţeleagă propriul popor.
El a precizat că România va continua să îi trateze pe cetăţenii moldoveni ca pe nişte buni vecini şi fraţi, chiar dacă în acest moment nu există comunicare cu autorităţile de la Chişinău. Guvernul de la Bucureşti va mări numărul de locuri pentru elevii şi studenţii moldoveni care vor să studieze în România şi va continua să sprijine presa de limbă română orientată spre democraţie de la Chişinău. Nu se vor opri nici eforturile diplomatice. „Conceptul nostru este clar: un singur popor, două ţări. Nu vom ezita să luptăm în interiorul UE pentru a ne convinge prietenii şi aliaţii că Republica Moldova nu trebuie abandonată în pachetul de integrare cu Ucraina, ci trebuie adusă ca obiectiv de integrare în UE, alături de ţările din Balcanii de Vest”, a declarat Traian Băsescu .
Preşedintele României a precizat de asemenea că relaţiile României cu Rusia nu s-au răcit din cauza conflictului cu puterea de la Chişinău şi crede că Moscova nu este atât de angajată alături de Voronin încât să fie ostilă României.
Între timp, autorităţile de la Chişinău au acuzat din nou România de amestec în treburile interne ale republicii Moldova şi au cerut asistenţă UE pentru normalizarea situaţiei. Chişinăul a denunţat „intensificarea amestecului României în afacerile interne ale Republicii Moldova”, reluând o serie de teme mai vechi: acuză România de implicare în evenimentele de la 7 aprilie şi reclamă necesitatea semnării unui tratat de frontieră şi a unui tratat de bază. Documentul făcut public de autorităţile moldovene este o reacţie la declaraţia lui Traian Băsescu de susţinere a victoriei în alegeri a opoziţiei de la Chişinău, partea moldovenească afirmând că „este un caz unic în spaţiul european când un conducător al unei ţări vorbeşte deschis despre planurile de susţinere a unei forţe politice pentru a prelua puterea într-un alt stat”.
Pe de altă parte, România este acuzată că ar birocratiza excesiv procedurile de acordare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, pentru ca în acest fel să-i încurajeze pe aceştia să solicite cetăţenie română.
În finalul documentului, guvernul de la Chişinău adresează partenerilor săi rugămintea de a avea o apreciere a declaraţiilor şi acţiunilor României, iar Uniunii Europene să creeze o Comisie de mediere moldo-română.
Jurnaliştii români au în continuare probleme la trecerea graniţei. Un grănicer moldovean l-a întrebat pe un reporter român dacă deţine un certificat HIV-SIDA şi a susţinut că fără acesta nu se poate pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova. Stupefiat, corespondentul agenţiei Agerpres a fost nevoit să se întoarcă din drum şi să revină cu documentul solicitat la graniţă.
România acuzată de instigare la românism
Sute de primari moldoveni acuză că ar fi primit mesaje cu conţinut provocator expediate de membri ai Sindicatelor Libere Europene a cetăţenilor din România şi Republica Moldova, care le-au adresat apeluri prin care cheamau la unitate, la „reunirea teritoriile istorice moldoveneşti în cadrul României contemporane, care, în prezent, este a şaptea ţară ca mărime şi importanţă din Europa civilizată şi prosperă”. Primarii unor localităţi din raionul Cantemir considerăcă mesajele au caracter politic şi cheamă la violenţe, vărsări de sânge şi revolte.
Faptul că mesajele au fost expediate din România este indicat de ştampilele poştale de pe plicuri. Pe plicuri nu apare adresa expeditorului, dar, în cazul în care doreşti să iei legătură cu aşa-zisul sindicat, se indică o adresă de e-mail. Potrivit declaraţiilor unor surse din cadrul Asociaţiei primarilor din Republica Moldova, astfel de mesaje au primit majoritatea primarilor localităţilor moldovene.
Arme sexuale în scandalul diplomatic Bucureşti-Chişinău
În conflictul diplomatic dintre România şi Republica Moldova s-a ajuns acum şi la arme sexuale. Consulul ţării noastre la Chişinău, Ion Nuică, şi-a dat demisia după o lovitură sub centură cu autor necunoscut. Diplomatul apare într-o înregistrare în scene intime, alături de o tânără presupusă angajată a Consulatului României la Chişinău, în ediţia electronică a unui cotidian moldovenesc.
În urma demisiei consulului, atribuţiile lui Ion Nuică la Consulatul României de la Chişinău vor fi preluate de adjunctul său până în momentul în care Ministerul de Externe român va numi un alt consul în Republica Moldova.
Acest scandal intervine în contextul în care Consulatul României de la Chişinău este în plin proces de evaluare de către o comisie a UE în vederea intrării României în spaţiul Schengen.
De mai bine de trei luni, după violenţele postelectorale de la Chişinău, ţara noastră nu are ambasador la Chişinău. Preşedintele Vladimir Voronin a acuzat atunci România de implicare în evenimente şi l-a declarat „persona non grata” pe ambasadorul român, Filip Teodorescu. Ulterior, autorităţile de la Chişinău au refuzat să-l confirme în funcţie pe noul ambasador numit de Bucureşti, Mihnea Constantinescu.
De precizat este faptul că recent, din cauza unui scandal similar, consulul britanic la Ekaterinburg – Rusia, a fost nevoit să-şi dea demisia în urma difuzării pe internet a unei înregistrări video cu acesta întreţinând relaţii sexuale.