#Spania – „Persoană care face baie”opera lui Pablo Picasso
Distribuie pe Sărbătoarea Picasso 1973-2023, o inițiativă promovată de guvernele Spaniei și Franței care a adus un omagiu artistului la 50 de ani de la moartea sa, se încheie cu peste 6 milioane de vizitatori în cele 46 de expoziții naționale și internaționale care au avut loc. .realizat de la sfarsitul anului 2022, pana in aprilie a acestui an.
Programul oficial a reunit 34 de muzee europene relevante, cum ar fi Musée de l’Homme-Muzeu național d’Histoire naturelle și Centre Pompidou din Paris, Fondation Beyeler din Elveția, Museo Archeologico Nazionale di Napoli din Italia, Bode-Museum din Berlin sau Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique; împreună cu 9 centre importante nord-americane precum Metropolitan Museum, MoMA din New York sau Art Institute of Chicago, cu rolul fundamental al Musée national Picasso-Paris, muzeele monografice din Antibes și Münster, Museu Picasso Barcelona, Muzeul Casa Natal Picasso și Muzeul Picasso din Malaga.
Aproape 3 milioane de vizitatori numai în SpaniaProgramul, a cărui deschidere oficială în Spania a avut loc în septembrie 2022, cu un eveniment prezidat de Rege și Regina, împreună cu Președintele Guvernului și miniștrii Culturii din Spania și Franța, la Centrul Național de Artă Reina Sofia din Madrid, a început în iunie 2022 cu inaugurarea ‘Picasso-El Greco’ la Kunstmuseum Basel, din Basel (Elveţia).
Programul oficial din Spania a prezentat 17 proiecte expoziționale, însoțite de numeroase activități între cicluri, conferințe și activități de mediere, pe lângă un program complementar dezvoltat în orașele Picasso – Malaga, A Coruña, Barcelona și Madrid – la care au participat aproape 3. milioane de vizitatori.
Comemorarea a pătruns în domenii mai puțin cunoscute ale operei lui Picasso, cum ar fi rolul său de sculptor prin colaborarea sa cu Julio González la Fundația MAPFRE; sau reprezentarea corpului uman în Muzeul Picasso din Malaga, care la scurt timp după aceea și-a găsit continuitatea în Muzeul Guggenheim din Bilbao. Producția sa ceramică a făcut și obiectul unor expoziții în instituții precum Muzeul de Design din Barcelona.
Locul nașterii din Malaga și Museo de Belas de Artes din A Coruña, orașele copilăriei și, respectiv, adolescenței timpurii, i-au influențat pregătirea și evoluția artistică. Museo Nacional del Prado, la rândul său, a aprofundat în influența lui El Greco în cubismul său analitic, care a avut colaborarea cu Museo del Greco.
Alte proiecte au studiat relațiile lui Picasso care i-au influențat opera. Acesta a fost cadrul expoziției de la Muzeul Picasso Barcelona, care s-a concentrat pe Daniel-Henry Kahnweiler, unul dintre cei mai importanți negustori de artă ai secolului XX și o figură fundamentală în evoluția artistică a lui Picasso. Prima expoziție de la Muzeul Național Thyssen-Bornemisza a abordat colaborarea artistică cu Chanel iar ulterior, în cea de-a doua expoziție, a arătat un dialog între producția malagueanului cu marii maeștri precum Goya și El Greco.
Fundația Joan Miró și Muzeul Picasso din Barcelona au organizat pentru prima dată o expoziție comună în două instituții despre prietenia strânsă dintre cei doi artiști.
Sărbătoarea a găzduit, de asemenea, tineri artiști care au reinterpretat opera lui Picasso în La Casa Encendida, în timp ce Muzeul Picasso din Malaga a arătat influența moștenirii artistului asupra artei contemporane în cea de-a doua expoziție din cadrul comemorării.
Muzeele de Stat, dependente de Ministerul Culturii, au organizat, în cadrul programului cultural al Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, proiectul ‘PI©A$$o™’ de Rogelio López Cuenca, care a vizitat 10 muzee din Spania: Muzeul Național și Centrul de Cercetare din Altamira, în Cantabria; Muzeul Național de Arheologie Subacvatică ARQVA, din Cartagena; Muzeul National de Ceramica si Arte Sumptuare ‘Gonzalez Marti’, în Valencia; Muzeul Național de Sculptură, din Valladolid; Muzeul Național de Artă Romană, din Mérida; și, la Madrid, Muzeul Național de Arte Decorative, Muzeul Costumelor. CIPE, Muzeul Național al Romantismului și Muzeul Cerralbo, cărora li s-a alăturat Muzeul Fundației Lázaro Galdiano.
Recepție internațională excelentăOmagiu adus lui Picasso a construit o mare rețea internațională în jurul operei artistului. Pe parcursul acestuia, au fost organizate 19 expoziții în Europa și 10 în Statele Unite, care au captivat peste 3 milioane de vizitatori.
Musée National Picasso-Paris, principalul creditor al lucrărilor Picasso instituțiilor participante și coordonatorul Sărbătorii Picasso 1973-2023 din afara Spaniei, a prezentat o selecție a capodoperelor din colecția sa căreia, cu colaborarea designerului Paul Smith, a dat un context vizual. În cea de-a doua expoziție, muzeul a explorat opera lui Picasso prin ochii artistei Sophie Calle. În plus, la sfârșitul anului 2023, a organizat, în colaborare cu UNESCO, simpozionul internațional de la Paris care a reunit toți protagoniștii proiectului, inclusiv comisarii Spaniei, Carlos Alberdi, și Franța, Cécile Debray.
În Franța, expozițiile au acoperit subiecte precum relația dintre Picasso și Fernande Olivier, artistul și soția artistului, la Musée de Montmartre și relația intelectuală care l-a unit cu poetul Gertrude Stein în inventarea unui nou limbaj, la Musée du Luxembourg din Paris.
Musée Magnelli, Musée de la Céramique-Vallauris, a pătruns în vremea când artistul locuia în sudul Franței și a început să experimenteze ceramica. La Antibes, Musée Picasso a expus unele dintre ultimele sale picturi pictate între 1969-1972. La Paris, Muzeul de l’Homme-Muzeul Naţional d’Histoire Naturelle a arătat influența artei preistorice asupra lui Picasso. La rândul său, Palais Princier din Monaco a oferit o viziune asupra moștenirii lumii clasice de-a lungul carierei sale artistice, de la primele sale călătorii în Italia până la sejururile în Mediterana, care ar putea fi contextualizată în expoziția de la Museo Archeologico Nazionale di Napoli care a cronicizat Călătoria lui Picasso în Italia în 1917 și fascinația sa pentru săpăturile de la Pompei.
Expoziția de la Centrul Pompidou din Paris a prezentat un tur amplu al carierei lui Picasso, prin aproape 800 de desene, de la studiile sale inițiale până la schițe și lucrări finale. Alte instituții au abordat diverse teme, cum ar fi influențele artiștilor de seamă asupra operei lui Picasso. Câteva exemple sunt cele ale lui Poussin la Musée de Beaux-Arts din Lyon (Franţa); cea a lui Goya, în Musée Goya din Castres (Franţa); sau cel al lui El Greco din Kunstmuseum Basel, din Basel (Elveția).
Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de expoziții la această Sărbătoare, doar în urma Spaniei și Franței. La New York, Muzeul Solomon R. Guggenheim a călătorit la începuturile lui Picasso în timpul șederii sale la Paris, iar Metropolitan Museum of Art a pătruns în limbajul cubist într-o primă expoziție, în timp ce într-o a doua a prezentat studii despre decorarea neterminată de la Hamilton Easter. Reședință de câmp în Brooklyn.
MoMA a analizat lucrările pe care Picasso le-a creat între iulie și septembrie 1921, când locuia la Fontainebleau, Franța. Societatea Hispanică sa concentrat asupra interesului lui Picasso pentru literatura spaniolă. Galeria Gagosian, la rândul ei, a găzduit proiectul itinerant al Palais de la Porte Dorée-Musée national de l’istoria lui l’immigration de Paris, despre statutul lui Picasso de imigrant permanent.
Celebrarea Picasso 1973-2023 a abordat și figura lui Picasso dintr-o perspectivă feministă la Muzeul Brookyn din New York; în timp ce The Mint Museum, din Carolina de Nord, și The Cincinnati Art Museum, din Ohio, au dezvăluit una dintre cele mai puțin explorate teme ale picturii lui Picasso, peisajele sale. Institutul de Artă din Chicago a aruncat lumină asupra poveștilor celor care l-au susținut pe artist de-a lungul vieții sale, precum dealerul său Daniel Henry Kahnweiler sau renumitul artist Georges Braque.
În Germania, Kunstmuseum Pablo Picasso Münster a dedicat o amplă expoziție Fernande Olivier și Françoise Gilot, singurele două femei din viața lui Picasso care au lăsat o evidență scrisă a experiențelor lor cu artistul.
Muzeul Von der Heydt din Wuppertal și Muzeul Sprengel din Hanovra au expus o expoziție comună pentru a contrasta opera lui Picasso și Max Beckmann. La rândul său, Muzeul Bode, din Berlin, a evidențiat influența artei spaniole asupra operei lui Picasso, cu lucrări de la Muzeul Berggruen. Musées Royaux des Beaux-Arts, din Belgia, a oferit un dialog între opera sa și istoria artei abstracte. Muzeul de Artă Recentă din București (MARe), din România, a reflectat asupra evoluției artistice a lui Picasso și a influenței sale asupra creației contemporane românești, în timp ce în Elveția, Fundația Beyeler a prezentat o selecție a celor mai recente picturi și sculpturi pe care Picasso le-a realizat în ultimul deceniu. a carierei sale.
Sărbătoarea Picasso 1973-2023Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări de la moartea artistului spaniol Pablo Picasso, pe 8 aprilie 2023, guvernele Spaniei și Franței au convenit să celebreze prima sărbătoare comună a operei sale și a moștenirii sale artistice în Franța, Spania și la nivel internațional.
Această colaborare a fost articulată într-o comisie binațională care a reunit administrațiile culturale și diplomatice ale celor două țări, coordonând acțiunile comune ale Ministerelor Culturii și Afacerilor Externe din Franța și Spania și sub impulsul Musée national Picasso-Paris. și comisia națională spaniolă pentru comemorarea a 50 de ani de la Pablo Picasso, care are sprijinul Telefónica.
Născut la Malaga, la 25 octombrie 1881, și murit în orașul francez Mougins, la 8 aprilie 1973, Pablo Picasso este unul dintre cei mai cunoscuți pictori din istoria artei occidentale. Limbajul său expresiv, liber și multiform continuă să influențeze arta și reflecția contemporană.
Obiectivul programului, conceput de instituții culturale de renume din Europa și Statele Unite, a fost analiza istoriografică a diferitelor fațete ale operei lui Picasso.
Sărbătoarea Picasso 1973-2023 a evidențiat cariera unui artist esențial european, care, dintr-o cunoaștere profundă a moștenirii și principiilor tradiției și o înțelegere a clasicismului ca valoare etică, a proiectat o simboluri la nivel național la fel de universale precum Guernica și a fost un artist cheie în construcția limbajului și a perspectivei artei secolului XX.
Mai multe informatii Spania și Franța prezintă programul de activități pentru comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Picasso (22/09/12) Peste un milion de persoane vizitează expozițiile Sărbătorii Picasso 1973-2023 în prima sa jumătate (29.06.23) Etichete: Guvernul Spaniei Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Sărbătoarea Picasso 1973-2023 se încheie cu peste 6 milioane de vizitatori la nivel internațional