#Madrid –

Dr. Luis Álvarez-Vallina

Dr. Luis Álvarez-Vallina, șeful Unității de Imunoterapie Cancerului de la Spitalul 12 de Octubre-CNIO, a câștigat Bursa a III-a Dr. Baselga, care este finanțată de Fundația Fero cu 300.000 de euro. Proiectul SMAR-T al acestui specialist își propune să îmbunătățească terapiile de redirecționare a celulelor T pentru a depăși apărarea tumorilor solide, în special a cancerelor epiteliale. Obiectivul este de a putea folosi terapii celulare împotriva lor pentru a crește precizia și eficacitatea tratamentului.

Pentru a face acest lucru, ei vor dezvolta noi strategii pentru a ataca mai multe ținte în cancer și pentru a recruta diferite tipuri de celule imunitare. Aceasta include utilizarea celulelor T din sângele periferic care vor fi modificate pentru a produce molecule care le ghidează către celulele canceroase, crescând precizia și eficacitatea tratamentului. „Este o strategie pe care o numim multitarget, care atacă diferite ținte exprimate de celulele tumorale și, în plus, vom încerca să acționăm cu diferite mecanisme efectoare, pentru a crește răspunsul anti-tumoral. „Pe scurt, vom încerca să ne asigurăm că răspunsul nu este mediat de un singur tip de celulă imunitară, ci de mai multe, iar aceasta este unicitatea și potențialul proiectului, cu care sperăm să obținem un proces mult mai puternic. și răspuns cu spectru larg”, subliniază medicul. Alvarez-Vallina.

O strategie care își va dovedi eficacitatea în studii de laborator și pe modele animale. De asemenea, vor fi dezvoltați noi anticorpi pentru a îmbunătăți capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și ataca celulele canceroase fără a deteriora țesutul sănătos.

„Dacă această nouă strategie se dovedește a fi eficientă, ar putea transforma tratamentul cancerului, oferind terapii mai personalizate și mai sigure. Acest lucru ar beneficia de mulți pacienți care în prezent nu răspund la tratamentele disponibile, oferind speranțe reînnoite în lupta împotriva cancerului. Deși inițial urmează să-l testăm pe tumori pulmonare și mamare, această abordare ar putea fi extinsă la orice alt tip de tumoare solidă”, conchide dr. Álvarez-Vallina explicând.

Aceste tipuri de terapii funcționează foarte bine în tumorile hematologice, dar numai un anumit tip de terapie celulară funcționează în tumorile solide, datorită eterogenității celulelor tumorale care le compun și capacității lor de a se sustrage sistemului imunitar. „Ceea ce ne dorim este să dezvoltăm o nouă strategie care să poată fi utilă în cele din urmă”, conchide dr. Álvarez-Vallina.

Sursa: Comunitatea Madrid – Șeful Unității de Imunoterapie Cancerului de la Spitalul 12 de Octubre câștigă cea mai bine dotată bursă de la Fundația FERO cu proiectul SMART-T