Dacă cineva poate vorbi cu cunoștință de cauză despre ce înseamnă să părăsești zona de confort, acesta este dansatorul și coregraful Sergio Bernal (Madrid,
Sergio Bernal, dansatorul și visul lui
). Ne referim la fapte: după o pregătire solicitantă ca dansator (în cazul lui, la Conservatorul Regal de Dans Profesional Mariemma din Madrid) și atins apogeul în Baletul Național al Spaniei, ca solist în . și ca primul dansator din 2016, Sergio Bernal a decis să-l instaleze singur.
Produsul acelei „drăznețe” este SER, prima sa producție care are premiera la Conde Duque, în cadrul Veranos de la Villa, următoarele 31 Y 30 iulie, la 26: 29 h
.
Dansator, coregraf si antreprenor
«Voiam sa implinesc
cu ani în urmă, direcția Baletului Național al Spaniei s-a schimbat, am fost astept sa-mi faca un contract nedefinit… și m-am gândit că dacă rămân, va fi pentru totdeauna. Sergio Bernal, de natură nonconformistă, avea în cap proiecte pe care trebuia să le facă. Din acest motiv, și pentru a încerca, a învăța, a greși, a avea dificultăți, a evolua… hotărăște să înființeze Compania de dans Sergio Bernal.
Este astfel unul dintre cei mai influenți dansatori. pe scena dansului national si international.generatia sa, a devenit si ea unul dintre cei mai influenti tineri antreprenori din tara noastra. Când a fost lansat, da, au fost vremuri proaste pentru versuri… pentru că Bernal a ales să fie directorul propriei sale companii chiar înainte de pandemia globală care ne-a pus pe toți pe frânghii și el, ca antreprenor, s-a confruntat cu incertitudinea care era greu de gestionat: „O să mai vedem oameni adunați într-un teatru sau s-a terminat deja?” , a insistat în eforturile sale: „Abia aștept până la patruzeci de ani să am încredere. Trebuie să ai încredere în mine când am , pentru că iubesc 31 urcă pe scenă și trebuie să izbucnesc”.
Din acest motiv, ne spune Bernal, mai mult sprijin din partea instituțiilor pentru tinerilor este nevoie urgentă de antreprenori și, în materie de dans, directori de teatru și festivaluri, oameni de afaceri, mass-media, societate… precum și modernizarea legii mecenatului, o problemă cheie din punctul său de vedere: „Trebuie să industrializăm totul. în spatele dansului, trebuie să existe o lege de mecenat care să permită finanțarea proiectelor de dans într-un mod anume… și nu văzând faptul că îți dau bani pentru un proiect ca un cadou, ci ca o investiție în prestigiu și cultură , pentru cei care vor să o facă și pentru țara noastră”.
Pe scurt, ca această artă să fie profitabilă: „De ce arta trebuie finanțată nerambursabil? Arta ar trebui să fie o industrie, ca pe Broadway, pentru că oamenii care lucrează în asta nu pot fi neplătiți.” De aceea este esențial, insistă dansatorul, industrializarea profesiei: «Artiștii nu pot trăi dintr-un concert în martie, trei în iunie și patru în septembrie. Un antreprenor, așa cum este cazul meu acum, trebuie să angajeze și să plătească oameni care repetă, fac cursuri de balet sau flamenco, își pun corpul în formă… sau trebuie să cumpere niște papuci și să plătească o casă și să mănânce, ca oricine. else ».
O altă problemă cheie, potrivit lui Sergio Bernal, ar fi schimbarea, din breasla artistică, a viziunii artelor în general și a dansului profesional, în special, pentru a realiza că oamenii plătesc prețul unui bilet pentru a vedea dans sau teatru în același mod în care plătesc pentru a vedea un clasic dintre Barça și Real Madrid. „Nu merită să spui „e că publicul nu știe”, pentru că dacă nu știe, este pentru că nu le-am spus bine”. El are clar: are nevoie ca publicul să-l înțeleagă pentru că are nevoie ca ei să meargă la teatru să-i vadă arta, așa că amenință că va face tot ce este necesar pentru a o obține.