…pentru că vin dintr-o cultură asemănătoare cu cea spaniolă”
Centrul Hispano-Român din Alcalá de Henares a organizat în luna martie o serie de activităţi având ca temă statutul femeii, condiţia ei în societatea contemporană şi problemele cu care se confruntă. Aceste activităţi au constat în diferite conferinţe şi dezbateri, precum cea din 24 martie care a fost organizată în colaborare cu Centrul de Consiliere pentru femei din Alcalá de Henares. Din partea acestei instituţii, psihologul Santiago Moreno Larriba a purtat un dialog foarte deschis cu participanţii la conferinţă şi le-a oferit informaţii despre prevenirea violenţei domestice. „Violenţa domestică este o problemă importantă şi de mare impact în societatea spaniolă. Studiile şi sondajele arată că incidenţa în rândul imgrantelor este dublă faţă de cea din rândul populaţiei spaniole, adică dacă în rândul populaţiei spaniole este o problemă gravă, situaţia este şi mai gravă în rândul imigrantelor”, ne-a precizat psihologul Santiago Moreno, specialist în cadrul Centrului pentru Consilierea Femeilor din Alcalá de Henares, o instituţie care oferă sprijin femeilor în general şi o atenţie specială celor maltratate.
Femeile imigrante prezintă un mare risc de a fi victime ale violenţei domestice din mai multe motive, crede Santiago Moreno, între care se numără lipsa de resurse sau de sprijin familial şi social, care le fac mai vulnerabile. Apoi există şi factorul cultural, în funcţie de ţara de origine.
„Există un serviciu special, numit Punto Municipal del Observatorio de la Violencia de Genero, care se ocupă de victime, indiferent de naţionalitate, care oferă servicii de consultanţă psihologică, socială, locuinţe de protecţie pentru situaţii de urgenţă, unele pe termen scurt, altele pe termen mai lung, pentru cele care nu au loc de muncă. La nivel naţional există o întreagă reţea, care prevede resurse economice şi ajutor pentru reintegrare, aşa cum prevede Legea privind măsurile împotriva violenţei domestice, aprobată în 2004, care este implementată şi se aplică treptat”, a spus psihologul, care ne-a precizat şi faptul că româncele sunt destul de informate în ceea ce priveşte prevenirea violenţei domestice. „Româncele s-au adaptat cel mai bine la contextul spaniol, ştiu la ce programe şi ajutoare pot apela pentru protecţie împotriva violenţei, pentru că sunt cele mai informate. În plus, se adaptează mai bine, pentru că vin dintr-o cultură asemănătoare cu cea spaniolă. De asemenea, româncele au perceput mai bine nevoia de protecţie şi dreptul la o relaţie în care să fie tratate bine”.