Galerie foto
Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la începutul ședinței de guvern
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună dimineaţa! O să începem ședința de guvern, în această dimineață, cu implementarea măsurilor pe care le-am prevăzut în cadrul coaliției pentru pachetul „Sprijin pentru România”. Astfel, vom aproba schema de ajutor de stat, de care vor beneficia investițiile în economia României, a căror valoare inițială va fi de minim un milion de euro. Continuăm, deci, să dezvoltăm toate elementele de reglementare, să luăm toate măsurile necesare la nivelul Guvernului, astfel încât aceste măsuri să intre cât mai repede în vigoare și să producă efecte, așa cum ne-am asumat.
Pachetul de măsuri are o valoare de 200 de milioane de euro. Ceea ce cred că este foarte important de subliniat este faptul că aduce câteva elemente de noutate, în sensul în care dorim ca, prin aceste măsuri, să producem efect multiplicator în economia românească, să avem valoare adăugată cât mai mare și, în felul acesta, considerăm că este foarte important să ne focalizăm pe ceea ce înseamnă industria prelucrătoare, construcțiile, informatică și comunicații, HoReCa și, nu în ultimul rând, investițiile în sănătate și asistență socială.
Este, de asemenea, important de precizat că, începând de anul trecut, numărul de cereri de finanțare a crescut constant, în acest an fiind deja emise 50 de finanțări din totalul de 144, câte se află la Ministerul de Finanțe, și acestea sunt pentru firme care fac parte din industria auto, aeronautică, industria alimentară, electrocasnice, farmaceutică și, nu în ultimul rând, a materialelor de construcții.
Este, de asemenea, foarte important să precizăm, de altfel am menționat și ieri, o fac și astăzi, pentru că, așa cum am spus, pachetul „Sprijin pentru România” are două linii principale de efort, cea a investițiilor în economie și cea a măsurilor sociale. Ieri, în Parlament, s-a aprobat alocația de 22 de lei pentru copiii și tinerii aflați în sistemul de servicii speciale. Aici doresc să le mulțumesc atât parlamentarilor, cât și Ministerului Tineretului și Familiei pentru că au reușit să aducă pe lista de priorităţi această măsură.
În ceea ce priveşte importanţa pe care o asigurăm şi pe care o acordăm domeniului agricol, pentru susţinerea fermierilor, astăzi alocăm 450 de milioane de lei, sumă de care vor beneficia 95 de mii de fermieri, care au fost afectaţi de efectele pandemiei de COVID-19. Este un sprijin pe care fermierii îl aşteaptă si prin care noi sperăm să contribuim la tot ceea ce înseamnă redresarea agriculturii românești, redresarea producției în fermele românești. Am discutat acest aspect și ieri cu domnul ministru, în timp ce am vizitat o investiție în domeniul de prelucrare a legumelor la Oradea și vom continua ca, pe baza bunelor practici, să dezvoltăm astfel de pachete de măsuri și să continuăm să sprijinim agricultura și industria alimentară din România.
Un alt aspect foarte important este legat de ceea ce trebuie să gestionăm în punctele de trecere a frontierei, în special pe porțiunea de graniță cu Ucraina, este nevoie de personal suplimentar în special pe domeniul asigurării controlului fitosanitar și, în felul acesta, astăzi vom suplimenta organigrama ANSVSA cu 25 de posturi, pentru a putea să asigurăm un serviciu de 24 de ore, cu 7 zile din 7, în aceste puncte de trecere a frontierei, ţinând cont că, odată ce au fost închise porturile de la Marea Neagră și Marea Azov, tot ceea ce înseamnă trafic de bunuri, circulația bunurilor, transportul bunurilor s-a mutat, s-a transferat pe căile rutiere și feroviare și, atunci, avem nevoie să gestionăm cum se cuvine și să nu lăsăm să petreacă foarte mult timp cu procedurile de trecere a frontierei.
Pentru că am vorbit de timpul petrecut în trafic, ieri, la Oradea, am participat la începerea lucrărilor la o astfel de investiție; practic ieri au fost două activități la care am participat, și anume, finalizarea unei lucrări cu bani de la bugetul de stat și bugetul autorităților locale și începerea unei investiții cu bani din fonduri europene. Asta este formula pe care noi ne dorim să mergem în continuare pentru a putea să beneficiem la maxim de tot ceea ce înseamnă aceste oportunități, iar astăzi cred că este o veste bună pentru cei care circulă pe itinerariul București – Pitești – Craiova – Severin – Timișoara. Ştim că la mijlocul acestei distanțe, în localitatea Balș de fiecare dată traficul se aglomera și câțiva kilometri se petreceau între 40 – 50 de minute și mai mult de un ceas. Astăzi se deschide centura de ocolire a municipiului Balş, avem garanțiile, domnule ministru, și de la constructor – este un demers care a început cu aproximativ trei ani în urmă și iată că reușim să deschidem astăzi prima porțiune de drum expres din România, care va asigura cu certitudine evitarea acestei așteptări și pierderea timpului în trafic în localitatea Balş. Sperăm ca românii să se poată bucura de timpul câștigat în trafic.
O altă chestiune foarte importantă, anul viitor se împlinesc 100 de ani de la amenajarea monumentului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol I din București și, practic, astăzi facem primul pas pentru instituirea Anului Ostașului Necunoscut al României în anul 2023.
Ne aflăm în Joia Mare, foarte curând vom sărbători sfintele Paște. Am primit mai multe întrebări legate de prețuri, discuții legate de prețurile la produsele pe care cetățenii le preferă, le cumpără în aceste zile. Am văzut și partea aceasta de escaladare a prețurilor la anumite produse, am discutat cu instituțiile de linie, astfel încât prin ANSVSA, prin Autoritatea de Protecție a Consumatorului, să veghem astfel încât să se evite specula și cetățenii să beneficieze de prețul corect al produselor și, de asemenea, să asigurăm siguranță alimentară peste tot acolo unde se comercializează astfel de produse. Ca atare, tuturor autorităților care sunt îndrituite să vegheze pentru a putea să avem siguranța că nu se speculează pe produsele care au cea mai mare căutare și, de asemenea, să avem certitudinea că ele se vând în condiții fitosanitare corespunzătoare, le cer să fie permanent la datorie. Le mulțumesc de pe acum, pentru că vor fi de veghe permanent și sper ca toate activitățile să se desfășoare fără evenimente deosebite!
De asemenea, sunt convins că la nivelul celorlalte instituții, și aici mă refer la cadrele medicale, la poliţişti, la jandarmi, la pompieri, la SMURD, au făcut-o de fiecare dată, sunt convins că o vor face și acum, asigurând serviciul permanent de continuitate și să fie în măsură să intervină, dacă va fi cazul; sperăm să nu fie cazul şi să petrecem sărbătorile în liniște. Ca atare, le mulțumesc tuturor celor care sunt la datorie, iar cetățenilor noștri le doresc sărbători liniştite, să se bucure alături de familie și de cei dragi! Sărbători frumoase! Vă mulțumesc!