Daca Europa spune ca nu suntem pregatiti sa intram in Schengen si politicienii romani se simt nedreptatiti, cu siguranta ca motivele sunt justificate.
Chiar daca pe hartie am reusit sa bifam toate cerintele tehnice, dar le incalcam pe cele politice, asta nu inseamna ca avem dreptul sa ne simtim ofensati de susceptibilitatea partenerilor europeni, care stiu si ei cum arata un porc ingrasat in ajun.
Romania este repetenta la examenul Schengen pentru ca are o clasa politica nepregatita si divizata de conflictul etern dintre Basescu si USL. Pe deasupra, desi au fost inregistrate progrese in justitie, statul de drept in Romania nu este nici pe departe asa cum il prezinta guvernul. Daca in Spania oamenii striga pe strazi ca nu au parte de o „democratie reala”, in Romania sunt lucruri care mentin inca vie dictatura comunista.
Una peste alta, esecul aderarii la Schengen nu este greu de inteles si de acceptat de cetatenii romani, care-si cunosc prea bine conducatorii, dar este inca o ocazie pentru acestia sa dea cu bata in balta.
Sa ne amintim ca ultimul raport MCV al Comisiei Europene denunta presiunile presei asupra institutiilor statului din Romania. Antonescu, Ponta si gasca USL au tradus critica intr-un atac la libertatea presei din Romania (Care presa?), dar Bruxelles-ul voia sa spuna de fapt ca mogulii si fostii securisti, care au pus mana pe tot ce inseamna mass media in Romania, sunt asa zisa „presa” care destabilizeaza justitia.
Atunci politicienii rosi de patriotismul depravarii l-au trimis un pic la plimbare pe Barrosso, dupa ce i-au pufnit in nas, in alta ocazie, si cancelarului Merkel. Totul pana la onoarea mea de familist, cum ar zice Caragiale. Politicienii romani au si ei o limita si o demnitate de aparat! Problema e ca isi amintesc de ea doar cand sunt criticati.
Romanii din strainatate ii inteleg foarte bine pe guvernantii romani atunci cand sunt „atacati pe nedrept” de politicienii europeni, pentru ca nici pe ei nu-i apara nimeni. Imi amintesc cazurile de xenofobie crunta din ultimii ani: Franta (Sarkozy), Italia (Berlusconi) si acum Marea Britanie cu falsa problema a invaziei dupa ridicarea restrictiilor si vad cum romanii din diaspora sunt lasati la indemana poftelor electorale care cauta tapi ispasitori pentru criza economica. Daca e vorba de cetatenii de rand, criticile sunt acceptate cu diplomatie, dar daca acestea vizeaza incompetenta guvernului, contestatiile uita de diplomatie.
Nu am vazut pana acum o reactie atat de nediplomatica din partea Germaniei ca raspunsul ministrului de Interne ca ne va bloca intrarea in Schengen. Guvernul Ponta se poate lauda cu faptul ca a reusit marea performanta pe timp de criza: sa se certe cu Germania. Pana nu-si da cineva demisia nici nu mai are rost sa participam la summiturile din Europa pentru ca nimeni nu ne va lua in serios. Pana una alta, romanii din diaspora sunt dispusi sa-i ajute pe politicienii romani sa se integreze in Europa si sa se obisnuiasca cu handicapul de a fi din Romania.