#ComisiaEuropeana – Un sondaj amplu publicat astăzi, 24 septembrie, arată că cetățenii europeni sprijină politica energetică urmărită de UE în ultimii cinci ani. Privind în perspectivă, ele își exprimă sprijinul ferm pentru o mai bună coordonare la nivelul UE și pentru mai multe eforturi la nivelul UE și la nivel național pentru a face prețurile la energie mai accesibile, pe măsură ce urmărim tranziția către o energie curată și ne asigurăm independența energetică. Marea majoritate a respondenților (77 %) afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să aibă un rol de coordonare mai puternic în domeniul energiei, în funcție de circumstanțele diferite.  

79 % dintre persoanele intervievate sunt de acord că obiectivele noastre climatice vor stimula crearea de noi locuri de muncă și vor atrage investiții în sectorul energiei curate. 76 % consideră că politicile noastre vor reduce dependența de importurile de energie, iar 69 % consideră că acestea vor asigura reducerea facturilor la energie pentru gospodării și întreprinderi. Pentru a asigura îndeplinirea acestor obiective, 62 % au afirmat că Europa ar trebui să își diversifice sursele de energie, inclusiv prin investiții în surse regenerabile, iar 54 % au afirmat că ar trebui să economisim energie ori de câte ori este posibil.

Atunci când au fost întrebați ce înseamnă politica energetică a UE pentru ei, răspunsurile cetățenilor au pus un accent puternic pe accesibilitatea energiei din punctul de vedere al prețurilor: 40 % dintre respondenți au afirmat mai întâi că politica energetică a UE ar trebui să asigure prețuri mai accesibile la energie pentru consumatori, în timp ce 33 % au afirmat că UE ar trebui să investească în tehnologii energetice inovatoare, iar 30 % au afirmat că ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de energie. Atunci când li s-a solicitat să numească politicile UE din ultimii cinci ani care au oferit valoare adăugată pentru statele membre, 35 % au evidențiat sprijinul pentru investițiile în energia din surse regenerabile, iar 27 % au afirmat că UE are valoare adăugată prin investiții în tehnologii energetice inovatoare. Între timp, 25 % au declarat că Europa a contribuit la asigurarea unor prețuri la energie cât mai accesibile posibil, iar alții au afirmat că a facilitat alegerile consumatorilor în ceea ce privește aprovizionarea cu energie (24 %) sau produsele eficiente din punct de vedere energetic (18 %). Atunci când au fost întrebați în mod specific despre eticheta energetică a UE, trei sferturi dintre respondenți (75 %) afirmă că aceasta le-a influențat alegerea atunci când au achiziționat un aparat în ultimii cinci ani.

Consumatorii adoptă tranziția energetică, dar doresc mai mult sprijin

Peste trei sferturi dintre respondenți (77 %) afirmă că au întreprins acțiuni personale, schimbându-și considerabil obiceiurile de a consuma mai puțină energie acasă în ultimii cinci ani. 55 % dintre respondenți au declarat că și-au adaptat mijloacele de transport pentru a-și reduce consumul de energie, iar patru din zece (41 %) au declarat că și-au modificat modelele de consum de energie la locul de muncă.

Răspunsurile concrete privind măsurile luate de cetățeni arată că valul de renovări lansate de Comisie are loc în întreaga Europă. Dintre cei 44 % dintre respondenții care au luat măsuri pentru a reduce consumul de energie la domiciliu, aproape jumătate au raportat că și-au izolat acoperișul, pereții, ferestrele sau podeaua. Mai mult de unul din cinci respondenți menționează schimbarea cazanului (27 %) sau instalarea de panouri solare (22 %). Între timp, aproape patru din zece afirmă că nu au fost luate măsuri din motive financiare (37 %) sau că decizia este luată de proprietarul lor sau de coproprietarii de clădiri (36 %).

În ceea ce privește viitorul, atunci când li se solicită să aleagă dintr-o listă de opțiuni de politică pentru a atinge neutralitatea climatică, majoritatea respondenților afirmă că UE ar trebui să încurajeze statele membre să se concentreze asupra măsurilor care sprijină gospodăriile aflate în situație de sărăcie energetică (53 %), asupra reducerii consumului de energie (50 %) sau asupra măsurilor care îi ajută pe cetățeni să producă sau să consume energie din surse regenerabile (50 %). 38 % dintre respondenți au afirmat că UE ar trebui să încurajeze statele membre să se concentreze asupra măsurilor pentru industrii și întreprinderi; atunci când au fost întrebate ce politici specifice ar servi acestui obiectiv, 35 % au afirmat că UE ar trebui să facă acest lucru prin sprijinirea inovării în domeniul tehnologiilor curate, în timp ce 30 % consideră că ar trebui să stimuleze economiile de energie.

Fundal

În doar câțiva ani, UE a reproiectat aproape fiecare parte a legislației sale în domeniul energiei, în conformitate cu Pactul verde european și ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și la utilizarea ca armă a resurselor sale energetice. Obiectivele privind sursele regenerabile de energie și eficiența energetică au fost ridicate, renovarea clădirilor a fost stimulată, iar funcționarea piețelor energiei electrice și gazelor a fost reformată.

Datorită noilor instrumente de finanțare la nivelul UE, s-au înregistrat progrese impresionante pentru a sprijini cetățenii și economia pe calea decarbonizării, cu obiectivul neutralității climatice a UE până în 2050.

Costurile record cu energia suportate de gospodării și întreprinderi, generate de creșterea cererii în urma pandemiei de COVID-19 și de invadarea Ucrainei de către Rusia, au devenit o presiune asupra bugetelor naționale și au determinat inflația în ultimii ani. Deși vârful crizei este în mare măsură în urma noastră, iar energia nu mai este un factor inflaționist predominant, prețurile la energie rămân ridicate.

Constatările sondajului de astăzi se reflectă bine în ambiția noii Comisii pentru perioada 2024-2029, astfel cum se prevede în Orientările politice ale președintei von der Leyen și în scrisorile de misiune pe care le-a adresat comisarilor desemnați.

Pentru mai multe informații

Eurobarometru special 2024 privind „Atitudinile europenilor față de politica energetică”

Fișe informative ale statelor membre

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Sursa: Sondajul Eurobarometru arată că europenii iau măsuri pentru a economisi energie și a adopta energia curată