#Madrid –
Cu scopul de a partaja managementul clinic în cazuri mari
Serviciul de Chirurgie Generală al Spitalului Universitar Infanta Sofía, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a organizat un curs teoretic practic pentru a aborda managementul actual al herniei hiatale. Axați pe utilizarea rețelelor biosintetice absorbabile pentru închiderea hiatală, participanții au urmărit în direct intervenția unui caz de hernie hiatală de tip III.
Serviciul de Chirurgie Generală al Spitalul Universitar Infanta Sofiaa organizat acest curs pentru a aborda managementul actual al acestei patologii. Axați pe utilizarea plaselor biosintetice absorbabile pentru a închide hiatu-ul, participanții, chirurgi din alte centre de sănătate, au urmărit intervenția unui caz de hernie hiatală de tip III în direct printr-un ecran situat într-o cameră din afara blocului de operație.
Dr. Esther Ferrero, de la Serviciul de Chirurgie Generală al Spitalului, s-a ocupat de efectuarea intervenției și a arătat procedura acestui centru, ceea ce reprezintă o noutate interesantă în ceea ce privește acest tip de intervenție chirurgicală. Herniile hiatale de tip III și IV reprezintă o provocare terapeutică importantă pentru chirurgii dedicați patologiei esofagogastrice complexe.
O hernie hiatală apare atunci când joncțiunea esofagogastrică, o parte a stomacului sau a altor organe abdominale, urcă spre mediastin prin hiatul esofagian. Aceasta este de obicei asociată cu o deschidere anormal de mare a hiatusului menționat. Dacă stomacul se deplasează spre torace, această barieră nu este eficientă și conținutul gastric poate trece cu ușurință în esofag. Prin urmare, existența unei hernii hiatale favorizează refluxul gastroesofagian. Principalul simptom pe care pacientul il percepe este arsura sau arsura care urca de la stomac in gat si poate fi asociata cu trecerea alimentelor acide sau amare din stomac in gura. Alte simptome predominante sunt cele respiratorii, cum ar fi răgușeala sau curățarea gâtului sau chiar astmul sau dificultățile respiratorii.
Se estimează că între 20% și 30% din populația generală suferă de o hernie hiatală. Riscul de a suferi de această afecțiune crește odată cu obezitatea, fiind mai frecventă peste 50 de ani. Îngrijirea pacientului care prezintă simptome care pot duce la suspiciunea unei hernie hiatală se realizează cu o serie de teste diagnostice. Printre acestea, endoscopia digestivă superioară cu prelevare de biopsii și tranzit gastrointestinal, PHmetria și manometria esofagiană.
Intervenția chirurgicală este indicată atunci când nu există răspuns la tratament, în cazul complicațiilor legate de hernia menționată precum ulcere și/sau sângerări sau în cazul herniilor foarte voluminoase care provoacă alte simptome digestive.
Sfaturi pentru pacientii cu hernie hiatala
Dintre sfaturile oferite de specialiști pentru a minimiza simptomele suferinței de hernie hiatală, cele mai notabile sunt renunțarea la tutun și evitarea obezității. Tratamentul cu medicamente inhibitoare ale pompei de protoni îmbunătățește fluxul de acid care este frecvent asociat cu hernia hiatală. Băuturile alcoolice, chiar și cele de calitate scăzută, agravează simptomele, la fel și ciocolata, citricele, băuturile carbogazoase sau cafeaua.
Este foarte important să menții o viață activă și să eviți un stil de viață sedentar.
Sursa: Comunitatea Madrid – Serviciul de Chirurgie Generală al Spitalului Public Infanta Sofia organizează un curs teoretic practic pentru abordarea herniei hiatale