Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2009 scriitoarei germane de origine romana Herta Müller, pentru „densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris universul dezrădăcinaţilor„. Anunţul oficial a fost făcut într-o conferinţă de presă de Peter Englund, secretarul Academiei Suedeze, care a subliniat că Herta Müller este cunoscută publicului larg ca romancier şi eseist care a descris distrugerea continuă a dictaturii româneşti. Peter Englund a descris-o pe Herta Müller ca pe un scriitor unic şi puternic: ”Există o forţă teribilă în ceea ce scrie ea. Ea are un stil unic. Dacă citeşti o jumătate de pagină dintr-o carte scrisă de Herta Müller îţi dai seama că este cartea ei. Ea are o mulţime de lucruri de povestit despre cum este să fii străin în propria ta ţară. Alegerea este foarte bună. Ea este un mare scriitor care are toate calităţile atât din punct de vedere lingvistic cât şi din punctul de vedere al conţinutului. Este un scriitor care va fi citit de multă lume, nu este inaccesibilă”.
În aceeaşi zi în care a devenit cunoscut faptul că Herta Müller va primi Premiul Nobel pentru literatură la 10 decembrie anul acesta, cel mai recent roman al ei, “Atemschaukel”, a fost recenzat în cotidianul Dagens Nyheter.
Decernarea premiului în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 1 milion de euro) va avea loc la 10 decembrie, într-o ceremonie în prezenţa Regelui Carl Gustaf al XVI –lea. Ceremonia este urmată de un banchet oferit de Rege, la care participă şi ambasadorii din statele din care provin laureaţii. Inaintea decernării premiului, probabil la 6 decembrie 2009, Herta Müller va susţine o conferinţă („Nobel lecture”) la Stockholm.
Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În anul 1987, autoarea a emigrat în Germania şi s-a stabilit la Berlin.
Herta Muller este laureată a numeroase premii internaţionale: Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi cel internaţional – „IMPAC Dublin” Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.
Printre scriitorii nominalizaţi s-au numărat israelianul Amos Oz, americanii Philip Roth, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates, scriitoarea algeriană Assia Djebar şi canadiana Margaret Atwood .
Potrivit Institutului Cultural Român de la Madrid, acordarea Premiului Nobel pentru literatură 2009 scriitoarei germane Herta Müller are o semnificaţie specială pentru România. Născută în Banat, Herta Müller a păstrat o legătură strânsă cu ţara de origine. Scriitoarea a participat, în ultimii ani, la numeroase evenimente culturale din România. Nu mai departe de începutul lunii octombrie 2009, Herta Müller a fost prezentă la Festivalul Internaţional de Poezie Oskar Pastior, organizat de Literaturhaus Berlin şi Institutul Cultural Român la Sibiu, unde a citit, în avanpremieră pentru România, fragmente din noul său roman, Atemschaukel (www.icr.ro/oskar_pastior_2009).