Patru dintre cele mai mari ONG-uri româneşti (Asociaţia Pro Democraţia, Transparency International Romania, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul de Resurse Juridice), constituize în  Alianţa pentru Statul de Drept, îl acuză pe Traian Băsescu de intenţia de  fraudare a alegerilor prezidenţiale, prin organizarea referendumului în aceeaşi zi cu cu primul tur de scrutin. Ele vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României în legătură cu organizarea referendumului.

Reprezentanţii celor patru organizaţii neguvernamentale susţin că se încalcă prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor, potrivit cărora „cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi”.

Pentru că preşedintele este singurul care poate convoca referendumul, el fiind în acelaşi timp şi candidat pentru alegerile prezidenţiale, este pe o poziţie net avantajoasă faţă de ceilalţi candidaţi, pentru că apare atât pe afişul electoral al PD-L, cât şi pe cel privind referendumul.

  „În opinia noastră, în campania pentru alegerile prezidenţiale candidaţii ar trebui să discute despre ceea ce doresc să facă cu România din perspectiva atribuţiilor preşedintelui, înscrise în Constituţie. În loc de a face acest lucru, cel puţin candidatul care a propus această temă, să  discute atribuţiile pe care le-ar îndeplini ca şi preşedinte, va trebui să discute despre parlament unicameral sau bicameral”, a declarat directorul exectiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.

Reprezentanţii Alianţei Civice, care s-au alăturat demersului celor 4 organizaţii iniţiatoare, susţin că miza lui Băsescu este validarea referendumului prin mijloace frauduloase, de manipulare, utilizându-se semnătura care certifică prezenţa la un vot exprimat exclusiv pentru alegerile prezidenţiale. Alianţa consideră că existenţa unei liste comune are o miză mult mai importantă decât prefraudarea morală fiind, în acelaşi timp, profund neconstituţională, deoarece încalcă  dreptul fundamental al cetăţeanului de a NU vota, neexistând obligativitatea participarii la vot.

DOCUMENT PDF

ALIANŢA PENTRU STATUL DE DREPT (pdf) – Document de poziţie privind frauda morală în alegerile prezidenţiale şi riscurile de fraudă electorală

În replică la acţiunea organizaţiilor societăţii civile, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu a declarat că „în loc să îndemne oamenii să meargă la vot, ONG-urile îi descurajează. (…) Având în vedere contextul electoral al acestui anunţ, precum şi faptul că unii dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie practică deja discursul fraudării alegerilor, putem trage concluzia că acţiunea acestor organizaţii non-guvernamentale este una direct politică, electorală şi le considerăm ca susţinători deschişi ai unuia dintre candidaţii la aceste alegeri”, a declarat deputatul democrat-liberal Sever Voinescu.
Preşedintele PNL şi candidatul prezidenţial Crin Antonescu a declarat, imediat după demararea acţiunii Alianţei pentru Statul de Drept, că Băsesc
u trebuie să ţină seama de părerea acestor organizaţii: „Aş remarca faptul că e vorba de patru ONG-uri cunoscute de ani de zile pentru credibilitatea lor şi care nu pot fi nicidecum acuzate de partizanat politic sau de ostilitate faţă de preşedintele Traian Băsescu, pentru că în atâtea alte situaţii, din 2004 până în prezent, Transparency International şi Pro Democraţia au fost de partea preşedintelui şi a unor proiecte ale acestuia”, a declarat Antonescu, adăugând că Traian Băsescu nu ar trebui să considere societatea civilă doar Grupul de Dialog Social.

De partea lui Băsescu au venit în ajutor reprezentanţii din linia a doua a societăţii civile, Forumul Civic Românesc susţinând organizarea referendumului pentru un parlament unicameral şi micşorarea numărului de parlamentari simultan cu alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie: „Este evident faptul că actuala clasă politică este incapabilă să-şi anuleze o parte din privilegii”, susţine preşedintele Forumului Civic, Adrian-Ştefan Iuraşcu, care crede că se impune şi schimbarea sediului Parlamentului într-o clădire ale cărei cheltuieli de întreţinere „să fie la nivelul posibilităţilor actuale ale ţării”.

Forumul Civic Românesc este o organizaţie neguvernamentală care are în componenţă 21 de entităţi juridice (asociaţii, sindicate şi fundaţii), printre care: Sindicatul Naţional al Ţărănimii Române, Camera Federativă a Medicilor din România, Asociaţia Naţională a Femeilor cu Diplomă Universitară din România, Liga Democratică pentru Dreptate din România sau Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România.