„Rusia pregătește un atac împotriva Occidentului”. Avertizarea apocaliptică ocupă un loc însemnat în paginile săptămânalului american Newsweek, publicație serioasă și de încredere, care nu preia zvonuri nesăbuite.
În acest caz concret, revista menționează declarațiile generalului Philip Breedlove, fost comandant șef al NATO în Europa, care subliniază necesitatea de a atribui Rusiei rolul de potențial pericol pentru Statele Unite și aliații bătrânului continent, insuficient pregătiți – după părerea lui – pentru a respinge o posibilă intervenție militară a Moscovei.
Nu este exlusă ipoteza ca generalul, la fel ca mulți foști colegi de arme încadrați în conducerea companiilor de armament nord-americane, să încerce să influențeze politica de apărare a țărilor membre ale NATO, mustrate că nu își măresc bugetele în domeniu. E important de observat că mașinăria de propagandă atlantistă nu face rabat de la eforturi atunci când denunță concentrarea de unități motorizate ale armatei ruse la frontiera occidentală.
Manevrele aeriene și navale sunt calificate fie drept provocări, fie amenințări la integritatea teritorială a noilor parteneri estici ai Alianței – Polonia, România, Bulgaria și Țările Baltice. Revista Jane’s, specializată în probleme de apărare și intelligence militar, recomandă membrilor flancului estic al NATO să își modernizeze armamentul. Este vorba despre investiții de ordinul miliardelor de dolari.
Abia se menționează în articolele din presa occidentală prezența trupelor NATO la frontierele Rusiei: avioane de luptă, instalații de scut anti-rachetă, tancuri din bazele din Germania și Olanda, echipament de supraveghere electronică. În mod evident, Alianța își apără granițele. Unii ar spune, folosind o mare doză de cinism, că meritul lui Barack Obama, laureat cu premiul Nobel pentru Pace, este de a fi ocupat jumătate din Europa fără să tragă niciun foc de armă. Dar nici nu trebuie să cădem în capcana simplificării excesive a politicilor geostrategice.
Este adevărat că această neobosită mișcare de nebuni și pioni pe tabla bătrânei Europe îi îngrijorează pe actualii chiriași de la Kremlin și de la Casa Albă. Schimbarea previzibilă a strategiei de politică externă americane după alegerea lui Donald Trump a obligat Rusia să pună cărțile pe masă.
Rusia nu are nevoie de dușmani, a declarat în primele zile ale lui decembrie președintele Vladimir Putin, la prezentarea noii doctrine a politicii externe a țării sale. Demnitarul rus a adăgat că nu are nicio intenție să se implice în confruntări geopolitice, dar că mama Rusia – putere mondială – nu va ezita să își apere interesele.
Acestea sunt câteva din directivele prevăzute în memorandumul privind noua politică externă a Kremlinului:
– Lupta împotriva presiunii politice și economice a SUA și a aliaților săi, care contribuie la destabilizarea globală
– Continuarea colaborării cu UE, partener politic și economic al Moscovei
– Deschiderea dialogului cu Canada despre demilitarizarea regiunii Arcticului
– Obținerea stabilității politice în Orientul Mijlociu și în nordul Africii
– Elaborarea unui tratat internațional privind demilitarizarea spațiului extraterestru
– Oprirea oricărei încercări de amestec în treburile interne ale Rusiei
– Stabilirea, în măsura posibilităților, de relații de cooperare cu NATO
– Mărirea siguranței informatice a țării
– Considerarea că scutul anti-rachetă desfășurat de Statele Unite reprezintă o amenințare pentru securitatea Federației Ruse
– Negocierea unui tratat privind indiviziunea securității în Atlanticul de Nord
– Reacționarea în forță la orice acțiune ostilă a Statelor Unite
– Întărirea relațiilor cu țările din America Latină și Caraibe
– Dezvoltarea relațiilor cu Ucraina
Pentru cancelariile occidentale, aceste enunțuri au un înțeles dublu, ceea ce reprezintă una din regulile de aur ale diplomației.
Va trebui să așteptăm câteva săptămâni – puține – pentru a descoperii așii din mâna lui Donald Trump.
Stabilitatea bătrânului continent? Va depinde, foarte probabil, de socotelile Washingtonului și Moscovei. În acest caz, ceilalți actori au dreptului, ca la poker, la mâna mortului.