Serviciile Teritoriale de Educație din Girona și Camera de Comerț din Girona au prezentat astăzi cea de-a cincisprezecea ediție a studiului privind ocuparea forței de muncă în învățământul profesional 2021 în
) Această publicație prezintă datele privind plasarea în muncă și continuitatea formării corespunzătoare absolvenților din regiunea Girona.curs 2019 – 2019 în învățăturile profesionale ale demarcației, care cuprind studiile de: pregătire profesională, învățământul artelor plastice și design, artele spectacolului, sport și programe de formare și inserție.
Pe parcursul acestor cincisprezece ani , studiul a făcut posibilă cunoașterea angajării absolvenților în studiile menționate mai sus, precum și a interacțiunii dintre piața muncii și sistemul de învățământ.
În acest an raportul a relevat date că un 56, 71% dintre absolvenții de formare profesională ai demarcației Girona au găsit de lucru la sfârșitul studiilor, ceea ce 56, 12% a decis să-și continue antrenamentul sau că ruta principală de accesul în lumea muncii se face prin firmele în care se desfășoară stagiile.
Delegatul Guvernului, Laia Cañigueral, a subliniat că „promovarea formării profesionale este o prioritate a Guvernul ” și din acest motiv “ în județele Girona conlucrează reuniunile agenților economici și sociali ai demarcației”.
Delegatul Guvernului a precizat că „formarea profesională asigură angajarea, creșterea practică și posibilitățile de dezvoltare și continuare a studenților pe tot parcursul vieții. Trebuie să o prețuim și să schimbăm direcția pe care o luăm în diferite domenii pentru ca tinerii să-i apropie de această opțiune”, a spus el. Cañigueral a explicat, de asemenea, că „se lucrează pentru creșterea semnificativă a ofertei de cicluri de formare în demarcație” și a subliniat munca transversală care se realizează „pentru a detecta și a răspunde nevoilor studenților și țesutului economic.”
Pe de altă parte Pe pe de altă parte, președintele Camerei de Comerț din Girona, Jaume Fàbrega, a declarat că „formarea profesională este o armură împotriva șomajului, deoarece, conform sondajului, doar % dintre absolvenți spun că sunt în căutarea unui loc de muncă, o cifră mult sub rata medie a șomajului în rândul tinerilor, care este mai mare în %”. Fàbrega a mai subliniat că „în fața dificultăților de a găsi oportunități de muncă din cauza pandemiei, mulți tineri au ales să-și continue studiile”. Președintele Camerei de Comerț a subliniat și faptul că „un 71 % dintre tineri persoanele chestionate consideră că locul de muncă actual este legat de studiile efectuate”.
Directorul Serviciilor Teritoriale de Învățământ, Adam Manyé, a explicat că există un procent foarte mic de studenți care își caută de lucru după terminarea studiilor, în caz contrar, ei continuă să studieze și/sau să lucreze: „Un 57% din studenții care nu studiază în modul dual, continuă a studia. 70% dintre elevii care au studiat în modul dual, își găsesc de lucru”. Manyé a mai afirmat că formarea profesională este „o pârghie pentru inserție și remunerare mai mare. În ciuda încheierii recente a studiilor lor, raportul arată că între unu 30 și unul 44% dintre studenți au deja un contract pe perioadă nedeterminată și pe măsură ce jumătate dintre studenții care își termină studiile încep să taxeze între 822 și 1200 euro.”
În județele Girona studiul a numărat cu o creșterea participării centrelor față de anul precedent. La această ediție au participat 57 Centrele din Girona, 44 proprietate publică și 13 proprietate privată și un total de 2. 822 sondaje valide
Sondajele au fost efectuate între ianuarie și aprilie 2021, înainte de nouă luni scurs de când studenții și-au terminat studiile