#Madrid –
Au fost efectuate trei investigații care demonstrează aceste beneficii
Exercițiile fizice sunt un instrument fundamental pentru participarea pacienților la îngrijirea lor după diagnosticarea cancerului de sân. Există un număr mare de dovezi care arată că aderarea la comportamente active după diagnostic crește șansele de vindecare. În plus, supraviețuitorii cancerului de sân prezintă un risc mai mare decât femeile de vârsta lor de a suferi de boli cardiovasculare, așa că aderarea la un stil de viață sănătos este foarte recomandată. În Serviciul de Oncologie Medicală al Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda au fost efectuate trei studii consecutive pentru a promova aceste obiceiuri și a împărtăși cunoștințele în rândul populației tratate în consultațiile acestora. Unul dintre obiectivele acestor studii a fost de a împărtăși rezultatele între participanți pentru a ajuta la înțelegerea importanței participării la aceste activități.
Primul este un studiu observațional al cărui obiectiv principal este evaluarea nivelurilor de activitate fizică efectuată de femeile diagnosticate cu cancer de sân după terminarea tratamentului. Rezultatele, care au fost publicate în revista științifică Supportive Care in Cancer, au estimat că aceste femei se angajează în 235 de minute de activitate moderată pe săptămână. Această cifră era peste recomandările actuale la acel moment (150 de minute), ceea ce reflectă o bună aderență la obiceiurile de viață sănătoase.
Cu toate acestea, datele antropometrice au fost peste cifrele recomandate cu o circumferință a taliei de 85,6 cm când se recomandă 80. În mod similar, indicele de masă corporală a fost de 25 kg/m2, ceea ce este supraponderal limită. În ceea ce privește aderarea la o dietă sănătoasă, populația studiată a arătat o bună aderență la un model de dietă mediteraneană.
În ceea ce privește starea cardiorespiratorie estimată, aceasta a fost și la limita a ceea ce era sănătos (28 ml/kg/minut), dar în scenariul femeilor cu tratament anterior pentru cancer este considerată o cifră acceptabilă, întrucât aceste persoane pierd în jur de 30. % din acea capacitate după tratamente.
Un alt fapt care a fost considerat remarcabil este că 80% din eșantion și-au amintit că au primit o recomandare de a face exerciții de la profesioniștii din domeniul sănătății, ceea ce este o cifră mult mai mare decât cea raportată în alte studii. Al doilea dintre studii, publicat în Journal of Clinical Medicine, a colectat probe biologice pentru a analiza biomarkeri potențial legați de activitatea fizică și oboseală.
Prevalența oboselii asociată cu cancerul
Unul dintre obiectivele ambelor studii a fost acela de a determina prevalența oboselii asociată cu cancerul. Acesta este un simptom foarte invalidant pentru multe dintre persoanele care au terminat tratamentul pentru cancer. Este o experiență subiectivă, caracterizată prin faptul că este foarte stresantă și nu se îmbunătățește cu somnul.
Prevalența oboselii asociate cu cancerul în eșantionul articular (180 de femei) a fost de 43%. Nu s-a găsit asociere cu tipul de tratament primit, cu activitatea fizică săptămânală efectuată, cu fitnessul cardiorespirator, cu forța musculară sau cu aderarea la dieta mediteraneană. Cu toate acestea, a fi mai tânăr, a fi mai aproape de sfârșitul tratamentului sau a fi supraponderal au fost predictori ai oboselii. O frecvență cardiacă mai mare a fost, de asemenea, asociată cu oboseala asociată cancerului.
Al treilea dintre studii, publicat în International Journal of Sports Medicine, este un studiu clinic în care a fost efectuată o intervenție pentru ameliorarea oboselii asociate cancerului la o populație de supraviețuitori cu oboseală. O strategie mai intensă cu un amestec de componente aerobe și de forță a fost comparată cu o strategie mai puțin intensă, cu doar antrenament de forță. Deși s-au observat unele avantaje numerice pentru exercițiul mai intens, nu s-a putut concluziona că acesta a fost statistic superior. Vestea bună este că ambele grupuri au prezentat îmbunătățiri mari ale oboselii după ce au urmat programul de antrenament.
Sursa: Comunitatea Madrid – Serviciul de Oncologie Medicală al Spitalului Puerta de Hierro studiază avantajele oferite de practicarea exercițiului fizic la supraviețuitorii cancerului de sân