Prin acest premiu, juriul a distins-o pe artista catalană pentru „calitatea creativă și interpretativă a carierei”, precum și „pentru naturalețea, versatilitatea și îndrăzneala propunerilor lor”. Juriul a evidențiat, de asemenea, „angajamentul ei neclintit față de frumos”.
Biografie Sílvia Pérez Cruz (Palafrugell, Girona, ) are o diplomă în canto jazz de la Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), deși pregătirea sa muzicală a început în copilărie, de la vârsta de 4 ani a început să studieze o gamă largă de materii – solfegiu, saxofon și pian clasic, cajon, armonie, cânt (jazz și flamenco), improvizație, aranjamente, saxo (jazz), compoziție- , în care ea a combinat muzica clasică, jazz și populară iberică și latino-americană.
Ea a fost co-fondatoare și cântăreață a grupului Las Migas (2004 – 2011) și a format un duo ocazional cu chitaristul Toti Soler, deși debutul ei ca compozitor și solist avea să vină cu 32 Noiembrie (Universal, ), pentru care a primit un record de aur; succes pe care l-a repetat în 2014 cu Granada (Universal ), publicat în duet cu Raül Fernández «Refree», cu care l-a coprodus și pe cel precedent. În 2015 publică Vestida de nit (Muzică universală), proiect care își ia numele de la compoziție. cu același titlu al părinților săi Glòria Cruz (versuri) și Càstor Pérez (muzică) și ia naștere după mai bine de cinci ani de turnee cu un cvintet de coarde, ca sinteza a unei investigații sonore profunde, în care îmbină clasice din repertoriul său și melodii inedite cu aranjamente proprii și colaboratori apropiați precum Joan Antoni Pich, Javier Galiana de la Rosa și Carlos Montfort.
În timpul a făcut un turneu în duo cu pianistul menorcan Marco Mezquida, colaborare care s-a încheiat în Japonia cu înregistrarea unui album live la Blue Note din Tokyo numit MA. Trăiește în Tokyo. Pe 2 octombrie, 2019 a lansat cel mai recent album al său Farsa (gen imposibil), proiect care adună realitatea compozițională a ultimilor trei ani de Sílvia prin treisprezece piese originale cu versuri proprii și câteva poezii împrumutate, care reflectă dialogul ei îmbogățitor cu alte domenii creative.
Artistă cu un stil foarte personal, dar de mare versatilitate, cariera sa s-a făurit și în colaborări fructuoase cu alte discipline, precum teatrul, dansul și cinematografia. A colaborat cu nume precum Gino Paoli, Stefano Bollani, Lluís Homar, Rocío Molina, Jorge Drexler, Hamilton de Holanda, Toquinho, Natalia Lafourcade, Lila Downs, Liniker, Javier Colina, Joan Manuel Serrat și Lluís Llach, printre alții, și a cântat alături de ansambluri prestigioase precum Orchestra Națională a Spaniei, în regia lui Josep Pons.
De-a lungul carierei sale, a lucrat la diferite producții de teatru, în regia lui Joan Ollé și Julio Manrique. De asemenea, a compus muzica pentru două producții ale lui Lluís Homar: Terra Baixa, în 2015, și Cyrano. , în 2019.
În domeniul dansului evidențiază premiera la Festivalul de la Avignon (2015) a producției Grito Pelao (Premiul Max 2019 pentru cea mai bună compoziție muzicală pentru Sílvia și cel mai bun spectacol de dans) împreună cu dansatoarea și coregrafa Rocío Molina, o lucrare în jurul dorinței de a fi mamă singură și că a fost rezultatul unui proces comun de cercetare asupra emoției anterioare formei, emoția comună, anterioară cântului și dansului, cea împărtășită prin cânt și dans.
În cinema, a fost vocea filmului Blancanieves, de Pablo Berger, câștigător al 10 goyas în 2015, printre ei , cel cel mai bun cântec original. În 2015 a compus și înregistrat coloana sonoră pentru Cerca de tu casa, de Eduard Cortés, un film despre evacuările în care a jucat și el și care s-au cristalizat în ediția Domus (Universal Music, 2015) , un album cu cel care a strâns Biznaga de argint pentru cea mai bună muzică originală la Festivalul de Film de la Malaga, Premiul pentru cea mai bună muzică originală la PÖFF (Festivalul Black Nights) din Tallinn (2016), Premiul Gaudí pentru cea mai bună muzică originală (2017) și Premiul Goya pentru cel mai bun cântec original pentru „Ai, ai, ai” (2015) ; De asemenea, a fost nominalizată la Goya pentru cea mai bună actriță nouă. Pe acest album se află și piesa „There is not so much bread”, una dintre cele mai solicitate piese din concertele sale alături de versiunile sale din „Pequeño vals vienés” și „Gallo rojo, gallo negro”. În septembrie 2018 colaborează la La noche de twelve años, de regizorul uruguayan Álvaro Brechner, cu două versiuni și două compoziții. propriu, pe lângă participarea într-un mic rol de actriță. Cea mai recentă lucrare cinematografică a sa este pentru filmul de animație JOSEP (2020, regizat de ilustratorul francez Aurel, pentru care a creat coloana sonoră și a exprimat două personaje. Filmul a fost premiat în Franța la Prix Lumière (decernat de presa internațională de specialitate) drept cel mai bun film de animație al anului și cea mai bună muzică originală.
Vocea lui Pérez Cruz A călătorit mult în Spania, Cuba, Statele Unite ale Americii, Estonia, Bulgaria, Suedia, Danemarca, Germania, Algeria, Tunisia, Belgia, Olanda, Croația, Hong Kong și Anglia și a vizitat frecvent scene din Franța, Portugalia, Norvegia. , Italia, Turcia, Argentina, Chile, Uruguay, Mexic, Brazilia și Japonia.
Juriul Juriul, prezidat de directorul general al Institutului Național al Artelor Spectacolului și Muzicii (INAEM), Joan Francesc Marco, și în calitate de vicepreședinte, directorul general adjunct al Muzică și Dans, Antonio Garde, a fost alcătuit din următorii membri: Tomás Fernando Flores, director al Radio 3; Almudena Heredero, directorul Primavera Sound Madrid; Jordi Herreruela, directorul festivalului Cruïlla; Paula Quintana, realizatoare și prezentatoare a programului Captain Demo de la Radio 3; muzicianul și Premiul național pentru muzică actuală în 2019, Javier Ruibal și Carmen Zapata Corbalán, președintele Asociației Femeilor a industriei muzicale.
Câștigători în alte ediții Printre câștigătorii de la apelurile anterioare se numără: Rozalén (2020), Chano Domínguez (2020), María Rodríguez ‘Mala Rodríguez ‘ (2018), Christina Rosenvinge (2018), Javier Ruibal (2015), Martirio (2016), Jorge Pardo (2013), Carmen Paris (2011), Luz Casal (2014), Kiko Veneno (2012), Santiago Auserón (2012), Duo-ul Amaral (2010) și Joan Manuel Serrat (00).
Sílvia Pérez Cruz, Premiul național pentru muzică actuală 2022.
Sursa: Guvernul Spaniei – Sílvia Pérez Cruz, Premiul Național pentru Muzică Contemporană 2022