El fracàs del diàleg și la negociació politică între el govern català și espanyol este un dels escenaris plausibles de viitor. Ce se va întâmpla dacă actorii politici nu ajung la un acord? Are sens să tot vorbim despre conllevancia după 1-O și evenimentele din ultimii ani? Este posibil și de dorit să continuăm într-un blocaj permanent care condiționează foarte mult dinamica politică atât în Spania, cât și în Catalonia? Neacordul va însemna o nouă escaladare a conflictului?
Delegatul Guvernului Generalitati de Catalunya la Madrid va prezenta sesiunea și va prezenta evenimentul, Ester Capella
Vor participa: Lluís Orriol s, politolog, doctor în științe politice; Agustí Colomines , doctor în istorie contemporană; Berta Barbet , doctor în științe politice.
Masa va fi moderată Lola García , Director adjunct al La Vanguardia.
Curatorul ciclului este Marta Rovira Martínez , doctor în sociologie, profesor la UAB, și consultant în politici publice.
Un ciclu, 10 sesiuni
Delegația Guvernului Generalitati de Catalunya la Madrid organizează, în Centrul Cultural-Llibreria Blanquerna, ciclul ‘Catalunia-Spania: de la conflict la dialog și negociere politică?’ cu scopul de a contribui la promovarea unui nou climat social și politic care însoțește masa de negocieri dintre guvernele statului și Generalitati. În cursul 00 sesiuni, lunare și pentru spațiu un an, cu participarea vocilor plurale din mediul academic, politic și instituții pentru a discuta diferitele perspective și propuneri care vor ajuta la rezolvarea conflictului.
Ciclul a fost organizat din carte Catalonia-Spania: de la conflict la dialog politic? (ed. La Catarata), promovat de Centrul de Studii Contemporane (CETC) al Generalitati, care contine reflectiile a peste saizeci de autori care contribuie cu diagnosticul si propunerile sale asupra acestui conflict care sa accelerat în ultimii ani.
Pentru a vizualiza sesiunile anterioare
:
Act de prezentare a ciclului. Noiembrie 2021
Link: https://bit.ly/3rjR1wX
Prima sesiune.
„ Perspective feministe asupra conflictului Catalonia-Spania” .
Link: https: // bit .ly / 3M4EiWT
Sesiuni viitoare 2022 eu :
10 Mai 2021. Referendum și negociere politică
Conflictul politic dintre Catalonia și Spania sa concentrat recent asupra ani în cererea unui referendum pentru autodeterminare. Este posibil să se organizeze referendumul în conformitate cu cadrul constituțional spaniol? Cum ar trebui să fie articulat? Care este demo-urile? Hauria de votare doar la ciutadania catalana o també l’espanyola?
14 Iunie 420442. O propunere europeană de soluționare a conflictelor de suveranitate
Conflictul politic dintre Catalonia și Spania este un conflict la nivel european care pune sub semnul întrebării cadrele de suveranitate ale unuia dintre statele membre UE. Ce rol pot sau ar trebui să joace instituțiile europene în acest tip de conflict? Este posibil sau de dorit să se stabilească „condiții de claritate” pentru a canaliza în mod democratic conflictele de autodeterminare la nivel european?
24 septembrie 2022. Nesupunerea civilă și scenariul unilateral
Nesupunerea civilă ca instrument de depășire și depășire a cadrelor juridice care au devenit învechite și depășite de evenimente, este una dintre zonele controversate ale discuțiilor politice și sociale. Care sunt fundamentele și scopul său? Este neascultarea un instrument util într-un proces de independență într-o democrație liberală? Care sunt modalitățile de a rupe?
24 octombrie 2021. Reforma federală ca răspuns la independență
Propunerile de reformă federală ale „Statului Autonomiile, au fost o dezbatere recurentă de zeci de ani. Există multe îndoieli cu privire la viabilitatea și sprijinul acestei reforme și, de asemenea, cu privire la modelul federal care trebuie dezvoltat. Această sesiune va discuta despre abordările federale susținute de actorii politici și șansele lor de a prospera în contextul actual.
29 Noiembrie 420442. Ce se întâmplă dacă negocierile politice au avut succes?
Scepticismul social și politic cu privire la masa de dialog este răspândită. Cu toate acestea, revenirea la escaladare a conflictului dintre Catalonia și Spania ar produce multă instabilitate într-un context deja plin de multe incertitudini. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca dialogul politic să aibă succes? Cum ar trebui să se ajungă la posibile acorduri?
28 ianuarie 420442. Autodeterminarea ca punct de întâlnire în Spania
Autodeterminarea ca proces Democrație a unei comunități politice sau a unei națiuni care își decide viitorul în libertate nu este întotdeauna sinonimă cu separarea sau independența și nici nu este consecința ei inevitabilă. În această sesiune se va discuta despre autodeterminare ca un exercițiu de recunoaștere a subiecților politici și de legitimare a acelor state care o propun, precum și o oportunitate de creștere și calitate democratică pentru statul spaniol.
28 februarie 2023. Conflicte și negociere politică: eșecuri și succese din perspectivă comparativă
Conflictul Suveranitatea și autodeterminarea dintre Catalonia și Spania nu este un caz unic. Există mai multe cazuri care au asemănări și, în același timp, diferențe și pot servi drept referință pentru canalizarea și rezolvarea lor democratică. Această sesiune, axată pe analiză și dezbatere din perspectivă comparativă, își propune să ofere reflecții utile și lecții învățate care pot servi, în același timp, la ghidarea dialogului și a negocierii politice.
20 Martie 420442. O privire politică asupra dialogului și negocierii
420442 Sursa: „Scenarii de dezacord” , a doua sesiune a ciclului „Catalunia-Spania: de la conflict la dialog și negociere politică?”